Chilis kenyér
hozzávalók - kicsi (közepes) {nagy}
1 ek olaj (1 ek) {2 ek}
1-2 db friss chilipaprika (2-3 db) {3-4}
210 ml víz (320 ml) {420 ml}
250 gr liszt, BL-55 (350 gr) {475 gr}
125 gr teljeskiőrlésű liszt (150 gr) {200 gr}
1,5 tk só (2 tk) {2 tk}
1,5 tk cukor (2 tk) {1 ek}
25 gr vaj (30 gr) {40 gr}
1 tk szárított élesztő (1,5 tk) {2 tk}
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgN_qSziPID0KjN6IEGegWGJuCQcaSa5AjaTpUf0mmzsyTiblNsOIohbb_m01hMGsEU3lLuHMicCZ014WAhAmeyWaZ1BaxbrQaDBZZMGy_oEgukVLScAGoLVLBFJF1M9Go1ITnHNxzSzEg/s200/chiliskeny%C3%A9r_hozz%C3%A1v.jpg)
A chilipaprikát, magjai nélkül, apróra vágom, majd a felforrósított olajon, közepes tűznél 2-3 percig pirítom. Vigyázok, ne égjen meg, mert akkor nem pikánsan csípős, de keserű lesz. Félrehúzom, hűlni hagyom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigIuy9ohGPYGtzhCvxv9mlIRaiZIHO3c7IPvVOSoMULbV4PfkvJBk8qibzroj1XIF8UuPzHieKZiZS6VmLR8olFz67mjBSQ9_2Mvvia5_g2109nzmUWWdgOoHK5KZU_55ft7wl6sRXs4Y/s200/chiliskeny%C3%A9r_chili1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-Qe9Rgd_Kj2HW1kGEW2kfTopNtwZfkW1dDWY7xW-vtY-fxDSZ_g1_vwFiCcPlVzJPKuGER4n824LjxE-55xjWsGNEtZ10IKPvU3LdmEV5ykZ_DJR7SeeO4Zf_OtqpdF9-afo2Vncc-_o/s200/chiliskeny%C3%A9r_chili2.jpg)
A kenyérsütő gépbe öntöm a vizet, hozzáadom a kihűlt chilit, olajostól, majd rászórom a kétféle lisztet, úgy, hogy eltakarják a folyadékot. A kenyérsütő gép egyik sarkába, a lisztek tetejére teszem a cukrot, másik sarokba a sót, majd ismét egy másikba a vajat, végül középen pici mélyedést csinálok a lisztbe, ide teszem az élesztőt. Vigyázok, hogy az élesztő ne érjen a folyadékhoz.
Ettől a lépéstől kétféle képpen is készíthetem.
1. Beállítom a kenyérsütőt: alap/normál program, (általában 3-3,2 óra, függ a bekészített kenyér nagyságától és a kenyérsütőgép milyenségétől), közepes színű kenyérhéj, megadom a kenyér méretét, majd elindítom a programot.
A sütési ciklus végével a forró kenyeret rácsra borítom, konyharuhával letakarva hűlni hagyom.
2. A kenyérsütőn a "dagaszt" programot indítom el. A dagasztás végével a tésztát egyhén lisztezett lapítóra teszem, gyengéden átgyúrom és kenyérré formázom.
Jénai vagy más, tűzálló edényt olajjal egészen vékonyan kikenek, majd beleteszem a tésztát. Olajjal éppencsak átkent fóliával letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkO8Ow54V0TqijcvdHxB-UNfVeVC6MO6Dm_kN2E76a2rGjy0t606YAecIVXLWmzFQPFuKRyuZN-zObO-YOZNBykiu1QUoim2akbgKlBfjm_aT0p_shjx8cLu6CMlMIVKefob2JYbU-cpo/s200/chiliskeny%C3%A9r_keleszt.jpg)
Mikor megkelt, a tetejét vízzel átkenem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJ_6FqEqqtj73BT5N7WZIQaVa8wxv99scv6vr0WQhCgmbwRbpoD-GLcswobh07Q5Bx2lCOJN7NstfW3JZu5URijf2yJecB63nU0sAKwo5oeHVXV3J8EEaFGwBQ6MilrMmP2IXUE6vRWyQ/s200/chiliskeny%C3%A9r_%C3%A1tken.jpg)
A sütőt előmelegítem (200 fok, légkev.) és teszek az aljába egy vízzel nagyjából félig töltött kisebb méretű tepsit. Így a kenyerem enyhén gőzös forróságban fog szép aranybarnára sülni, ettől foszlósabb lesz a belseje (a víztől, amivel átkenem, ropogós a héja).
Sütőtől és kenyérmérettől is függően 45-60 percet sütöm. Akkor jó, ha az alját kopogtatva enyhén kongó hangot ad.
A kisült kenyér tetejét pár gyors mozdulattal ismét átkenem vízzel, majd rácsra teszem és hűlni hagyom.
kicsi chilis kenyér ... nehezen tudtuk kivárni, míg szelhetőre-ehetőre hűlt
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBGzg-f4RnTeuI8kL4PPRbYFBwCR_yY7xug-om09wKVe8k86vEJi8yUOV7_0Yv4fwXVAfWjtc-jyK5jizN6ds8rF3fEA2hk5d87jcdlUo6CU5Ca4Nn6uLERQ1THGw37QWNZQA7Gq1VuPs/s200/chiliskeny%C3%A9r_megszelve.jpg)
Jó étvágyat!
Tipp & trükk: Ha nincs friss chilink, használhatunk szárítottat is. Attól függően, mekkora kenyeret készítünk, illetve milyen csípősre szeretnénk, 2-4 tk szárított, apróra tört chilit használunk.
A kisült kenyér tetejét pár gyors mozdulattal ismét átkenem vízzel, majd rácsra teszem és hűlni hagyom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHfgHosZT31dg2322aViEJpuG3TlZnOtgoaTCuWIMZs-DXuRr1fdEgNqQhI1E80X3juB40bgX9KclDIz6GLIz2X5JOkJHziKjKykVSR2DlAQKYheFDsu2ZdSAuI5EPlnoZJkfhhTlTIoI/s200/chiliskeny%C3%A9r_kis%C3%BClve.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBGzg-f4RnTeuI8kL4PPRbYFBwCR_yY7xug-om09wKVe8k86vEJi8yUOV7_0Yv4fwXVAfWjtc-jyK5jizN6ds8rF3fEA2hk5d87jcdlUo6CU5Ca4Nn6uLERQ1THGw37QWNZQA7Gq1VuPs/s200/chiliskeny%C3%A9r_megszelve.jpg)
Jó étvágyat!
Tipp & trükk: Ha nincs friss chilink, használhatunk szárítottat is. Attól függően, mekkora kenyeret készítünk, illetve milyen csípősre szeretnénk, 2-4 tk szárított, apróra tört chilit használunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése