Oldalak

2010. febr. 24.

Mátyás, a jégtörő - február 24

Február a rómaiaknál a legősibb időkben az utolsó hónap volt, záró napja pedig Terminus, tehát a végzés, a befejezés ünnepe. Ez magyarázza, hogy részben a halállal, részben a termékenységgel kapcsolatos kultuszok fűződnek ehhez az időszakhoz, és általában az engesztelés hónapjaként tartották számon az ókorban.
Ovidius a Római naptárban részletesen leírja a februári ünnepeket és a velük kapcsolatos mitológiát. A hónap nevének eredetére is magyarázatot ad: februa néven neveztek minden olyan anyagot, amellyel a tisztító szertartásokat végezték.
A hónap latin neve, Februarius a klasszikus szerzők szerint a szabin februm, "tisztulás" szóból ered. Való igaz, a február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki purgálás idejének számított.
A február eredetileg hiányzott a régi tízhónapos római évből, Numa Pompilius függesztette hozzá.

Február régi magyar (katolikus) neve Böjtelő hava, jelezvén a farsang utáni és húsvét előtti időszakot. A meteorológusok Télutó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Jégbontó havának nevezik, eleink pedig (az Avisura szerint) Szarvastor havának nevezték februárt. A Nap a Halak jegyébe lép.

rianás a Balatonon

A csíziók könyve szerint "felkészülünk a tavaszi munkákra, ha az olvadás beáll, a víznek szabad folyást nyitunk. A gyümölcsösben az egymást sikló ágakat lemessük, hernyófészkeket irtjuk. Tehenek borjadzásakor gyakran és bőven kell almozni.

„Mátyás feltöri a jeget; ha nem talál, akkó csinál; ha meg talál, akkó ront."
A gazdálkodók, a természet közelében élő szőlősgazdák előtt ismert volt az időjárás és a termés szoros összefüggése. Azt is mondták, ha Mátyás napján esik az eső, akkor elveri a jég a termést, a szőlő pedig savanyú lesz – írja Csoma Zsigmond Szent Vincétől Szent János poharáig című könyvében.
Egy másik, évszázadok tapasztalatain nyugvó népi mondás szerint „hol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát, vagy ha jeget nem talál, akkor csinál.”
Van egy szólásunk is, miszerint: Mátyás, Gergely két rossz ember - ami arra utal, hogy legtöbbször hideg, szeles idő szokott lenni ezen a két napon. A népi megfigyelés szerint a Mátyás-napi hideg jó termést, a szél kevés tojást jósol.

Jégtörő Mátyás napjához - az ismert és említett hiedelmek mellett - több babonaság is kapcsolódott. Ha nem esett a hó, vagy eső ezen a napon, akkor a Szeged környéki öregasszonyok harmatot szedtek. A harmatos lepedőt a tehénre terítették, hogy jól tejeljen, és mindig tele legyen a sajtár, vagy ahogy a Dunántúlon sokfelé mondták, a zséter.

Mátyás napja a halászoknak is jeles nap a kalendáriumban. Ekkor kezdenek ívni a csukák. Az ezen a napon fogott csukát a nép „Mátyás csukájá”-nak nevezi, és egész évre bő halfogást ígér.

Számos babona fűződik a Mátyás-napi tojáshoz. A Szolnok megyei Csépán a Mátyás-napi tojásból kelt libát marakodósnak, veszekedősnek tartották. Turán úgy vélték, hogy „húsosfejű”, idétlen, nyomorék liba kelne ki. Székelykevén piros ceruzával jelölték meg a Mátyás-napi lúdtojásokat. Itt úgy vélték, ha sikerül kikelnie a kis libának a tojásból, akkor jó gúnár lesz belőle.

rianás a Balatonon

Mátyás napja február 24-ére esik. Ez a nap az 1493-as esztergomi zsinat óta parancsolt ünnep. Bár az idők során ezen ünnepek közül sokat eltöröltek, a napokhoz kötődő hiedelmek és hagyományok a nép körében tovább éltek – számol be a Néprajzi lexikon.
Az időjárási regulákon kívül Szent Mátyás néhány kalendáriumhoz kötött történetnek is hőse. A hagyomány szerint az Úr Mohácsra küldte Mátyást jeget törni, a szekcseiek azonban megállították, és pálinkával leitatták. Ezután a szent visszafordult, és elmaradt a jégtörés. Aztán Isten Gergelyt küldte el, akit viszont a báriak borral itattak meg. Végül Józsefet küldte el az Úr, és ő baltájával meg is törte a Duna jegét.

forrás
http://www.matyaseve.hu/
http://www.szoboszlokepeskonyve.hu/
képek
http://www.balatoni.blogter.hu/

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagy figyelemmel olvasom a hagyományokról,régi szokásokról írt összefoglalóidat és nagyon tetszik! :)
Mindig új dolgokat tudok meg.
Csak így tovább ;)

Chef Viki írta...

Nem akarok még rágondolni sem, hogy ha nem talál, akkor csinál!

Tavaszt szeretnék, de nagyooooooooooooooon!!! Az ér, hogyha kiteszek egy pitliben kis jégkockát? Be tudom csapni Mátyást?

:-DDD

Garffyka írta...

Andi - igyekszem :)

CV - egy próbát megér :) Ezen én is eltöprengtem, amíg írtam, hogy ha Mátyás locsog, akkor még lesz ám fagy :( ... már nagyon tavaszodik felénk is, nagy kár lenne, ha minden elfagyna, ami most mocorog-megindul.

Liza írta...

Szerintem Viki rakd ki azt a jégkockát, hátha becsapjuk ezt a Mátyást! Nagyon jó lenne ......

gabi írta...

Nem ehez a témához kapcsolódik a kérdésem. Morzsikafalva végleg bezárt? Üdv Gabi

Gyöngyi írta...

Látom Téged is megihletett ez a nap, nálam is ez volt ma a téma:)

Garffyka írta...

Gabi, igen, a falu zárva.

Gyöngyi, éppen most nézem a te postod :)

trinity írta...

Érdekes az összefolaló ...Mennyi energiád van, csodállak!

Anyucika írta...

Hát bizony törhetné már egy kicsit szaporábban is.Már nagyon jólenne egy kis jóidő !!!!