2009. jan. 29.

Mazsolával, csirkével - Gyöngyi konyhájából

Úgy emlékszem, gyerekkoromban szerettem a csirkebecsinált levest, sok mazsolával. Mégis, valahogy kimaradt, talán tinikoromban ettem utoljára. Azt hiszem, a közeljövőben beiktatom a heti menünk egyikébe. Gyöngyim receptjét olvasva és a képeket nézegetve, még az illatát is érezni.

Mazsolás csirkebecsinált leves

hozzávalók
20 dkg, meleg vízben - nem áztatott - átmosott, tisztított mazsola (arany mazsolát szoktam használni, mert édesebb az íze)
2 szál derék s.répa
2 szál közepes méretű petrezselyem gyökér
1 kisebb zeller gumó
1 kisebb karalábé fele
3 db csirkemell filé, de aki szereti a csontos részeket, abból az igazi
5 db csirke zúza
egy kávéskanál egész bors - tojástartóban
két ek cukor
fél dl olaj
3 csapott ek liszt
egy citrom leve




A kockázott csirkemellett és zúzát (vagy a csontos húsokat) hideg vízbe főni teszem, sóval és a borssal. Miután felfőtt és szép tisztára lehaboztam, hozzáadom a kockázott zöldségeket és finom húsleves alapot főzök belőle.



Ha a benne lévő anyagok majdnem puhák, hozzáadom a mazsolát.



Mikor minden puha benne, elkészítem az olajon a zsemleszínű rántást, picit hagyom kihűlni, majd hőkiegyenlítéssel, azaz a meleg leves levével csomómentesre kavarom (palacsinta sűrűségű legyen). Ízesítem cukorral, citrommal, majd hozzáöntöm a leveshez.
Felfőzöm, és ha szükséges, utána ízesítek. Kissé savanykás-édeskés, kellemesen lágy ízűnek kell lennie.
Tálaláskor tejfölt adok hozzá, aki szereti, nyugodtan még megspékelheti vele a tányérjában.



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

trinity írta...

Sikerült előrukkolni valami teljesen újjal-nagyon egzotikusnak érzem a mazsolás párosítást, és én szeretem a különleges íz-kombinációkat!!!!Gratula!

trinity írta...

Légysz, nézz be hozzám, megint egy házi feladat:)))