Oldalak

2009. jan. 3.

Lencsével, ragasztóval - kerek dobozok

Dobozolunk. Már megint, újra. Előzőleg négyszögletű, egy oldalon ragasztott, hajtogatott dobozkákat alkottunk, most szép kerek, tetős dobozokat gyártottunk. Amolyan kisméretű kalapdobozokat. Az itthoni "doboz ipar" fellendülését mutatja, hogy ÉApám személyes megrendelésére is készült két doboz, ezekbe kalapkák kerültek, a többi ötbe bonbonok minden mennyiségben :-)

Kerek doboz

hozzávalók

karton (kreatív bolt, officedepo; hajlítható, de tartása is legyen)
ragasztó
vonalzó vagy centis
körző
ceruza
olló
lencse/rizs/szárazbab nehezéknek

Először a doboz alját rajzolom meg. Ehhez körzőt, ennek híján bármi kerek formájút (pl kistányér) használok. A doboz dupla aljat kap, tehát kér kört rajzolok.
Második lépésben a doboz oldalát mérem le és rajzolom meg. A doboz oldalának hosszúsága = a doboz-alj kör kerülete + 1,5-2 cm (ragasztáshoz). A doboz oldalának magasságát én döntöm el. Bármilyen magasságot számolhatok, ami megfelel, de mindenképpen 2 cm-vel többet számolok, a plusz 2 cm-t fogom befogazni a ragasztáshoz. A dobozoldal magasságához számolt 2 cm-nél késpenge hátával megkarcolom a kartont (végig a dobozoldal hosszában), így könnyebb lesz visszahajtogatni a ragasztáshoz a fogazást. Kivágom a téglalap alakot és a plusz 2 cm-t befogazzuk.
A doboz teteje hasonlóan készül, mint az alja és oldala. Eltérések: a doboztető alját (a kört) pár miliméternyivel nagyobbra hagyom, hogy majd rá is tudjam illeszteni a dobozra; a doboztető körpalástja (oldala) természetesen sokkal kisebb (alacsonyabb), mint a doboz magassága. A doboztető körpalástjának magasságához is hozzászámolok 2 cm-t, amit befogazok majd.

Ilyen formákat kapok, miután Manóapa lemérte, kiszabta, kivágta és befogazta az összes dobozalkatrészt

, a fogazottak a dobozok oldalai, illetve a doboztetők oldalai, a kerek lapok pedig a dobozok alját és a tetejét adják.

a doboz oldalát ragasztom össze, ide kell a ráhagyott 1,5-2 cm

a ragadást elősegítendő, pár percig két csipesszel "lenyomtatom" a ragasztásnál

behajtogatom a fogazást

a doboz aljához az első lapot belülről ragasztom

a másodikat már kívülről

és így kerül a lencse a dobozba, doboztetőbe; az egyenletesen elosztott súly segít, hogy a ragasztás tartósabb legyen

, ugyanígy a lencsével megrakott dobozra pakolt pár nagyobb méretű könyv; nem, könyveinket nem kizárólag ilyen célra használjuk, időnként olvasni is szoktunk :-)

párom enyhén felháborodott, hogy hirtelenjében Albert Flórián sajátkezűleg dedikált könyvét kaptam le a polcról, doboznyomtatásra :-)

Manó éppen Mikipapa bonbonos dobozát veszi tüzetes vizsgálat alá

Télapós kis kockadoboz, karácsonyi kerek dobozok. Az aranyszínre fújt kisebb és az arany-ezüsttel festett nagyobb doboz tetejére Manóapa szalvétatechnikával dolgozta fel a díszítést.

A "maszatos" bonbonos dobozokat fémfestékkel festettem; a festéket apránként, szivaccsal vittem fel a dobozra.

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Eszméletlen ügyesek vagytok! Tóthék az őrnagy úrral messze-messze elbujdoshatnak :-)

Garffyka írta...

:-)) Húsvétra nyuszifüleset tervezünk. Megrendelést felveszünk :-), dobozonként egy széles mosoly az ára.