Oldalak

2010. febr. 19.

A világ legegyszerűbb levese - 2

A szupegyors és szuperfinom fokhagyma krémleves után ezúttal egy édes, de szintén krémleves. Almából. Karamellizálva. Chef Vikitől elcsent ötlet alapján :) Húsz perc alatt, se. Mézes dalauzival megszórva. Hihetetlenül finom! Ez is :)



Karamellizált alma krémleves


hozzávalók

5-6 szép nagy alma
~ 5 dkg margarin
~ 6-8 dkg cukor
víz
~ 2 dl tej
csipetkényi só
1 rúd fahéj
frissen reszelt szerecsendió
fél citrom vagy narancs reszelt héja

Az almákat megmosom, cikkekre vágom, magházukat kiszedem. Igen, nem hámozom meg, de aki úgy szereti, meghámozhatja az almákat, feldarabolás előtt.
Amíg az almákat aprítom, a margarint és a cukrot lábasba teszem, és melegíteni-olvasztani kezdem. A margarin habosodni kezd, a cukor lassan karamellizálódik, illatos, aranyszínű egyveleget kapok.
Rádobom a felkockázott almát, 2-3 percig kevergetem, hogy az aranyló karamell minden egyes almadarabot alaposan bevonjon.
Felöntöm annyi vízzel, ami egy ujjnyira ellepi. Fűszerezem: gondolatnyi só, beledobom a fahéjat, frissen reszelem bele a szerecsendiót és a citrushéjat. Fedő alatt, kicsi-közepes lángon főzöm 8-10 percet.

Amíg a leves fő, nekilátok a dalauzinak. Gyerekkoromban ez volt az egyik kedvenc - és elérhető :) - édességünk. Akkoriban még volt üveges tej - igazi üvegben! -, ennek a fedelében készült ... a tejesüveg fedele kemény alufólia tető volt, szép kerek, pici peremmel. Az alufólia tetőt ÉAnyám a meleg sparherd szélére tette, félig bele egy fogpiszkálót, majd cukrot szórt bele ... non plus ultraként, aprított diót is.
Na, mi a dalauzi?
:)
Igen, itt grillázsként ismerik.



Mézes dalauzi


hozzávalók

bő maréknyi dió
~ 5 dkg cukor
1 kk margarin
1 bő ek méz

Szóval nekilátok a dalauzinak. Bő maroknyi diót száraz serpenyőben megpirítok, majd durvára aprítom.
A margarint, cukrot és mézet a serpenyőbe teszem, melegíteni kezdem. Mikor szépen habzik, a cukor és a méz elolvadt, beleszórom a diót. Összekeverem, hogy a diót mindenütt bevonja a cukros-mézes máz. Félrehúzom, hagyom hűlni, időnként kicsit átdolgozom. Mikor kezelhető melegségűre hűlt, de még mindenképpen dermedés előtt, kiszedem a serpenyőből és kéz között gombóccá formázom, majd ellapítom, kb fél cm vastagra. Éles késsel apró kockákra vágom.

A leves közben főtt 8-10 percet. Kihalászom a fahéjat, hozzáöntöm a tejet. Merülő botmixerrel összeturmixolom. Mivel az almát héjastól tettem bele, nem lesz selymes turmixolás után, inkább amolyan "rusztikus".
Megkóstolom, ha tűl sűrű, tejjel/vízzel hígítom; ha kell, kevéske cukrot még teszek hozzá.
Visszateszem a tűzre, visszamelegítem, de már nem főzöm.



Langyosan tálalom, mézes dalauzival bőven megszórva.

Gyors & könnyű - Összvissz 20 perc se, levesestől, dalauzistól. Finom, különleges. Akár ünnepi asztalra is :)

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Karulino írta...

Az első jelentkező kap egy tányérral, ugye?

Edit (Esc) írta...

Karulino, etssek beallni a sorban, nem tolakodunk elore!
Nekem is kell.

Garffyka írta...

:D Csak szépen egymás után, jut mindenkinek.

Chef Viki írta...

Jövök a pikszisemmel én is!!! Minden egyes hozzávalóját szeressem :-)))

Csak jut még a harmadiknak is, ugye??

Felénk grillázsból a menyasszonyi torták készültek fantasztikus formákban, toronymagasra... Tiszta nosztalgia :-)