Oldalak

2009. jan. 7.

Péksütemények reggelire

A reggeli fontos, ha nem eszel, nem lesz erőd játszani, a vonatoknak, az autóknak, de még a kirakósoknak is csak akkor lesz erejük játszani, ha te ügyesen reggelizel. - ezt Manónak szoktuk mondogatni olyankor, ha már hálózsákban elkezd tiltakozni, miszerint baba nem jeggelizik, baba játszik nagyot, most, nem jeggelizik!
Pedig a reggeli valóban fontos. Nekem nem csak azért, mert lendületet ad és ha reggelizem, napközben akkor sem kell estig hallgatnom a pocakom rendezte szimfóniát, ha nem kimarad az ebéd, de azért is, mert jólesik leülni szeretteimmel, szépen terített asztalhoz, nyugodtan, kényelmesen, beszélgetve kezdeni a napot.
Hétvégente egyre gyakrabban kerül a terülj asztalkámra friss péksütemény. Tejes zsömle, briós, korpás zsömle.

Kenyérsütő gépünknek hála a dagasztás fárasztó feladatát hipp-hopp letudom, a bedagasztott tésztát formázom, kelesztem és alig negyed óra alatt ki is sülnek ropogós, illatozó finomságaim.

Tejes zsömle (1 adag = 12 db*)

hozzávalók

1 tojás
100 ml tej
225 gr fehérítetlen fehér kenyérliszt (BL-55)
5 ml (1 tk) só
2,5 ml (1/2 tk) cukor
50 gr vaj
5 ml (1 tk) szárított élesztő

30 ml (2 ek) tej a kenéshez**, ez el is hagyható

maroknyi reszelt sajt***

A hozzávalókat kenyérsütő gépbe pakolom (nálunk alólra a nedves: tojás, tej, vaj, rá a száraz hozzávalók), beállítom és elindítom dagasztó programot (nálunk: 'dough', német nyelvű gépeknél 'teig'). Mivel a mi kenyérsütő gépünkön együtt van dagasztó-kelesztő program, a dagasztás után leállítom a gépet, illetve, ha nagyobb (2-3) adagot készítek oda, akkor, biztos, ami biztos alapon, még egyszer elindítom és lefuttatom a dagasztást.
A hólyagosra dagasztott tésztát lisztezett deszkára borítom, kicsit átgyúrom, tömzsibb rúddá formálom és 12 egyforma darabra vágom. Az egyes darabokat gyors mozdulatokkal hosszúkás zsömlévé sirítem, sütőpapíros tepsire (sütőlapra) sorakoztatom, viszonylag közel egymáshoz, így kelés közben szépen összeérnek. Konyharuhával letakarom és nagyjából 30 percig kelesztem, vagy míg duplájára nő.
Tetejüket tejjel megkenem és előmelegített sütőben (220 fok, gázsütő 7. fokozat) 15-18 percig sütöm. Kicsit hűlni hagyom, szétválasztom és már tálalom is.

* Az utolsó sütésekkor nem egy tucatnyit, csak 10 darabot formáztam, így egy darab kicsit nagyobb volt, méretben közelebb a zsömléhez.
** Sütés előtt langyoska (konyhameleg) tejjel megkenem a zsömlék tetejét, majd rögtön sütés után megint átkenem, de most már egy kk-nyi vajat is feloldok a tejben.
*** Kipróbáltam sajtosan is: dagasztás után, két zsömlényi tésztához egy bő maroknyi reszelt sajtot dolgoztam, és ezeknek a tetejét sütés előtt is megszórtam reszelt sajttal. Legközelebb egy teljes adagot fogok így készíteni.

Korpás zsömle (1 adag = 10 db)

hozzávalók

140 ml tej
140 ml víz
225 gr teljeskiőrlésű liszt
225 gr fehérítetlen fehér kenyérliszt (BL-55)
7,5 ml (1 1/2 tk) só
10 ml (2 tk) cukor
5 ml (1 tk) szárított élesztő

tej a kenéshez és teljeskiőrlésű liszt a szóráshoz (el is hagyható)

A menet ugyanaz, mint a tejes zsömlénél, a hozzávalókat kenyérsütő gépbe pakolom, beállítom és elindítom a dagasztó programot. A hólyagosra dagasztott tésztát enyhén lisztezett lapítóra borítom, kicsit átgyúrom, 10 részre osztom. Az egyes darabokat gombóccá formázom, majd kézzel vagy sodrófával oválisra nyújtom, nagyjából 10 cm hosszúra. A darabokat viszonylag közel egymáshoz sütőpapíros tepsire (vagy sütőlapra) sorakoztatom, konyharuhával letakarom és nagyjából 30 percet kelesztem, vagy míg duplájára nőnek.
A megkelt korpás zsömlécskék tetejét tejjel megkenem és megszórom teljeskiőrlésű liszttel, majd előmelegített sütőben (200 fok, gázsütő 6. fokozat) 15-20 percig sütöm. Kicsit hűlni hagyom, lazán szétválasztom egymástól és még melegen az asztalra teszem.

házi szilvalekvárral, Pannicica féle narancsos almalekvárral, Apamanó frissen kevert halkrémével

Tipp & trükk: lehet egyszerre két adagot készíteni (dagaszt, formáz, keleszt, kisüt), és amit nem kapkodnak el az asztalról, azt lefagyasztani. Nálunk mindkét zsömléből került a fagyasztóba. Este kiveszem, a konyhapulton reggelre kienged, mielőtt ennénk nagyjából 20 másodpercre beteszem a mikróba. Olyan, mintha frissen sült volna.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jelentkezünk hozzátok egy reggelizésre :-)

Reggeli nélkül el sem tudunk indulni itthonról, keljünk bármilyen korán, a szertartásnak meg kell lennie, mert így kezdődik jól a nap.

Garffyka írta...

Viki, szívesen látlak benneteket, bármikor :-)