Oldalak

2015. ápr. 30.

Cukros, fahéjas kiflik - nagyon bűnbeesés

Most már határozottan és egészen biztosan tudom, hogy csenőmanók járnak a konyhámban. Igaz, még egyet sem sikerült fülön csípnem, köztudottan igencsak fürgék, de semmi más magyarázata nem lehet annak, hogy a tegnap frissen sült fahéjas-cukros kiflik száma villámgyorsan nullára csökkent :)
Lehet, a csenőmanókon kívül, távoli rokonaik, a nosztalgia manók :) is tevékenykedtek, ugyanis az első falat után, mintha ismét kisiskolás lettem volna, nem csak úgy éreztem, de hirtelenjében ott is voltam, az iskolától egy saroknyira, nehéz hátitáskával, bal lábamon félig kikötődött cipőfűzővel, kezemben a tízóraira vett cukros pereccel :)

Na, ez a fahéjas-cukros kifli pont olyan, mint gyerekkoromban az a bizonyos cukros perec. Csak még annál is finomabb :)
Itthon a gyerekek pillanatok alatt eltüntették és Manó lelkesen vitte tízóraira is.
Pihekönnyű, nagyon finom tészta, laza belsőzet, fahéjas-cukros köntös. Sűrűn lesz konyhánk vendége.
Recept Limarától. Annyit változtattam, hogy a tésztába reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot tettem, és nem tucatnyi, hanem 16 db finomságos kiflit sodortam.


Fahéjas-cukros kiflik

hozzávalók

60 dkg finomliszt
1 tk só
3 ek házi vaníliás cukor
1 tojás
2 tojás sárgája
3 dl langyos tej
6 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő
1 nagy citrom reszelt héja

szóráshoz

2 ek olvasztott vaj
6 ek házi vaníliás cukor
2 ek fahéj



A lisztet, sót, vaníliás cukrot a kenyérsütő gép formájába mérem. Rákockázom a puha vajat, belereszelem a citromhéjat, rámorzsolom az élesztőt. A tojást és a két sárgáját kicsit összekeverem a langyos tejjel és ezt is a formába öntöm.
Dagaszt-keleszt programot indítok, ez másfél óra. A dagasztási idő felénél megnézem a tésztát, jó állagú, sem folyadék, sem liszt nem kell hozzá.

Tipp & trükk: Minden dagasztott tésztánál, ha nem kézzel dagasztott, érdemes időnként megnézni a tésztát és, ha szükséges folyadékot (víz, tej) adni hozzá: a túl kemény tészta "döng" a formában és nehezebben forgatja a dagasztó lapát, vagy lisztet: a túlságosan lágy tészta "farkincát" húz maga után, ahogy a kenyérsütő gép formájában forog dagasztás közben.

Másfél óra múlva enyhén lisztezett lapítóra borítom a szép szálasra kelt, kifejezetten könnyű állagú tésztát. Kicsit átgyúrom, gombócot formázok belőle, elfelezem, majd a feleket tovább osztom, mindig kettőbe, amíg 16 egyforma tésztakupacot kapok.
Mivel nálunk a kisebb péksütik jobban fogynak, ezért osztom az egész tésztamennyiséget 16 és nem 12 részre.
A tészta darabokat egyenként gombóccá formálom, majd letakarva néhány percig pihenni hagyom.
Ezalatt összekeverem a vaníliás cukrot és a fahéjat, mikrózható edénykébe teszem a kenéshez való vajat.
A tészta gombócokat enyhén lisztezett lapítón oválisra nyújtom, felső harmadát hosszában, ujjnyi szélesen bevagdosom, úgy, hogy a tészta végét ne vágjam át, majd a tésztát az alsó részétől kezdve feltekerem. Mint a hernyó kifliknél.


Mióta Tücsi nagyon komolyan elmagyarázta nekem, hogy "Édesanya, tudod, az igazi kifli az olyan ... az olyan ... mint a bumeráng! Nem azért, mert visszajön, hanem mert görbe. Mint a banán, mert az is görbe.", azóta nálunk a kifli görbe és kész. Kivéve, ha virsli van a közepén :)
Szóval a feltekert kifliket enyhén "bumerángosítom" :), majd sütőpapíros tepsibe sorakoztatom, nagyjából három ujjnyira egymástól, így 8 szépséges kiflit ültetek egy nagy tepsibe.
A kifliket letakarom és 40-45 percet pihentetem. Ezalatt a sütőt 170 fokra melegítem (légkeveréses), majd a szépen megkelt kifliket 12-15 perc alatt készre sütöm. Mivel sütés előtt a tésztát nem kentem le semmivel (tojás, tej), a megsült kiflik nem lesznek aranybarnák, csak enyhébb színt kapnak.
Az előzőleg mikróba tett vajat gyorsan megolvasztom és a kiflik tetejét-oldalát azon nyomban, ahogy kikaptam a lerből, átkenem a forró vajjal, majd megforgatom/beszóróm a fahéjas cukorral. Rácsra teszem és ehetőre hűtöm. Közben igyekszem elhessegetni a kíváncsi kezecskéket :)
A változatosság kedvéért néhány kiflit csak vaníliás cukorral szórtam, de többségük fahéjas-cukros ruhát kapott.

Nem azért, mert én sütöttem :), de egyszerűen zseniális, abbahagyhatatlan, pillekönnyű, puha, édes, villámgyorsan eltűnő, finomságos péksütemény.
Fahéjas-cukros kiflik.
Voltak.


Jó étvágyat !

2015. ápr. 26.

Kalács, almalével, tojás nélkül

Gyerekkoromban a kalács elképzelhetetlen volt tojás nélkül. Amikor otthon olyan idők jártak, hogy a boltok polcairól főleg a semmit nem árulták és azt is jegyre, s húsvét előtt fejenként négy darab tojást kaphattunk, nos, akkor évente kétszer ettünk kalácsot, húsvétkor és karácsonykor.
Gyerekkorom óta sokat változott a világ - Manapó bólogatva fűzné hozzá, most már dinok sem rohangálnak mindenfelé :-) -, így szinte bármikor kerülhet frissen sült, illatos kalács az asztalra. Tücsi és Manó örömére. Is. :-)

Ezt a kalácsot legelőször "kényszerűségből" sütöttem, ugyanis az volt a kívánság, hogy tojás nélkül készüljön. Azóta sokszor vendég volt az asztalunkon, hol narancsleves, hol almaleves változatában. Mindkettő finom, foszlós, igazi békebeli kalács és a gyerekek által is szívesen látott vendég :-) Ez volt az egyik kalács, amit húsvétra is sütöttem.


Foszlós kalács almalével

hozzávalók

30 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt (BL55)
1 kk só
4 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
1-2 citrom reszelt héja
4 dl almalé
1 ek citromlé
2 ek olaj
1 kk ecet
1 kk sütőpor
1/4 friss élesztő

1 ek tejszín lekenni


Friss almalét használok, ehhez megpucolok és  lereszelek 3-4 almát. A reszelt almát gyorsan összekeverem a citromlével, hogy minnél kevésbé barnuljon be, majd néhány perc után kifacsarom a levét.
Érkezési sorrendben a kenyérsütő gép tartályába mérem a liszteket, sót, cukrokat, a reszelt citromhéjat, majd a folyékony hozzávalókat: olaj, ecet, almalé. Az ecet ebben az esetben a tojást "helyettesíti", a kalácsban még nyomokban sem érezhető az ecet íze. Legvégül a sütőport teszem a tartályba és belemorzsolom a friss élesztőt.
Dagasztás, kelesztés után enyhén lisztezett lapítóra borítom a szép szálasra, hólyagosra kelt, könnyű állagú tésztát. Finom, de határozott mozdulatokkal kicsit átgyúrom, majd két részre veszem. A két tésztagombócot néhány percig pihentetem (konyharuhával letakarva), majd egyenként hosszúra sodrom. A tésztaszálakat lazán kettős fonásba tekerem, majd a kalács-kígyót sütőpapírral bélelt, kerek jénaiba igazgatom. Folpackkal (vagy vékony nylon zacskóval) és konyharuhával lazán letakarva bő fél órát kelesztem.


Mielőtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tenném, a kalács tetejét átkenem egy kis tejszínnel (vagy felvert tojással, de akkor már nem teljesen tojás nélküli :-). Nem légkeverésen sütöm, mert az erős levegő elnyomná a kalácskámat. Nagyjából 30-35 perc alatt készre sül, ha a teteje nagyon pirulna, egy sütőpapírral lazán letakarom.
Az illatos, aranybarna, forró kalácsot pici vajjal lehetvékonyan átkenem, ettől kihűlés után is fényes lesz a teteje, néhány percig a jénaiban pihentetem, majd rácsra teszem, konyharuhával lazán letakarom és hagyom teljesen kihűlni.

Egyszerűen, finom. Foszlós, puha, csodálatosan illatos, enyhén almaízű, zamatos kalács.

Jó étvágyat !

2015. ápr. 25.

Gondolatok egy keksz körül - Szíreo keksz

Első gondolat: Még soha nem ettem olyan valóban igazi, hamisítatlan Oreo kekszet, gondoltam, miközben recept után böngésztem az internet feneketlen mélységében.
Második gondolat: Most sem fogok, döntöttem el, mikor láttam, milyen töménytelen mennyiségű kakaópor kell egy adag kekszhez.
Harmadik gondolat: Jó szokásom szerint "garffykásítom" a recepteket.
Így született három különböző recept összegyúrásából és alapos átdolgozásából a Szíreo keksz.
A kekszek keresztpapája Manó volt, aki, miután kíváncsian belekukkantott a kekszes dobozba, teli szájjal :-) megkérdezte, milyen sütik ezek, én pedig elmeséltem neki a fentieket. "Édesanya, akkor ez legyen Szíreo keksz, mert szép színes, és kicsit olyan, mint az Oreo, de mégsem."



Szíreo keksz

hozzávalók - tészta

25 dkg rozsliszt
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 tojás
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbón
kevéske ételfesték (Wilton)
 
hozzávalók - krém

5 dkg vaj
10 dk porcukor
15 dkg mascarpone
1 vaníliarúd magjai


A tészta hozzávalóit összegyúrom. Annyi részre veszem, ahány féle színt akarok sütni. Az adagokat külön-külön megszínezem kevéske Wilton ételfestékkel.
Lisztezett lapítón 2-3 mm vastagra nyújtom, kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Nekem attól lett kicsit mintás a korongok teteje, hogy a nyújtás végén egy marcipán mintázó lapot tettem a tésztára és úgy gördítettem át rajta a sodrófát. Sütipecséttel is lehet mintázni, de a tésztában lévő sütőpor és szódabikarbóna miatt a nagyon apró mintát a kisült keksz nem adja ki.
A megpakolt tepsit 170 fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 10 percig sütöm. A kész kekszeket néhány percig a tepsiben pihentetem, majd rácsra téve teljesen kihűtöm.

A krémhez habosra keverem a vajat és porcukrot, hozzáadom a a vaníliarúd kikapart magjait és simára dolgozom a mascarponeval. A kész krémet felhasználásig a hűtőbe teszem.


Amikor a kekszek teljesen kihűltek, a krémet vastagon kenve, betöltöm.
A mascarpone miatt a kész, krémmel töltött kekszeket érdemes nem csak jól záródó dobozban, de hűtőben is tárolni.

Azzal együtt, hogy tésztát is kell gyúrni, nyújtani, krémet is kell keverni, majd a kettőt összehozni, hamar készülő és viszonylag különleges édesség. Szíreo keksz :-)

Jó étvágyat !

2015. ápr. 24.

Kosár torta, citromos-maracujás krémmel

Ez volt az idei tortánk húsvétkor. Pille-könnyű, enyhén citromos piskótalapok között üde, tavasz-ízű citromos-maracujás krém.
A piskótát húsvéti kosarat formázó szilikon formában sütöttem, kihűlés után két rétegben írókával kentem át. Az első réteget egészen hígra kevertem, és a tészta teljes felületét bevontam vele, majd száradás után, egy sűrűbb, színes írókával "kiszíneztem" a kosár tortát.
A süti tetejét cukormázzal is be lehet vonni - ebben az esetben mindkét megmaradt tojásfehérje mehet a fagyasztóba - vagy a krémből elcsenni és azzal díszíteni.
Sikere volt, az üdítő citromos-maracujás krém még Mikipapának is ízlett, ami pedig nagyon nagy szó :-)

A kosár tortánál a díszítés-színezés tartott a legtovább. "Egyszerű" tepsis sütinek készítve egy viszonylag hamar elkészülő, zseniálisan finom, könnyed, üdítő citromos-maracujás krémmel töltött süteményt tálalok.

  
Citromos piskóta citromos-maracujás krémmel

hozzávalók - tészta

30 dkg puha vaj
20 dkg cukor
4 tojás
0,8 dl tej
2 ek házi vanília kivonat
2 nagy citrom reszelt héja
30 dkg átszitált liszt
2 cs sütőpor (14 gr)

hozzávalók - krém
    lemon curd:
2 tojássárga
1 ek cukor
2 citrom reszelt héja
1,5-2 citrom leve
2 ek puha vaj
2 maracuja
    puding:
40 gr étkezési keményítő
2 tojás
4-6 ek cukor
0,7 dl tej
2 ek puha vaj

hozzávalók - díszítés

1 tojásfehérje (abból, ami kimarad a lemon curd-ből)
20 dkg átszitált porcukor
1 kk citromlé
ételszínezék
szórócukor
5 ek a kész krémből


A piskótához a porcukrot és a vajat habosra keverem, egy-egy kanál átszitált liszt kíséretében egyenként beledolgozom a tojásokat, majd a vanília kivonatot. Felváltva adagolom a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a tejet, legvégül a reszelt citromhéjat. A tésztát habosra keverem.
Formaleválasztóval kifújt (vagy kikent-lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt) formába simítom a tésztát és előmelegített lerben tűpróbáig sütöm (nagyjából 20-25 perc).
Az illatos, készre sült piskótát a formában hagyom hűlni 10-15 percet, majd rácsra fordítva teljesen kihűtöm.

Tipp & trükk: A vajas-cukros massza "grízesedését" (mikor a tojásokat beledolgozom) úgy előzöm meg, hogy a tojások előtt egy-egy ek lisztet dolgozok a masszába.


A krémet két részletben készítem.
Első lépésként az étkezési keményítőt és cukrot simára keverem a két egész tojással és a 7 dl tejjel, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett, sűrű pudingot főzök belőle.
Pár percnyi poszogtatás után lehúzom a tűzről és azon forrójában hozzáadok 2 ek habosra kevert vajat. A pudingot simára dolgozom a vajjal, majd folpackkal lefedve - a pudingot takarom le, nem az edényt! - hűlni teszem.
Második lépésként a citrom krémet készítem el - lánykori nevén lemon curd :-).
A két tojássárgát mélyebb fém tálba teszem, hozzáadom a cukrot és vízgőz fölött, állandóan kevergetve besűrítem. Félrehúzom, hozzáöntöm másfél citrom levét és beleszórom a reszelt héjat, majd simára, egyneműre dolgozom. Megkóstolom, ha nem elég citromos, hozzáöntöm a megmaradt fél citrom levét is. A még forró lemon curd-höz teszem a 2 ek habosra dolgozott vajat és simára keverem. Letakarom, mint a pudingot, és szintén hűlni teszem.


Amikor minden kihűlt, a piskóta és a kétféle krém, előveszek egy tálaló tálcát, a piskótát két lapba vágom és sütőpapírból, körben a tálcán, keskeny csíkokat csúsztatok a tészta alá. Így töltés, díszítés közben a sütőpapír lesz maszatos, nem a tálca :-)

A pudingot és a lemon curd-t összedolgozom. A maracujákat félbe vágom, a belsejüket kiskanállal kivájom, a krémhez keverem.
Az eredmény egy kellemesen savanykás, pikáns, könnyű krém, a maracuja finoman kiemeli a citrom ízét.

A kész krémből  5 ek-nyit félreteszek, a többit a tálcára tett piskótára kenem. Befedem a második lappal, majd a torta oldalát körbekenem 3 ek-nyi krémmel.
Az alakuló tortát fél órára hűtőbe teszem, addig bőven van időm írókát keverni 1 tojásfehérjéből, 1 kk citromléből és az átszitált porcukorból. Az így kevert sűrű írókából néhány kanálnyit kiveszek, apránként kevéske vizet keverek hozzá, majd a felhígított mázat ecsettel a tortára kenem.
Hűtőbe vissza fél órára, hogy a felkent íróka megszikkadjon, addig a megmaradt porcukros-tojásfehérje keveréket adagonként megszínezem.
Utolsó lépésként a tortát "kifestem", a félretett 2 ek krémet habzsákból körbe a szélére nyomom, a sütőpapír csíkokat óvatosan kihúzom a kész remekmű alól.


Voilá! :-) Húsvéti kosár hímes tojásokkal, masnival, zamatos piskótával, üde, friss citromos-maracujás krémmel.

Jó étvágyat !

2015. ápr. 23.

Keksz-mesék: Minnie egér, a Hercegkisasszonyok és a mogyoróvajas keksz

Minnie egér egy napsütéses kedden, miután a tükör előtt csinosra igazgatta pöttyös masniját, a kekszes dobozért nyúlt és arra gondolt, biztos jól sikerül majd a délutánra tervezett parti a Hercegnőkkel. Mivel a Hercegnők négyen voltak és sok időbe telt volna egyenként felsorolni a nevüket, Minni egér így szokta emlegetni őket saját magának, a Hercegnők :-)
Egyszóval Minnie egér éppen a kekszes dobozt emelte le a polcról és közben azon tűnődött, milyen könnyű a doboz, ahhoz képest, hogy tegnap pakolta meg frissen sült finomságokkal: pisztáciás keksz, tesó keksz, a hajnali konyhamesék második felvonásából zabpelyhes-gyömbéres keksz és viking keksz is került a nagy hasas dobozba.
Igen ám, tegnap.
Csakhogy azóta a kekszesdobozt éhes keksz-eltüntető-csenőmanók látogatták - vagy esetleg Mickey egér "szorgoskodott" éjszaka -, mert bizony csak néhány morzsa árválkodott az alján.
Ajaj! kiálltott fel szegény Minnie egérke és nagyon szerencsétlennek érezte magát, hiába viselte legszebb fehér babos, rózsaszín ruhácskáját. Ajaj, bajban vagyok! Nemsokára megérkeznek a Hercegnők és nincs mivel megkínálnom őket a nagy keksz partin!
Szerencsére Minnie egér talpraesett egérke volt, pár pillanatnyi pánik és fejvesztett toporzékolás után gondolkodni kezdett, milyen kekszet is süthetne, ami mind a négy Hercegnőnek ízlene. Hófehérke azt szereti, ha roppanós a keksz - gondolta Minnie egérke -, Aranyhaj a diós/mogyorósat kedveli, Szépség a különleges kekszeket szereti, és Csipkerózsika azt, ha sok van belőle :-)
Minnie egérke szélsebesen lapozta végig sütis könyvét. Megvan! kiáltott fel örömmel rövid idő múlva. Arra gondolt, a kiválasztott mogyoróvajas-mogyorós keksz minden kívánalomnak megfelel, hiszen különleges a mogyoróvajtól, roppanós-ropogós, telistele van mogyoróval és egy adagból rengeteg illatos, zamatos kekszet tud sütni. Ráadásul gyorsan kész van, hiszen mindössze pár perc összeállítani és tíz perc sütés után már kapkodhatja is a frissen sült finomságokat.
Így történt, hogy mire a Hercegkisasszonyok megérkeztek, a szorgos Minnie egér telepakolta az asztalkát mogyoróvajas-mogyorós kekszekkel.

Minnie egérke, a Hercegkisasszonyok és a mogyoróvajas-mogyorós kekszek :-)
Volt ám dínom-dánom, a keksz parti végére a Hercegkisasszonyok kioldották addig szorosra húzott fűzőjüket, és hát úrilányokhoz nem illendően, bizony pukkadásig ették magukat Minnie egérke finomságos kekszeivel. A nagy bulit még az sem tudta elrontani, hogy a mesebeli óriáslányka :-) és óriásfiú :-) is elcsentek néhányat az illatos, roppanós kekszekből :-)

Jó étvágyat mindenkinek! :-)

Mogyoróvajas-mogyorós keksz

hozzávalók ~70 db-hoz

8 dkg vaj
14 dkg mogyoróvaj
15 dkg cukor
1 tojás
15 dkg liszt
5 dkg durvára aprított mogyoró
3/4 kk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja

Óriáslányka és óriásfiú kekszet lopkod :-)

A sütőt 170 fokra melegítem, két tepsibe sütőpapírt simítok. Ha lenne három nagy tepsim, mindhármat kibélelném, de csak kettő van, így felváltva töltöm meg őket.
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, durvára vágom.
A puha vajat, a mogyoróvajat, cukrot és tojást összekeverem. A keverékhez öntöm a lisztet és a szódabikarbónát, a tálba reszelem a megmosott és szárazra törölt citrom héját,és beleszórom a felaprított mogyorót.
A masszát összedolgozom, kiskanállal apró diónyi adagokat veszek belőle, tenyér között "meggombócolom", a sütőpapíros tepsibe teszem, ujjacskáimmal kicsit ellapítom (vagy villával, akkor mintát is nyomok bele).
Az előmelegített sütőben 10 percig sütöm, fél perc hűlés után óvatosan rácsra kapkodom a még forró kekszeket és ehetőre hűtöm.
Amíg az egyik tepsivel sül, a másik tepsit telepakolom.
Nagyjából 70 db kerek, illatos, zamatos, roppanós, finomságos kekszet sütök.
Pontosabban, nem is én, hanem Minnie egérke :-)

Mindenki kidőlt :-)

Jó étvágyat !

2015. ápr. 22.

Tízórai börze_mi kerül az uzsonnás dobozba?_1

Manó mesélte, hogy az osztályban tízórai börze van :-) - azaz, akik otthonról visznek tízórait, uzsonnát - és a gyerekek jelentős része visz pótlékot az iskolai menü mellé -, a tízórai szünetben kipakolnak a padokra és kezdődik a cserebere :-)
Mint megtudtam, azok az ételek, amiket Manó visz, nagyon jó helyezéssel szerepelnek a napi börzén, például egy tortilla-szendvics szeletért egy egész! Túró Rudit lehet cserélni :-)

Szintén népszerű a nálunk majdnem napi szinten az uzsonnás dobozba kerülő murok (lánykori nevén sárgarépa). A murok csíkok egy paraszthajszálnyival még a cikkekre vágott, pici citromlével átdörzsölt almát is ütik :-)

Tortilla szendvics sok reszelt sárgarépával

A tortilla-szendvicsnek története van, először kényszerűségből pakoltam ilyet Manónak, ugyanis a legutolsó pillanat után vettem észre, hogy elfogyott a kenyér :( Frisset sütni nem volt idő, és a kisboltban sem volt értékelhető (értsd: ehető) állagú kenyér/péksütemény.
Aztán a tortilla szendvicseknek olyan sikere lett, hogy Manó egyik nap a következő üzenettel jött haza, "édesanya, a lányok azt mondták, olyan finomat csinálj uzsonnára, különben visítani fognak" :-) Miközben másnap reggel újabb adag tortilla-szendvicset sütöttem, mondtam Manónak, adja át az én üzenetem a lányoknak, "nagyon szívesen és egészségükre, de a kérem szépenre jobban hallgatok" :-)

Frissen szoktam készíteni, mert az egész "macera" nem tart tovább tíz percnél és amilyen hűvös, szeles reggelek ébresztenek mostanság, a kész tortilla szendvics öt perc alatt kihűl.

Sült csirkehússal, paprikával

Tortilla-szendvics

hozzávalók

2 tortilla lap - lehet otthon sütött vagy boltban vett
sajt
maradék sült hús, felvágott, rántotta, fasírt, stefánia szelet, ... - inkább vagy, mint és :-)
julienre vágott zöldség, pl. murok, paprika, savanyú káposzta
vagy vékonyra szeletelt gomba

Egy palacsintasütőt melegedni teszek.
Az egyik tortilla lapot befedem sajttal (reszelt vagy szeletelt, mikor hogy).
Ráteszem a kockára vágott maradék sült húst vagy felvágottat vagy rántottát vagy amiből éppen készítem. Volt már olyan is, hogy milánói makarónihoz készített darált húsos raguból tettem félre néhány evőkanálnyit és másnap ezzel a raguval töltöttem a tortilla-szendvicset.
Megszórom julienre vágott zöldségekkel, pl. murok, paprika. Nálunk a kifacsart savanyú káposzta is nagyon jól bevállt; nem egyszer többféle zöldség is kerül a tortilla lapok közé.
Ismét egy réteg sajt, majd az egészet befedem a másik tortilla lappal.
A pakolmányt átemelem a meleg palacsinta sütőbe. Amíg az alsó tortilla lap kicsit átsül, kézzel vagy fakanál hátával finoman lenyomogatom a felső lapot. Lapos fakanállal ügyeskedve az egészet megfordítom, hogy mindkét oldalán átsüssem és a sajt mindenhol megolvadjon.
Gyakorlatilag bármit lehet a tortilla lapok közé pakolni, a ragasztó a megolvadt sajt.


A kész tortilla-szendvicset sütőrácsra teszem, mikor kihűlt nyolc cikkre osztom, így pakolom Manó uzsonnás dobozába.
Délután bezsebelem a dícséreteket és meghallgatom, hogy aznap a tízórai börzén mire lehetett elcserélni ötöt a nyolc tortilla-szendvicsből :-)

Vendégvárónak, party falatnak, kirándulásra is ideális.


A mogyoróvajas kekszek is az uzsonnás dobozba kerültek :-)

Jó étvágyat !

2015. ápr. 17.

Mézes tulipán, kandírozott ibolya

Amíg írtam, arra gondoltam, ez akár egy mese címe is lehetne :)
Mézes Tulipán és Kandírozott Ibolya egymásra találásának rövid, ám annál édesebb története.
Egy kis ánizzsal, narancshéjjal, szegfűszeggel fűszerezve, mézzel, porcukorral édesítve.




A kandírozott ibolyával díszített mézesek ajándékba készültek, remélem tetszeni-ízleni fog ez az apróság a címzettnek :)

2015. ápr. 2.

Leves pasztell színben

Állítólag idén a pasztell színek uralják a tavaszi-nyári divatot. Igyekeztem igazodni a trendhez :-)

Gyors krémleves megszokott hozzávalókkal, kissé szokatlan külsővel. Azonkívül, hogy divatos, aktuális is, hiszen ma zöldcsütörtök van.


Krumplikrémleves medvehagymával, salátával

hozzávalók - kb. 4 személyre

6-7 közepes krumpli
2 dagi gerezd fokhagyma
1 közepes alma
kisebb kötés medvehagyma (8-10 levél)
2-3 fejes saláta levél
4-5 ek tejföl
kb. 1 dl tej
só, bors, szerecsendió

A krumplikat meghámozom, kockára vágom, főni teszem annyi vízzel (alaplével), ami két ujjnyira elfedi. Amíg főni kezd és felhabzik, megpucolom a fokhagymát és az almát, szintén felkockázom. Lehabozom a krumpli levét. A lábasba teszem az almát és fokhagymát, frissen őrölt borssal és szintén frissen reszelt szerecsendióval ízesítem.
Amíg a krumpli puhára fő, egy pici vízben megpárolom a saláta leveleket és teljesen simára turmixolom.
Amikor megfőtt a krumpli, a lábast lehúzom a tűzről. Beleteszem a laskára vágott medvehagymát, a leturmixolt salátaleveleket, a tejfölt, megsózom. Kézimixerrel simára turmixolom. Ha túl sűrű, egy kis tejjel feleresztem.
Megkóstolom, ha szükséges, utánnaízesítem.
Pirított kenyérkockákkal vagy levesgyönggyel tálalom.


Jó étvágyat !


Nagycsütörtök

A nagyhét a húsvéti ünnepkör része, a húsvét előtti hét, a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig. Napjai a nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda és a húsvéti szent háromnap: nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat.
A nagycsürtököt zöld csütörtöknek is nevezik és az utolsó vacsora emlékének ünnepe. Jézus nagycsütörtökön hívta össze tanítványait az utolsó vacsorára.


A zöldcsütörtök elnevezés egy táplálkozási hagyományt is teremtett, spenótot, salátát ettek, sőt, az ételbe fiatal csalánt is főztek, hogy jó legyen a termés.

Zöld csütörtök - zöld ételek :-)

Mivel leves nélkül nem ebéd az ebéd, legyen egy finom, pirított mandulával megszórt saláta krémleves.


Főételnek készüljön egy Shrek pite, ami tele van spenóttal, medvehagymával, sóskával, kerülhet bele reteklevél és/vagy zsenge karalábélevél.


Vagy legyen inkább a gerberás/virágos pite, amiben gomba, hagyma, zöldborsó és kevés darált hús van?



Ha nincs idő pitetésztát gyúrni, leveles tésztát nyújtani, akkor kerülhet az asztalra csíkos puliszka. A tejben főtt, fűszeres kukoricadara kását fokhagymás spenóttal, juhtúróval (lehet tehéntúróval) rétegezem, majd kis sütés után színes borssal megszórt tejföllel tálalom.


A káposzta torta ugyan "csali zöld", de kicsit mégiscsak zöld :-)



További zöld ételek csokorba gyűjtve itt.

Jó étvágyat !

2015. ápr. 1.

Húsvétra készülünk_2

Nem ám csak most kezdtük a készülődést, én már nagyjából egy hónapja gyűjtögetek. Tojáshéjakat :-)
Ez van, gazdag embernek tojás, szegény embernek tojáshéj :-)


Valahol az interneten láttam egy jópofa képet, tojás alakú sütikről. Megragadt bennem az ötlet, ahogy CV mondaná, elindult a vezérhangya és hozta az ötleteket.


Első nekifutásra ez lett az ötlethalmazból.
Citromos-bazsalikomos muffinok, színezett csokiruhában, medvehagymás pereckosárban.


Azt nem mondom, hogy a locsolókat ezzel a finomsággal várjuk majd, hiszen a kosár és benne a piros-hímes süti-tojások meglepetésnek készültek. Reményeim szerint egy osztálynyi kisgyereknek szerzek örömet velük.
De van még néhány üres tojáshéjam itthon :-)


Muffin és pereckosár recept nemsokára.
Nem csak én gondolom, hogy érdemes megnézni a következő posztot :-) Tesztalanyaim szinte rémísztő gyorsasággal tüntették el a prototípus tojás-sütiket :-), és visszajelzések szerint az osztálynak és tanítónéniknek is nagyon tetszett-ízlett :-)

Segítsüti 2015 tavasz _ a licit utolsó előtti napja

Már két napja tart a tavaszi Segítsüti árverése, ahol 30 gyönyörű és garantáltan finom süteményre lehet licitálni.


Nem vagyok kapzsi, de nagyon jó lenne még fennebb tornázni a jelenlegi felajánlások összegét.
Minden beérkezett támogatással a Borsóházat üzemeltető Borsószem Gyermekfejlesztő Közhasznú Egyesületet, és rajtuk keresztül a terápiákon részt vevő sérült gyermekeket és családjaikat segítjük, akik számára nagyon fontos, hogy személyre szabott fejlesztésben részesülhessenek.


A Segítsütire felajánlott finomságokat lelkes édesanyák és édesapák készítették, remélve, hogy az aprósütemény, keksz, torta, pite elnyeri a nagyérdemű tetszését és licitre érdemesnek találtatik. :-)
Reményeim szerint, az én mokkakrémes, csokidarabos piskótás Tavaszi piknik tortám is gazdára talál :-)
 
A sütiárverés végén, az adott süteményre legmagasabb licitet tevő, a felajánlott összeg elutalása után a kiválasztott sütit előre egyeztetett időpontban, természetesen frissen elkészítve kapja kézhez.
A süti licithez mindössze egy rövid regisztráció szükséges.
Ne feledd! A Segítsüti árverése április 2-án 16:00 órakor zár!