Oldalak

2009. jan. 3.

Hókifli, újrázva

Karácsony előtt sütöttem egy adagot. Aztán újév első napján egy újabb adagot, mert a karácsonyinak már híre-hamva sem volt. Gyors, könnyű, kiadós, mert sok lesz belőle és a fogyási sebessége alapján állíthatom, finom is :-)

Hókifli - dióval, mandulával

hozzávalók (kb 60-70 db)

25 dkg liszt
20 dkg darált dió/mandula (vagy vegyesen)
12,5 dkg cukor
2 tojássárga
20 dkg vaj
kis csipet só

a forgatáshoz kb 10 dkg vaniliás porcukor

A tészta hozzávalóit összedolgozom, kövér rudat formázok belőle, fóliába csomagolom és legalább 45 perce a hűtőbe teszem. Az első adagot sikerült egész éjszakára a hűtőben "nyaraltatni", semmi gondja nem volt, másnap reggel remekül tudtam dolgozni a tésztával.
A hidegről kivett tésztából kisebb darabokat vágok, ezeket nagyjából 2 cm átmérőjű rúddá formázom, majd durván 1 cm-nyi vastag darabokat vágok. Ezeket kicsit megsirítem, tenyér között max ujjnyi hosszúságú kifliket formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom, majd 180 fokra előmelegített sütőben (légkev. 175 fok) 12-15 percig sütöm. A kiflik nem kell színt váltsanak, éppen picit veszítenek eredeti sápadtságukból a sütés során.
A vaniliás porcukrot (ha nincs, normál porcukrot) mélytányérba szórom, a kifliket még forróm beleforgatom.

Tipp & trükk: az éppencsak kisült, még forró kiflik törékenyek. A sok morzsalékot elkerülendő érdemes széles, lapos falapáttal alájuk nyúlva kivenni a tepsiből, egy sor vaniliás porcukorra tenni, majd egy adaggal meghinteni. Ezalatt éppen annyit hűlnek a hókiflik, hogy már biztos kézzel lehet tányérra sorakoztatni őket.

A recept szerint jól záródó sütis dobozban sokáig eláll. Biztos, de igazság szerint nálunk egyik adagból sem maradt három napnál hosszabban.



Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

nagyi50 írta...

Szia!
Minden karácsony egyik fontos kelléke nálunk!
Isteni:)

Névtelen írta...

Igen, igen....Nálunk is!!!Anyukám meg egész gyerekkoromban kötelező jelleggel sütötte minden ünnepen! Nagyon finom!!!

Max írta...

A jó öreg hókifli, diszkrét ám mégis előkelő. Imádom!!

Chef Viki írta...

Ősszel sütöttem, hogy majd milyen jó lesz fémdobozba zárva, és hébe-hóba rájárhatunk a finomságra.

Aha! 2 nap alatt elpusztítottuk :-)

Garffyka írta...

Úgy nézem nálunk is gyakori, visszatérő vendég lesz :-)