Oldalak

2009. okt. 9.

Egyből kettőt - mák és narancs

Az egész úgy kezdődött, hogy kölcsönkaptam egy könyvet. Igazi muffinvilág, több, mint 77 recepttel. Azóta muffint eszünk muffinnal :-D

Ez az egyik első, amit megsütöttem a könyvből ... egy adagot ... aztán még kettőt, s ezen kicsit garffykásítottam is.
Szomorú színű mák, vidámságos narancs.
Színben, ízben, hangulatban - illenek egymáshoz.
Könnyű tésztájú, nem folytós, a mák diszkrét pöttyeivel a narancsos tésztában és a cukormáz alatt.
Ez a recept beillik az egyből többfélét programba is - az első adag tésztából nem lett egy tucatnyi, utólag megállapítottam, hogy az én muffinsütő fomámban nagyobbak a lyukak, mint a receptíróéban. A második adag tésztából lett 12 muffin, de maradt még tészta. Ehhez hirtelen felindulásból kevertem néhány ek zabpelyhet, még egy kevés narancslevet és keksznek sütöttem meg. Így most már van egy új kekszreceptem is, kívül ropogós, belül kicsit puha, nagyon ízletes.



Mákos-narancsos muffin és keksz

hozzávalók - 1 adag, 12 kisebb, 8-9 nagyobb muffinhoz

10 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás
15 dkg liszt
2 bő ek mák
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 narancs* reszelt héja
1 narancs* leve
picurka só

vaj a muffinformákhoz (vagy papírkapszli)

5-6 ek porcukor
narancslé*

A szilikonos muffinformát kivajazom és a hűtőbe teszem.
A 10 dkg vajat felolvasztom, amíg hűl kimérem a többi hozzávalót.
Az olvadt és kihűlt vajat összekeverem a cukorral, tojásokkal, narancs levével és a narancshéjjal.
A lisztet, mákot, sütőport és szódabikarbónát, gondolatnyi sót összekeverem (lehet úgy, hogy a lisztet kimérem, a többit egyszerűen ráteszem, nem kell feltétlenül még egy külön tálban összeforgatni).
A lisztes keveréket a vajashoz adom és gyors, alapos mozdulatokkal csak annyira keverem össze, hogy minden hozzávaló nedves legyen.
Előveszem a muffinsütőt és a masszát a mélyedésekbe kanalazom, nagyjából háromnegyedig töltve a formákat.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe teszem és 20-25 perc múlva már kész is a finoman illatozó, csábító mákos-narancsos muffin.
Pár percig a formában hagyom hűlni, majd kiveszem és rácsra sorakoztatom.
A porcukrot összekeverem kevéske narancslével, sűrű cukormázt kapok. A muffinok tetejét egyenkét belemártogatom, majd hagyom, hogy a cukormáz megszáradjon.



Ebből a muffintésztából úgy lesz keksz, hogy a megmaradt (2 adagnyi tésztából több lett, mint 12 nagy muffin) tésztához keverek 3-4 ek zabpelyhet, 1-2 ek narancslevet. A sűrű masszát nedves kiskanállal sütőpapíros tepsire adagolom, tetejét kicsit elsimítom (legközelebb jobban ellapítom majd) és 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütöm. A keksz kívül finoman ropogós, belül kissé puha (ha laposabbra formázom, csak ropogós). Érdekes és finom változat az eddigi (itt Tittybabáé, és még több keksz itt, itt, itt és még itt és itt, ... is) kekszek sorában.



*Narancs helyett használhatok citromot, a máknak a savanykás citrom is nagyon finom társa.
A cukormázat el is hagyhatom, de akár a narancs (vagy citrom) húsából is tehetek bele, ilyenkor kicsit rücsis lesz, de talán még finomabb, mint hagyományos módon narancs/citromlével.

Gyors & könnyű - A tésztát percek alatt össze lehet állítani, s a 20-25 perc amíg a muffinok sülnek elég arra, hogy elmosogassunk, cukormázat keverjünk, megterítsünk :-)



Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

trinity írta...

Jujj, ezek is de finomak!! Én is kérnék -sorban mindegyikből!!