A kisült puffancsokat rácsra szedem és hűlni teszem.
Manapóm kérésére csokis habkrémes lesz, kívül is, belül is.
A puffancsokat általában belül töltik vaníliás vagy csokis habkrémmel és kívül vaníliás vagy csokis öntetet kap. Nálunk ez a külső öntet is csokis habkrém lett.
Néhány puffancsot a pár napja főzött, illatos-aromás, natúr joghurttal kicsit fellazított, fűszeres narancslekvárral töltöttem meg, majd csinos csokihabkrémes díszítést kaptak.
Hmmmm, pillanatok alatt elfogyott!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfn_YGdqIxu2jNe1Mk9yDzrGRUm-1_Yb21R7dX_Ol3EgSgkBEOaWzPcmjwvnM9qt8oQ4QF_Dg2WS1I0Azljyz_na32EYvte2LrTM0SfBOTkWRgnHyodFLA_Fl41GLCojmFbsvcIQvNXQU/s320/puffancs_csokis1.jpg)
Csoki habkrém
hozzávalók
15 dkg cukor
2 ek vaníliás cukor
3 tojás
5 dkg liszt
4 dl tej
10 dkg étcsokoládé (tortabevonó)
A tojássárgákat 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra, fényesre, fehérre keverem. (Gyerekkorunkban ez volt a 'nyal' :), cukorral kikevert tojássárga)
A csokoládét felaprítom.
A tejet simára dolgozom a liszttel, majd kis lángon melegíteni kezdem, folyamatosan keverem, hogy ne csomósodjon, beleszórom a csokit.
Mikor jól átforrósodott és kicsit sűrűlni kezd és a csoki is felolvadt, félrehúzom, állandó keveréssel hozzáadom a cukros tojássárgát, majd visszateszem a tűzre és a krémet sűrűre főzöm.
Kihűtöm a kész krémet. Leggyorsabban úgy megy, hogy a bedugaszolt mosogatókagylóba hideg vizet engedek, beleállítom a lábaskát és kevergetem, hogy ne bőrözzön be a teteje.
Mikor a krém egészen kihűlt (még csak nyomokban sem langyos), a tojásfehérjéket fényes habbá verem a megmaradt 5 dkg cukorral, majd a habot a hideg csokikrémbe forgatom.
Amit kapok, könnyebb, mint egy krém, de nem egészen hab. Sűrűn csokis, könnyed, finom habkrém vagy krémhab.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUSusG8F8Qr4N1tGspzFct_dSMkuvS783O0LnxrStShPNhGkjISoozKjL758349nrdNBtzJvavrTZujzb9a2ZSbHEGMcZJzfmepIumHadUBDc5BBfb1HiKlFxqRncSo8W52-kswomALc4/s320/puffancs_narancsos1.jpg)
Ha lett volna türelmünk, akkor a kész csokis habkrémet hidegre (kamra) tettem volna fél-egy órát. De mi azonnal akartuk enni a csokis puffancsokat, így elkezdtem megtölteni.
Profik úgy írják, hogy hústű segítségével kilyukasztjuk a puffancsot, kicsit kitágítjuk a lyukat, majd gyógyszeradagoló vagy egészen vékony csövű habzsák segítségével megtöltjük.
Aha.
Veszek egy puffancsot, éles késsel kicsit megvágom a tetejénél (maradjon sapkarész), könnyedén felemelem és az üregbe kiskanalazok a habkrémből. Mikor megtelt, visszaigazítom a puffancs sapkarészét és kész. Jöhet a következő. Elég haladós.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLcR_bi0CUeMSVq9hD2YBtWdw2lYtmlORcbxwCz1AqzySF_feLLXNei-ogqKSeC_huEpn5m7-xG-WXB8hEo4v88oWEJohJIxcXSwG5dhITE7pBmiwq9jx1KhFp9xys2NFZ07KLpKMkRKU/s320/puffancs_csokis3.jpg)
A megtöltött puffancsokat tányérra teszem, majd a tetejükre, körbe melléjük is kanalazok a csokis habkrémből. Manapónak sokat, Manónak csak mutatóba, mert úgy kéri, igaz, utólag kijelentette, legközelebb külön kéri a puffancsot és mellé a krémet tálkába :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhylMsHGDrBNRYkpyi1yUpfFQVEvdNmMf92ubZ6mGbBQrhszAv-QiN8D5nIm0oTq2PlK4kTu8TA8vxT2LH4mEGKRq4zDP3k6XycxyZenHAyRNCRbrunkramTcAkG4aBJXQnMzvNJ_8FkOw/s320/puffancs_csokis4.jpg)
Mivel én kifejezetten szeretem a narancs-csoki párosítást, néhány puffancsot fűszeres narancslekvárral készítek. A lekvárom jó sűrű, ezért egészen kevés natúr joghurttal lazítom, így töltöm bele az üregekbe. Tányérra teszem őket, kanálka fűszeres, aromás lekvárt és csokihabkrémet biggyesztek melléjük-köréjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZ3bETAC0ZXClbCPeaFb-PX3GgYZDqdcZ66EYF1l_UISLFUCDoOoHxQGf5AG-AE-NF4dOoBrTQLTYkTVM7W7EF6c_7waHx75SilnjnFg6YNW7iJvTOD48eMUUSltMiUG7WskIO3IVH5WM/s320/puffancs_narancsos2.jpg)
Lehet választani, ki milyet szeretne :)
Nem kell és nem érdemes az összes puffancsot egyszerre megtölteni. Letakarva, hűtőben a csoki krémhab jól elvan másnapig. A töltetlen puffancsokat pedig fém sütisdobozba zárom és a kamra hűvösében pihentetem. A legenda szerint akár egy hétig is eláll, töltetlenül.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6wumVxEH4enh4n-5OuUGj4f3E7eCP14d90yCpOKdnFUihDExuckbqY_H4FieQigZ-RFzT_eEp7_8vWo9CgNM3mZRMC9wJ2kckVOK3lk5RkVBoOSL4UYiXh7hxdhmSQn8myigOStWyb2U/s320/puffancs_csokis2.jpg)
Jó étvágyat!
4 megjegyzés:
Anyáááááááááááááááááááám!!! Mesebeli :-)))
csoki-csoki-csoki, nagyon jól néz ki :)
Nagyon guszta, de bekapnék néhányat belőle!
Én is imádom a profiterolt, nálunk nagy kedvenc!:)
Szerintem az első között töltöttem fel anno az nlc-re...:)
És milyen sokoldalú desszert!
Megjegyzés küldése