Az én hibám és gyengeségem az oka. Nagyon szeretem a illatozó, sütéstől még meleg péksüteményeket ... szerintem nincs is jobb hétvégi reggeli elfoglaltság, mint körbeülni a szépen terített asztalt és a ropogós, illatos finomságok minden falatját ráérős élvezettel majszolva megreggelizni.
Ezek a zsömlék arról a bostoni szállodáról kapták a nevüket, ahol először sütöttek és tálaltak fel ilyet a vendégeknek. Ha szállodát hirtelenjében nem is nyitunk, a zsömléket megsütöttem, az elismeréseket pedig bezsebeltem :-)
Vajjal, lekvárral a legfinomabb.
És szerintem mosolyognak, míg tálcára kupacolva arra várnak, hogy megegyük őket.
Parker House zsömle (10-11 db)
hozzávalók
180 ml tej
1 tojás
450 gr liszt
2 tk cukor
1,5 tk só
25 + 50 gr vaj
1 tk szárított élesztő
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivpIXk94FgGQnddEKHa1ideIz0jfLwfE-P9r2fryf8AfMkcKCyNjrsvuEkyk8uJnMvVfrVBfy-M903MS8vdnf-OLwyTRsikB-Mk6S2XaQJDajTem-uTUOGeWWd9Kjqikpgtvrx0Q5OMgo/s200/ParkerHouse_hozz%C3%A1v.jpg)
A vajból 25 gr-t felolvasztok, amíg hűl, kimérem a hozzávalókat.
Kenyérsütő gép edényébe öntöm a tejet, beleütöm a tojást, rászórom a lisztet, úgy, hogy a folyadékot elfedje. A liszt tetejére, a forma egyik sarkába teszem a cukrot, másikba a sót, harmadik sarokba az olvasztott, hűlt vajat, középre pedig az élesztőt (vigyázok, ne érjen a folyadékhoz).
Dagasztó/kelesztő programot indítok, de csak a dagasztásra van szükségem (viszont az én kenyérsütő gépemen ez a két program együtt van), így, a dagasztási ciklus végével leállítom a kenyérsütő gépet.
Amíg a dagasztás megy, felolvasztom a maradék 50 gr vajat.
A tésztát enyhén lisztezett lapítóra borítom és finoman átdolgozom, majd 1 cm vastagságúra nyújtom. Egy 7,5 cm átmérőjű kerek formával (pl fánkszaggató) kilenc-tíz korongot szaggatok a tésztából. A leeső tésztát összedolgozom, kör alakúra és szintén 1 cm vastagra nyújtom. Ezt már nem kellett szaggatni, mert nagyjából 7,5 cm átmérőjű lett.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPWH9dPSc47VZmzfSD2oQyuNJV3xAUJUB5HSabxa57Rl91syQwQbS2kqzjBEvz8WCeR0oJbF3JT2IGH3YDOTylEhXgoVe1o4WwMvLW7O1j9qjGpkAbXWQrOPuQHxyUP5xnBrtSCEgwk4A/s200/ParkerHouse_kiszaggat.jpg)
Manótól kölcsönvett kis laskanyújtóját (ennek hiányában pl hosszú, vékony üveg, háztartási fólia vékony, kemény hengere vagy legömbölyített nyelű kés) egyenként belenyomom a tésztakörök közepébe úgy, hogy vájatot képezzen és itt a tészta csak 5 mm vastag legyen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBf9pMqhsRENk-kZth0dGUlCRvXKtKNCZuVJQT5KG3eZCmPaOYIx3wfGff78WdXyHjOdRIbUmZ8QDXVklekS9R7ONpD2_FzxqiJxEIynWfwxPwu-XgKABlEG9XiDVyh5zgYrtyWu4nDyI/s200/ParkerHouse_v%C3%A1jat1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfNyA4XnDZQMtNgBcpkQJXb9vV7L_LJ1mxETV9Cjb1bnYqT-TI3E5AbgOSCftyHfXW4AYTcFk6zAQl6clAN0bG65ubcZdCUSGh-HgL0PTkDuZFtRjV4o5CMnE4C_DW1eHGA1aqwn1FZ2s/s200/ParkerHouse_v%C3%A1jat2.jpg)
A felolvasztott és kihűlt vajjal megkenem a tésztakorongokat, majd a kialakított vájat mentén a összehajtom úgy, hogy az élek pontosan fedjék egymást és a széleket finom mozdulattal összenyomom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqNAIfsMwePCQ6GN7WF4qCo54V58lZaBDXtWsbxRR1cKg3uaiu9XvjNvAHxQ2zTHrIwP5P5d6NDMZps6lg34a1NxWY5UDBSEzHrvQDnIio1CHM30eCn414Ui4M37xwJtFrJh-Ip4HybbY/s200/ParkerHouse_megken1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifg73XKWp_WVyhWL_SITqyvV3-HdeZCp1IUa4Vuj0WndzSH9vVlGB2xoF3ih3JXxceywko0S-8U5nyB-jJ1pdaMzDUvi4eRWg0EjCGGS_Aj5NsdUNtc011_Jo3LGH37gEcvWWMC8M-owU/s200/ParkerHouse_%C3%A1thajt.jpg)
A kialakulóban lévő zsömléket sütőpapíros tepsibe (vagy sütőlapra), szorosan egymás mellé teszem és tetejüket megkenem olvasztott vajjal. Olajjal vékonyan megkent fóliával letakarom és meleg helyen 30 percig kelesztem, vagy míg nagyjából a duplájára nő.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhN9k6qVKGjYU6cXRR3fY31S-HbBrT6fjP005tHeDXS1lPZx3FGN2DirXM51kU4skYsXDvCl543s4gV-9SwXLu_w6qlWfuVRJwRHPi8ztNy8GkmJAnWwuTdu2DNlZ32txFKVEwbpoeYTAs/s200/ParkerHouse_keleszt.jpg)
Előmelegített, forró sütőbe tolom (200 fok légkev., gázsütő 6. fokozat) és 15-18 percig sütöm. Amint kiveszem, a még forró zsömlék tetejét ismét átkenem olvasztott vajjal. Rácsra szedem és hűlni hagyom, ha lehetséges, langymelegen tálalom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWYZfWWHoA0mkz5Tr4jDhsltdeYBiI9oY8wBQA1TL0h2vw_DpRuLzkrRKD3vo4iVzQ7ltlvk68n7j5lybVuDtY3cbRIgxhAgm3wSeQqNTyK87rdYCE80VufUSHvDT9CykP2bRHBbU2byM/s200/ParkerHouse_k%C3%A9sz.jpg)
Jó étvágyat!
Szószedett:
lapító - nyújtódeszka
laskanyújtó - sodrófa
2 megjegyzés:
Nagyon tetszik!
Jujj, ez is de szép!!!
Megjegyzés küldése