Bemutatom Gyöngyikejesztanyut, aki nemcsak Manó keresztanyukája és unokatestvérem, de szívemnek igen kedves barátnőm is.
24 dkg liszt
16 dkg margarin
8 dkg porcukor
2 tojássárgája
baracklekvár
hozzávalók - töltelék
fél kiló tehéntúró
3 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
2 ek búzadara
2 cs.vaniliás cukor
2 ek mazsola (aki nem szereti, kihagyható; ha kerül bele, érdemes kicsit beáztatni)
egy citrom reszelt héja
2 tojás fehérjének felvert habja
hozzávalók - hab
3 tojásfehérje (2 marad a tészta hozzávalóiból + 1 a tölteléktől)
9 dkg kristálycukor
5 csepp citromlé
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0wt5U97Qt0h2Cicpxz0S287SPd-Q2Mjhz9hgbSPxNNpO2R-sm-NwzQ_etyeRf_Xa6zayw3v7SsQRsH3hhtRHeyGqG-DIR-1tttYP_I-A9oFtTcqMFmabeg64WPscOOhWaMxCTnDvlN4k/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_hozz%C3%A1val%C3%B3k.jpg)
A tészta hozzávalóit, a baracklekvár kivételével, összegyúrjuk és hűtőben fél órát pihentetjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZeYbF7N0mdB7KmUyy104oqF_gefCdL7TVZ6cqAILq5vhmYrVAHJmA7EwBAGIDDvPOwRwCg1Nzl1Wl9wNP1FFBB6cz2sL_GTW1jZlC_53KiCQwf8sSJd3bhQjJjO2Ub993pC18AaBbmso/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_%C3%B6ssze%C3%A1llt.jpg)
Kinyújtjuk és lisztezett tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk a tészta tetejét, majd előmelegített sütőben (160-180 fokon) 20 percet sütjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLgPPqIP3PMZ6fWRr-oNseQwnFUVovjEE21ZsKSSSA7RMCBJMQuY5Buf3n64X7rsfo7hpqASDZxxqUng6QA8GLng8Ohx6cDZN2CHvE30QLR1F1mKiTpFgbZzKdyRfetm-M2Epi7NfBRc8/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%A9szta+tepsiben.jpg)
Kivesszük és baracklekvárral vékonyan megkenjük a még meleg sütemény alapot.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvAQivMNpQeJp0w5UqfD7xTo0F-XVR7E3xxipMWPpuo5cOvyFy6hQENXOvt-MHP9vuMwYp_i1feUtmgiRxGq68P29tF1A2CITx6nGrPVgUawYogjxO6Z_zVuc3sKmroWmIjfHWeLiPLso/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_lekv%C3%A1rral+kenem.jpg)
Amíg a lekvár dermed (kb 5 perc) összeállítjuk a tölteléket:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCrhakxoEyxOoRneyTNrYLqVurhkHFpVbWvNtSjPpJJW4RA4EpopyWlOiO3UwU7mt9aDB-Og4ey6u2qmoxVGfU5k_bFrWqlpOrBgROxZBmdlPU3OA9SKoFR8kiV8Rf67WU0P1a_hoQnLQ/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3r%C3%A9teg1.jpg)
a hozzávalókat a két tojásfehérje kivétel jól összedolgozzuk, majd lazítjuk a 2 fehérjéből vert habbal (ezt már csak lazán hozzákeverjük).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEFbAT77BcnJNW57mAO-U2Czv4_ujeilaIpIJe1v4osj5sO5zXjszCnM_KiardRDM_2ckiLwoqwXp0llaqILfvMAPpYxsCxKLPzK-HP_malQwQJ7GY2rG5lIcogFXu_4nrB6J3xYFn43k/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3r%C3%A9teg4.jpg)
Elkészítjük a habot is: a tojásfehérjéket a cukorral fényesre verjük, majd a végén, mikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a pár csepp citromlevet, mert ez keményíti a habot.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtJJOkoyEYpUc81bMtro_Kjlzujxrfi9JgP41XldJOL4t3zr_ZBX7prW20BMNeakOm-NUz3asto5BKihb865g33hLsdFaNWqF9tkMtGK7klaik05F2ce31pvEG5B1-pE1P4eFKq2ExIXU/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_tetej%C3%A9re+hab.jpg)
A kissé megdermedt lekváros tésztára tesszük és elsimítjuk a tölteléket
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBz0zDExuGLpQbAWoJmP_j9zoY-4JkYxPmw9h22I44Gxdc3VCdhr-kjMZVMbOOA197QwQvWASnF9IP3exhCf-WuukAc3oXbBAtTAuWJTEElaTdAacYVIBppWQXlrIvCoJmZ5k6nk8RnBw/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3r%C3%A9teg+r%C3%A1.jpg)
, ezen a habot
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuMxmMgu1hyphenhyphen87u0oYQ1sLpswE11RQ1FBMTNwpkOdNsJDZNZQr9jb1yjZWpB9ZGzMnRUhr1UU5N1Lok0zlspjIYe56p6uNXMnxLE8sk-W9mtsu25LWZh5I9FRUaRXFds_8ZwffxJAcpBkQ/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3ra+hab.jpg)
, majd visszatesszük a sütőbe, alacsonyabb fokra (az enyémet, mivel nem légkeverős, csak sima sütő, a 4. fokon hagyom(, kb. 30 percet, ameddig szépen megpirul a hab és átsül a sütemény. Ezután még 10 percet nyitott sütőajtónál, lassú tűznél kicsit megszárítjuk a habot. Akkor jó, ha már kezd egy kicsit töredezni a hab rajta.
hát nem ínycsiklandó?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSyYLx0H1OhOSIKqzk_D7M1Vdnq2wh6atFqml6Eb6PaOtJorzchFkUeBcAhpqxPTTaFCdIcvxmISi3H-HfVpkzxXM2oQqDF58n_0K9RX3JmgPJE3zdC415j1ZUTIRSoshV-A1fxHrY4lE/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%A1lalva.jpg)
Jó étvágyat!
Sőt.
Mostantól alkotó- és tiszteletbeli blogtárs is :-)
Rögtön legelső receptje maga a csábítás, és bizony már dalba is foglalták ..., legalábbis meggyőződésem, hogy a közismert örökzöld sláger ehhez a sütihez íródott, hiszen még mogyoró is van a tetején.
Mostantól alkotó- és tiszteletbeli blogtárs is :-)
Rögtön legelső receptje maga a csábítás, és bizony már dalba is foglalták ..., legalábbis meggyőződésem, hogy a közismert örökzöld sláger ehhez a sütihez íródott, hiszen még mogyoró is van a tetején.
Személy szerint csak ajánlani tudom, nálunk hétvégén került terítékre.
Rákóczi túrós
hozzávalók - tészta
Rákóczi túrós
hozzávalók - tészta
24 dkg liszt
16 dkg margarin
8 dkg porcukor
2 tojássárgája
baracklekvár
hozzávalók - töltelék
fél kiló tehéntúró
3 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
2 ek búzadara
2 cs.vaniliás cukor
2 ek mazsola (aki nem szereti, kihagyható; ha kerül bele, érdemes kicsit beáztatni)
egy citrom reszelt héja
2 tojás fehérjének felvert habja
hozzávalók - hab
3 tojásfehérje (2 marad a tészta hozzávalóiból + 1 a tölteléktől)
9 dkg kristálycukor
5 csepp citromlé
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0wt5U97Qt0h2Cicpxz0S287SPd-Q2Mjhz9hgbSPxNNpO2R-sm-NwzQ_etyeRf_Xa6zayw3v7SsQRsH3hhtRHeyGqG-DIR-1tttYP_I-A9oFtTcqMFmabeg64WPscOOhWaMxCTnDvlN4k/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_hozz%C3%A1val%C3%B3k.jpg)
A tészta hozzávalóit, a baracklekvár kivételével, összegyúrjuk és hűtőben fél órát pihentetjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj40feMjmgcJ6Z3W1m-1RsXx_MbRdNewRvRm_uejZUP3AvBbxsuOwIHe0HS35ikPzm3FL-AdtCyD2rGeB5qL2Gj3b7Rk9uRE0_rCED-QEc81J_Ts4VhL1DBfbBZLOl0Q0g2gR4ZzAQ-cU0/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_k%C3%A9sz%C3%BCl1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZeYbF7N0mdB7KmUyy104oqF_gefCdL7TVZ6cqAILq5vhmYrVAHJmA7EwBAGIDDvPOwRwCg1Nzl1Wl9wNP1FFBB6cz2sL_GTW1jZlC_53KiCQwf8sSJd3bhQjJjO2Ub993pC18AaBbmso/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_%C3%B6ssze%C3%A1llt.jpg)
Kinyújtjuk és lisztezett tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk a tészta tetejét, majd előmelegített sütőben (160-180 fokon) 20 percet sütjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLgPPqIP3PMZ6fWRr-oNseQwnFUVovjEE21ZsKSSSA7RMCBJMQuY5Buf3n64X7rsfo7hpqASDZxxqUng6QA8GLng8Ohx6cDZN2CHvE30QLR1F1mKiTpFgbZzKdyRfetm-M2Epi7NfBRc8/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%A9szta+tepsiben.jpg)
Kivesszük és baracklekvárral vékonyan megkenjük a még meleg sütemény alapot.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvAQivMNpQeJp0w5UqfD7xTo0F-XVR7E3xxipMWPpuo5cOvyFy6hQENXOvt-MHP9vuMwYp_i1feUtmgiRxGq68P29tF1A2CITx6nGrPVgUawYogjxO6Z_zVuc3sKmroWmIjfHWeLiPLso/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_lekv%C3%A1rral+kenem.jpg)
Amíg a lekvár dermed (kb 5 perc) összeállítjuk a tölteléket:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCrhakxoEyxOoRneyTNrYLqVurhkHFpVbWvNtSjPpJJW4RA4EpopyWlOiO3UwU7mt9aDB-Og4ey6u2qmoxVGfU5k_bFrWqlpOrBgROxZBmdlPU3OA9SKoFR8kiV8Rf67WU0P1a_hoQnLQ/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3r%C3%A9teg1.jpg)
a hozzávalókat a két tojásfehérje kivétel jól összedolgozzuk, majd lazítjuk a 2 fehérjéből vert habbal (ezt már csak lazán hozzákeverjük).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9Rs7rOksEWepL3YrAmgiCgn4EM3ss9B-geU5cRLrLqOpKK90mzcchusTDnW53jlE7uk-GBRIblxaJ93Xe5AXpIGdeX1Y7CAk_nDqW7y1foFDBUBwhXkpqrTICbLn5P0L2vdYZjSRgVmA/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3r%C3%A9teg2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiX96oW2PLnyYJ7feCrxgTtKabKqHKrasBuaj3luVra0bB3LY7YkkQBZXI6SZEVNawnc6DABY30z2HDbZgGviO-CH1h3qeJ06S9_A40d3lOkYWlvcVLoDIu4OQ9M-ySk2w9Tw0Z9pg60hI/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3r%C3%A9teg3_hab.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEFbAT77BcnJNW57mAO-U2Czv4_ujeilaIpIJe1v4osj5sO5zXjszCnM_KiardRDM_2ckiLwoqwXp0llaqILfvMAPpYxsCxKLPzK-HP_malQwQJ7GY2rG5lIcogFXu_4nrB6J3xYFn43k/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3r%C3%A9teg4.jpg)
Elkészítjük a habot is: a tojásfehérjéket a cukorral fényesre verjük, majd a végén, mikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a pár csepp citromlevet, mert ez keményíti a habot.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtJJOkoyEYpUc81bMtro_Kjlzujxrfi9JgP41XldJOL4t3zr_ZBX7prW20BMNeakOm-NUz3asto5BKihb865g33hLsdFaNWqF9tkMtGK7klaik05F2ce31pvEG5B1-pE1P4eFKq2ExIXU/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_tetej%C3%A9re+hab.jpg)
A kissé megdermedt lekváros tésztára tesszük és elsimítjuk a tölteléket
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBz0zDExuGLpQbAWoJmP_j9zoY-4JkYxPmw9h22I44Gxdc3VCdhr-kjMZVMbOOA197QwQvWASnF9IP3exhCf-WuukAc3oXbBAtTAuWJTEElaTdAacYVIBppWQXlrIvCoJmZ5k6nk8RnBw/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3r%C3%A9teg+r%C3%A1.jpg)
, ezen a habot
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuMxmMgu1hyphenhyphen87u0oYQ1sLpswE11RQ1FBMTNwpkOdNsJDZNZQr9jb1yjZWpB9ZGzMnRUhr1UU5N1Lok0zlspjIYe56p6uNXMnxLE8sk-W9mtsu25LWZh5I9FRUaRXFds_8ZwffxJAcpBkQ/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%BAr%C3%B3ra+hab.jpg)
, majd visszatesszük a sütőbe, alacsonyabb fokra (az enyémet, mivel nem légkeverős, csak sima sütő, a 4. fokon hagyom(, kb. 30 percet, ameddig szépen megpirul a hab és átsül a sütemény. Ezután még 10 percet nyitott sütőajtónál, lassú tűznél kicsit megszárítjuk a habot. Akkor jó, ha már kezd egy kicsit töredezni a hab rajta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhndMtkmgt2yHHf7u_VppWSigEQEh6aS7bWtDW0nbu-Em5ChIOVD2IWUdJik8CJUv7JVKjm4SAq2z5ARSafIVeuwITvTfoDHXgZ2Im6E1aQgLmkcdKE05-xEHJN6xoSgY3d5wEA1XCmbRk/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_tepsiben+k%C3%A9sz.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGr5LXC7vOtcNyvp_AVf0VPomMj0q4obRiArQOucimgfbx7zzmk-R8WQ06MJQyknWsy5kiH-F6B6Cyo7V5Iv_FCqo9E-ICA3wgpC78RLvtTRYJ6msV4VlBCXjDpaLC3AFoQl3LhkVa-0k/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_szeletben.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSyYLx0H1OhOSIKqzk_D7M1Vdnq2wh6atFqml6Eb6PaOtJorzchFkUeBcAhpqxPTTaFCdIcvxmISi3H-HfVpkzxXM2oQqDF58n_0K9RX3JmgPJE3zdC415j1ZUTIRSoshV-A1fxHrY4lE/s200/r%C3%A1k%C3%B3czit%C3%BAr%C3%B3s_t%C3%A1lalva.jpg)
Jó étvágyat!
1 megjegyzés:
Nagyon szeretjük a Rákóczi túróst...Most, hogy említed, rég nem csináltam, kellene!Tényleg ínycsiklandó!!
Megjegyzés küldése