Oldalak

2014. máj. 16.

Shrek kedvenc pitéje


Shrek, mindenki kedvenc ogréja, nagy ínyenc :)
Ogrénk egyik kedvence ez a tavaszi pite, ami - színét is tekintve - méltán kapta a Shrek kedvenc pitéje nevet.

Viszonylag gyorsan összeállítható "csali quiche". Azért "csali", mert gyúrt omlós tészta helyett leveles tészta az alapja és a tölteléket csak tojás fogja össze, a tejszín feleslegesnek ítéltetett.
A töltelékben van minden, mi szem- s szájnak ingere: üde spenót, friss sóska, harsogó retek- és zsenge karalábélevél, illatos medvehagyma és újhagyma, ez utóbbi zöldjével együtt. Mindezt némi sült paradicsom és elmorzsolt feta sajt bolondítja.
A zöld levelek mennyisége eltérhet, Shrek kedvenc pitéje készülhet csak spenóttal, több sóskával savanykásabb lesz, a retek- vagy karalábélevelet ki lehet hagyni, csak nem érdemes.
Tény, a sóskától szegény pite elég bizarr-zöld színű lesz, viszont ízében ... hmmmm ... :)
Nyamm és repeta! :)
Shrek kedvenc pitéje

hozzávalók - 24/26 cm-s pite formához

egy csomag leveles tészta (50 dkg)
50 dkg spenót (levél, blansírozás előtt)
20 dkg sóska (levél, blansírozás előtt)
8-10 zsenge reteklevél
10-12 üde karalábélevél
egy marék medvehagyma (16-20 levél)
4-5 szál újhagyma zöldestől
2-3 paradicsomnyi sült paradicsom - vagy ugyanennyi friss, hámozva
4 gerezd fokhagyma
2 ek-nyi feta sajt
4 tojás
só, bors
1 ek vaj
1-1,5 dl tej

vaksütéshez szemespaszuly vagy sütőbigyók
sütőpapír

A leveles tésztát hagyom kiolvadni.
A spenót és sóskaleveleket alaposan megmosom. Két percre lobogó vízbe teszem, gyorsan szűrőbe szedem és egyből jéghideg vizet engedek rá, majd hagyom alaposan lecsöpögni. Blansírozni lehet úgy is, hogy a spenót és sóskaleveleket a forró vízből jégkockával dúsított hideg vízbe teszem, onnan szűrőbe, nálunk nem volt kéznél jégkocka. Lényeg, hogy a nagyon forróból egyből nagyon hideg érje a leveleket.
Ugyanígy blansírozom a karalábéleveleket is.
Amíg a tészta kiolvad és a levelek lecsöpögnek, megmosom a retek zsenge zöldjét és a medvehagymával együtt vékony laskára, majd apróra vágom.
A zöldhagymát vékonyra karikázom, zöldjével együtt.
A fokhagymát megpucolom.

A lert 175 fokra (légkeveréses) melegítem.
A kiolvadt leveles tészta kétharmadát kicsit lisztezett felületen vékonyra nyújtom és akkora kör alakot kanyarítok belőle, amekkora a pite formám alja + oldala kétszer + 2 ujjnyi. A formát sütőpapírral kibélelem, beleemelem a tésztakört, kicsit lenyomogatom, az oldalához igazítom, majd egy újabb darab sütőpapírral lefedem. Nem papír-tészta-papír szendvicset készítek, a tésztára borított sütőpapírra szórom a szárazpaszulyt (vagy sütőbigyókat).
A piteformát a forró lerbe teszem és nagyjából 15 percig sütöm. Ez a vaksütés, amikor a tésztát "lenyomtatva" elősütöm.


Amíg a tészta a forró sütőben készülődik, összeállítom a tölteléket.
Egy serpenyőt a tűzhelyre teszek, felforrósítom, majd beledobom az 1 ek vajat.
A forró vajra szórom a felkarikázott újhagymát és a vékonyra vágott fokhagymát. Egyet-kettőt keverek a hagymákon, majd jöhet az időközben alaposan lecsöpögött és laskára vágott sóska-, spenót- és karalábélevél és a hasonló módon vágott reteklevél és medvehagyma.
Alaposan átforgatom. A zöld keverékhez teszem a felkockázott sült paradicsomot (ennek hiányában 2-3 paradicsomot 30 mp-re lobogó vízbe mártok, majd rögtön hideg vízbe teszem, meghámozom, kockára vágom és a serpenyőbe teszem).
Az egészet apránként felöntögetem a tejjel, közben sózom és megszórom frissen őrölt borssal.
A késznek ítélt, forró tölteléket félrehúzom a tűzről, belemorzsolom a feta sajtot.
Egy tálban kissé felverem a tojásokat, 2 ek-nyit különveszek, majd a többit összeforgatom a zöld leveles-feta sajtos töltelékkel.

Az előresütött tésztát kiveszem a lerből, kesztyűvel felszerelkezve leemelem a felső sütőpapírt (paszulyostól/sütőbigyóstól). A sütőt nem kapcsolom ki!

A maradék leveles tésztát (a megmaradt 1/3-t) akkora körré nyújtom, ami majd befedi a pitémet. Illetve, Shrek pitéjét :)
Tetsztés szerint megrácsozom - igen, nekem már könnyű a rácsozás, mióta Manapó meglepett egy fura szerszámmal, becsületes nevén piterácsozóval :)
Rácsozó híján a maradék, vékonyra nyújtott, leveles tésztát keskeny csíkokra vághatom és ezekből fonhatok rácsot a pite tetejére. Vagy meztelen tetővel hagyom, ebben az esetben a maradék tésztából sülhet például sajtos vagy magos rúd. A variációk száma végtelen :)

A néhány percig pihentetett, elősütött tésztára kanalazom a tojással is összekevert tölteléket. Mivel a tészta szélét magasra hagytam (a sütőpapír segít megtartani a forma szélénél magasabbra nyúló tésztát), nem fenyeget a veszély, hogy az értékes, finom töltelék kifolyik a pitéből.
A tésztaszélet körben megkenem a félretett tojással.
A töltelékre helyezem a megrácsozott tésztát, ujjacskáimmal a tojással megkent, elősütött tésztászélekhez igazítom-nyomogatom.
A maradék tojással megkenem a pite tetejét is, majd nagyjából 15 percre visszateszem a forró sütőbe.


A kész pitét néhány percig a formában pihentetem, majd a sütőpapír segítségével rácsra emelem és hűlni teszem.
Nagyon finom langymelegen, hidegen, akár másnap is. Hidegen szebben szeletelhető.
Reggelire, vacsorára, köretnek, friss paradicsom-reteksalátával akár főételnek is remek.

Fiona kedvenc pitéjén még gondolkodom :)

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: