Oldalak

2015. ápr. 25.

Gondolatok egy keksz körül - Szíreo keksz

Első gondolat: Még soha nem ettem olyan valóban igazi, hamisítatlan Oreo kekszet, gondoltam, miközben recept után böngésztem az internet feneketlen mélységében.
Második gondolat: Most sem fogok, döntöttem el, mikor láttam, milyen töménytelen mennyiségű kakaópor kell egy adag kekszhez.
Harmadik gondolat: Jó szokásom szerint "garffykásítom" a recepteket.
Így született három különböző recept összegyúrásából és alapos átdolgozásából a Szíreo keksz.
A kekszek keresztpapája Manó volt, aki, miután kíváncsian belekukkantott a kekszes dobozba, teli szájjal :-) megkérdezte, milyen sütik ezek, én pedig elmeséltem neki a fentieket. "Édesanya, akkor ez legyen Szíreo keksz, mert szép színes, és kicsit olyan, mint az Oreo, de mégsem."



Szíreo keksz

hozzávalók - tészta

25 dkg rozsliszt
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 tojás
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbón
kevéske ételfesték (Wilton)
 
hozzávalók - krém

5 dkg vaj
10 dk porcukor
15 dkg mascarpone
1 vaníliarúd magjai


A tészta hozzávalóit összegyúrom. Annyi részre veszem, ahány féle színt akarok sütni. Az adagokat külön-külön megszínezem kevéske Wilton ételfestékkel.
Lisztezett lapítón 2-3 mm vastagra nyújtom, kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Nekem attól lett kicsit mintás a korongok teteje, hogy a nyújtás végén egy marcipán mintázó lapot tettem a tésztára és úgy gördítettem át rajta a sodrófát. Sütipecséttel is lehet mintázni, de a tésztában lévő sütőpor és szódabikarbóna miatt a nagyon apró mintát a kisült keksz nem adja ki.
A megpakolt tepsit 170 fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 10 percig sütöm. A kész kekszeket néhány percig a tepsiben pihentetem, majd rácsra téve teljesen kihűtöm.

A krémhez habosra keverem a vajat és porcukrot, hozzáadom a a vaníliarúd kikapart magjait és simára dolgozom a mascarponeval. A kész krémet felhasználásig a hűtőbe teszem.


Amikor a kekszek teljesen kihűltek, a krémet vastagon kenve, betöltöm.
A mascarpone miatt a kész, krémmel töltött kekszeket érdemes nem csak jól záródó dobozban, de hűtőben is tárolni.

Azzal együtt, hogy tésztát is kell gyúrni, nyújtani, krémet is kell keverni, majd a kettőt összehozni, hamar készülő és viszonylag különleges édesség. Szíreo keksz :-)

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: