Oldalak

2009. okt. 12.

Kenyér? Muffin? Kenyérmuffin!

És a gordiuszi csomó :-) Manó nemigazán kenyeres, aminek évek múlva talán örülni fog/ok, de most, mikor napi szinten megoldandó feladat, hogy juttassam el a tányérkájáról a szájáig/ba azt a napi legalább egy szelet kenyeret (zsömlét, kiflit, stb), amire szerintem szüksége van (akár neki, akár a szervezetének, kell és kész), szóval most még nemigazán tudom értékelni azt, hogy a kenyér nemes mellőzésével, úgy érzi, tökéletes reggeli a tojásrántotta kolbásszal és macisajttal.
Tehát Micimackósat játszom - gondolj! gondol! (gonoszkodva mondhatnám, mukodj!, mukodj! :-) - és kenyérdagasztás közben bevillan a szikra - legyen muffin! Kenyértésztából. Az éppen dagasztás alatt lévő kenyértészta tökéletesen megfelel a célnak, a beledolgozott sokféle mag amúgy is különlegessé teszi.



Négymagos kenyér és muffin


hozzávalók

280 ml víz
2 ek extraszűz olivaolaj
400 gr liszt (BL55)
50 gr kölesliszt
50 gr teljeskiőrlésű liszt
1 ek cukor
2 tk só
1 tk szárított élesztő
2 ek tökmag* (hámozott)
2 ek napraforgómag* (hámozott)
1 1/2 ek lenmag*
1 1/2 ek szezámmag*

1-2 ek tej megkenni

margarin, ill sütőpapír a sütőformákhoz

A nedves hozzávalókat kenyérsütő gép formájába öntöm, ráhalmozom a liszteket, a durvára vágott tök- és napraforgómagot, a len- és szezámmagot. Cukor és só a tetejére, a forma két külön sarkába, élesztő szintén a tetejére, középre.
Dagaszt-keleszt programot indítok (ha még tartana a napfényes nyár, dagasztás után kivenném a tésztát, enyhén kilisztezett tálba tenném és konyharuhával letakarva, meleg, napos helyen keleszteném). Másfél óra múlva teljeskiőrlésű liszttel megszórt lapítóra szedem az enyhén szálasra kelt, tömör állagú tésztát. Határozottan, de gyengéden átdögönyözöm.



Kenyérmuffin

A tésztát 16 egyforma darabra vágom, az egyes darabokat tenyér között gombóccá formálom és margarinnal kikent (szilikonos) muffinformába teszem.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, nagyjából 30 pecig kelesztem. A kenyérmuffinok tetejét langyos tejjel átkenem és 200 fokos, forró sütőben 20-25 percig sütöm, míg szép aranybarna lesz.

Kenyérhez

A tésztát négy egyforma részre osztom, ezekből egyenként kb 25 cm hosszú rudat sirítek, majd középről indulva, mindkét irányba megfonom (egyszerű négyes fonat). A tésztavégeket behajtom, a kapott kenyértészta fonatot sütőpapírral kibélelt formába teszem. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb 30 pecig kelesztem. Tetejét langyos tejjel átkenem, majd forró, 200 fokos sütőben 30-35 percig sütöm, míg szép aranybarna lesz.
A kenyér (és a kenyérmufin is) akkor van jól átsülve, ha az alját megütögetve engyhén kongó hangot ad. Amennyiben hamarabb venném ki a formából, további 4-5 percre vissza lehet tenni a sütőbe.

A kenyeret és a kenyérmuffinokat is rácsra téve hűlni hagyom.
Tömör, mégis levegős, nem folytós, magát etető, puha héjú, a sokféle magtól finoman ropogós, nagyon ízletes kenyeret tálalhatok.



* A magok tetszés szerint variálhatók, lehet csak tökmaggal/napraforgómaggal sütni, de ezeket kiválthatja akár durvára vágott dió is. A szezámmag és lenmag is felcserélhető egymással, de felerészben akár kölessel is pótolható. A szezámmagot érdemes kicsit megpirítani, mielőtt a kenyértésztába kerül.

A tökmag káliumban, magnéziumban, foszforban nagyon gazdag.
A napraforgómag kiemelkedő B1 vitamin forrás, valamint E vitamin, kalium, magnezium, kalcium tartalma is jelentős.
A szezámmag súlyarányban sokkal fontosabb kalcium forrás, mint a tehéntej - hétszer! annyi kalciumot tartalmaz, ezenkívül telítetlen zsírsavakban gazdag, 55 %-a olaj. Kitűnő természetes forrása a B vitaminoknak, inozitolnak, kolinnak és az E vitaminnak. Kiemelkedő a lecitintartalma, továbbá szerves foszfortartalma, amely az agy és az idegszövetek legfőbb építőköve.

Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez a kenyér... Hát ez valami gyönyörűség!!! Mestermunka!

A muffinkenyér remek! Így nem is lehet talán egyszerre annyit bezabálni belőle :-) Mint a frissen szegett kenyérből :-))

trinity írta...

Olyan kis törpkenyerek-édesek!!!
Tényleg, mondjad Manónak, hogy Aprajafalván sütötték!!!

Edit (Esc) írta...

Otletes!
Mar csak levest kene muffinsutobe sutni, mert mas mindent kiprobaltal! :)

Garffyka írta...

Edit, ami késik, nem múlik :), ki tudja, lesz még muffinleves is :)

Viki, dehogynem ... az ember észre sem veszi és máris megevett két-három muffinkenyérkét :)

Trinity, jó ötlet, törpkenyér :)

Karulino írta...

Miket ki nem talál egy anyuka a cél érdekében. Látom lesz majd kihez forduljak, ha gyerkőcöm lesz.

Lizann írta...

Szia! Ez milyen jó ötlet!! Az én lánykám is ilyen gondokkal küzd, illetve neki nem gond, csak az apjának meg nekem.:-)) Nna akkor most gyors egy fél adag megy a kenyérsütőgépbe! Remélem az működni fog, ha mindenből a felét számolom. Ancsi

Garffyka írta...

Lizann, vagy Ancsi :), szerintem lehet fél adaggal is dolgozni, akkor ugyebár kevesebb lesz :) Nálunk bevállt a törpkenyér, kisfiam, ha nem is töretlen és állandó lelkesedéssel, de szívesebben megeszi, mint a szelet kenyeret.
Remélem, nálatok is beválik.
Most tettem fel egy datolyás-müzlis változatot, az kicsit édesebb (a datolya mazsolával vagy apróra vágotta aszalt gyümölccsel kiváltható).

Lizann írta...

Megcsináltam és működött, bár szerintem többször nem csinálok fél adagot, csakis egészet, annyira kapós, Szofikám két pofára ette!! Teljes siker! Köszönöm még egyszer a receptet, gyakori vendég lesz nálunk! Datolyás? Szerintem az is be fog válni.

Garffyka írta...

Lizann, nagyon örülök a sikernek! :)
És nagyon szépen köszönöm, hogy nemcsak kipróbáltad egy receptem, de a véleményed is megírtad. :)