2010. febr. 8.

Murkos-édesköményes formakenyér

Első olvasatra is izgalmasnak hangzott ez a párosítás, egyrészt a sárgarépa-édeskömény, másrészt az édeskömény-kenyér viszonylatában.
Nagyon finom lett! Az édeskömény felülkerekedik a murok ízén és teljesen harmonizál a kenyér alap édeskésségével. Megszeléskor előtűnnek a dekoratív, narancsszínű sárgarépapöttyök.



Murkos-édesköményes kenyér

hozzávalók - közepes kenyér

210 ml víz
2 ek olaj
2 tk méz
200 gr reszelt murok
500 gr liszt
2 ek sovány tejpor (zsírosból 1,5 ek)
2 ek köles
4 tk aprított édeskömény zöld - vagy 2 tk aprított édeskömény
1 1/2 tk só
1 tk szárított élesztő

A murkot megpucolom, almareszelőn lereszelem. Az édeskömény zöldjét vagy húsát egészen apróra vágom.
Kenyérsütő gép formájába öntöm a vizet és az olajat, belekanalzom a mézet, majd egyenletesen elosztva a reszelt sárgarépát, végül az aprított édesköményt.
A folyékony-nedves hozzávalókra szórom a lisztet, a tejport. A sót a liszt tetejére, a forma egyik sarkába teszem, középre mérem a szárított élesztőt.



Mivel este készítettem oda, hogy reggelre legyen frissensült kenyerünk, a lisztből egy kanálnyival letakartam az élesztőt, hogy a konyha melege, nedvessége miatt ne kezdjen hamarabb dolgozni.
Normál programot indítok, időzítővel beállítom, hogy reggel 7-re süljön ki a kenyér.
Az illatos kenyeret kiborítom a formából, rácsra téve, konyharuhával letakarva hűlni teszem.

Kissé aranyló színű, roppanós héjú kenyeret tálalok. Illatos és a megszegett kenyérben csábítóak a narancsszínű murokpettyek és az apró gyöngyre hajazó köles.



Jó étvágyat!


Szószedett:
murok - sárgarépa

5 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Erdekes, de ez tul narancssarga lenne a gyereknek! Edeskomenyt meg nem kostoltam. :)

Garffyka írta...

Esc, ha kóstoltál ouzot vagy rakit, na, olyan az édeskömény is :) Csak nem alkoholos én harapni kell, nem kortyolni :) Nagyon finom! Lehet köretnek, vajon megkaramellizálva, vagy krémlevesnek is.

Chef Viki írta...

Mit szólt hozzá Manó? A színéhez? :-)

Rakija? Finom :-) Még én sem ettem édesköményt sosem... Engem a gyerekköptető ízére emlékeztet, abba tettek ánizst :-)) Egyszerűen nem merek nekiállni.

szepyke írta...

Nekem az a kolbászos kép kisebb infarktust okozott!

Garffyka írta...

Viki, nem az ánizs ízét érzed ... egyszerűen, finom :) Próbáld ki egy fej édesköményből krémlevesnek.

Szepy, miért? Nagyon finom volt paprikás kolbásszal, lilahagymával :)