Oldalak

2010. febr. 11.

Apróság finomság - puffancs (Choux) - csokisan és narancsosan

Ígéret szép szó s én a szépet szeretem, így most jöjjenenek a kívül-belül csokihabos, illetve narancslekvárral töltött, csokihabbal bolondított puffancsok. Vagy profiterol. Vagy choux. Kinek-kinek kedve szerint :)

A kisült puffancsokat rácsra szedem és hűlni teszem.
Manapóm kérésére csokis habkrémes lesz, kívül is, belül is.
A puffancsokat általában belül töltik vaníliás vagy csokis habkrémmel és kívül vaníliás vagy csokis öntetet kap. Nálunk ez a külső öntet is csokis habkrém lett.
Néhány puffancsot a pár napja főzött, illatos-aromás, natúr joghurttal kicsit fellazított, fűszeres narancslekvárral töltöttem meg, majd csinos csokihabkrémes díszítést kaptak.
Hmmmm, pillanatok alatt elfogyott!



Csoki habkrém


hozzávalók

15 dkg cukor
2 ek vaníliás cukor
3 tojás
5 dkg liszt
4 dl tej
10 dkg étcsokoládé (tortabevonó)

A tojássárgákat 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra, fényesre, fehérre keverem. (Gyerekkorunkban ez volt a 'nyal' :), cukorral kikevert tojássárga)
A csokoládét felaprítom.
A tejet simára dolgozom a liszttel, majd kis lángon melegíteni kezdem, folyamatosan keverem, hogy ne csomósodjon, beleszórom a csokit.
Mikor jól átforrósodott és kicsit sűrűlni kezd és a csoki is felolvadt, félrehúzom, állandó keveréssel hozzáadom a cukros tojássárgát, majd visszateszem a tűzre és a krémet sűrűre főzöm.
Kihűtöm a kész krémet. Leggyorsabban úgy megy, hogy a bedugaszolt mosogatókagylóba hideg vizet engedek, beleállítom a lábaskát és kevergetem, hogy ne bőrözzön be a teteje.
Mikor a krém egészen kihűlt (még csak nyomokban sem langyos), a tojásfehérjéket fényes habbá verem a megmaradt 5 dkg cukorral, majd a habot a hideg csokikrémbe forgatom.
Amit kapok, könnyebb, mint egy krém, de nem egészen hab. Sűrűn csokis, könnyed, finom habkrém vagy krémhab.



Ha lett volna türelmünk, akkor a kész csokis habkrémet hidegre (kamra) tettem volna fél-egy órát. De mi azonnal akartuk enni a csokis puffancsokat, így elkezdtem megtölteni.
Profik úgy írják, hogy hústű segítségével kilyukasztjuk a puffancsot, kicsit kitágítjuk a lyukat, majd gyógyszeradagoló vagy egészen vékony csövű habzsák segítségével megtöltjük.
Aha.
Veszek egy puffancsot, éles késsel kicsit megvágom a tetejénél (maradjon sapkarész), könnyedén felemelem és az üregbe kiskanalazok a habkrémből. Mikor megtelt, visszaigazítom a puffancs sapkarészét és kész. Jöhet a következő. Elég haladós.



A megtöltött puffancsokat tányérra teszem, majd a tetejükre, körbe melléjük is kanalazok a csokis habkrémből. Manapónak sokat, Manónak csak mutatóba, mert úgy kéri, igaz, utólag kijelentette, legközelebb külön kéri a puffancsot és mellé a krémet tálkába :)



Mivel én kifejezetten szeretem a narancs-csoki párosítást, néhány puffancsot fűszeres narancslekvárral készítek. A lekvárom jó sűrű, ezért egészen kevés natúr joghurttal lazítom, így töltöm bele az üregekbe. Tányérra teszem őket, kanálka fűszeres, aromás lekvárt és csokihabkrémet biggyesztek melléjük-köréjük.



Lehet választani, ki milyet szeretne :)
Nem kell és nem érdemes az összes puffancsot egyszerre megtölteni. Letakarva, hűtőben a csoki krémhab jól elvan másnapig. A töltetlen puffancsokat pedig fém sütisdobozba zárom és a kamra hűvösében pihentetem. A legenda szerint akár egy hétig is eláll, töltetlenül.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Anyáááááááááááááááááááám!!! Mesebeli :-)))

Zsiri írta...

csoki-csoki-csoki, nagyon jól néz ki :)

Ottis írta...

Nagyon guszta, de bekapnék néhányat belőle!

szepyke írta...

Én is imádom a profiterolt, nálunk nagy kedvenc!:)

Szerintem az első között töltöttem fel anno az nlc-re...:)

És milyen sokoldalú desszert!