Oldalak

2015. ápr. 2.

Nagycsütörtök

A nagyhét a húsvéti ünnepkör része, a húsvét előtti hét, a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig. Napjai a nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda és a húsvéti szent háromnap: nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat.
A nagycsürtököt zöld csütörtöknek is nevezik és az utolsó vacsora emlékének ünnepe. Jézus nagycsütörtökön hívta össze tanítványait az utolsó vacsorára.


A zöldcsütörtök elnevezés egy táplálkozási hagyományt is teremtett, spenótot, salátát ettek, sőt, az ételbe fiatal csalánt is főztek, hogy jó legyen a termés.

Zöld csütörtök - zöld ételek :-)

Mivel leves nélkül nem ebéd az ebéd, legyen egy finom, pirított mandulával megszórt saláta krémleves.


Főételnek készüljön egy Shrek pite, ami tele van spenóttal, medvehagymával, sóskával, kerülhet bele reteklevél és/vagy zsenge karalábélevél.


Vagy legyen inkább a gerberás/virágos pite, amiben gomba, hagyma, zöldborsó és kevés darált hús van?Ha nincs idő pitetésztát gyúrni, leveles tésztát nyújtani, akkor kerülhet az asztalra csíkos puliszka. A tejben főtt, fűszeres kukoricadara kását fokhagymás spenóttal, juhtúróval (lehet tehéntúróval) rétegezem, majd kis sütés után színes borssal megszórt tejföllel tálalom.


A káposzta torta ugyan "csali zöld", de kicsit mégiscsak zöld :-)További zöld ételek csokorba gyűjtve itt.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: