Oldalak

2015. ápr. 26.

Kalács, almalével, tojás nélkül

Gyerekkoromban a kalács elképzelhetetlen volt tojás nélkül. Amikor otthon olyan idők jártak, hogy a boltok polcairól főleg a semmit nem árulták és azt is jegyre, s húsvét előtt fejenként négy darab tojást kaphattunk, nos, akkor évente kétszer ettünk kalácsot, húsvétkor és karácsonykor.
Gyerekkorom óta sokat változott a világ - Manapó bólogatva fűzné hozzá, most már dinok sem rohangálnak mindenfelé :-) -, így szinte bármikor kerülhet frissen sült, illatos kalács az asztalra. Tücsi és Manó örömére. Is. :-)

Ezt a kalácsot legelőször "kényszerűségből" sütöttem, ugyanis az volt a kívánság, hogy tojás nélkül készüljön. Azóta sokszor vendég volt az asztalunkon, hol narancsleves, hol almaleves változatában. Mindkettő finom, foszlós, igazi békebeli kalács és a gyerekek által is szívesen látott vendég :-) Ez volt az egyik kalács, amit húsvétra is sütöttem.


Foszlós kalács almalével

hozzávalók

30 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt (BL55)
1 kk só
4 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
1-2 citrom reszelt héja
4 dl almalé
1 ek citromlé
2 ek olaj
1 kk ecet
1 kk sütőpor
1/4 friss élesztő

1 ek tejszín lekenni


Friss almalét használok, ehhez megpucolok és  lereszelek 3-4 almát. A reszelt almát gyorsan összekeverem a citromlével, hogy minnél kevésbé barnuljon be, majd néhány perc után kifacsarom a levét.
Érkezési sorrendben a kenyérsütő gép tartályába mérem a liszteket, sót, cukrokat, a reszelt citromhéjat, majd a folyékony hozzávalókat: olaj, ecet, almalé. Az ecet ebben az esetben a tojást "helyettesíti", a kalácsban még nyomokban sem érezhető az ecet íze. Legvégül a sütőport teszem a tartályba és belemorzsolom a friss élesztőt.
Dagasztás, kelesztés után enyhén lisztezett lapítóra borítom a szép szálasra, hólyagosra kelt, könnyű állagú tésztát. Finom, de határozott mozdulatokkal kicsit átgyúrom, majd két részre veszem. A két tésztagombócot néhány percig pihentetem (konyharuhával letakarva), majd egyenként hosszúra sodrom. A tésztaszálakat lazán kettős fonásba tekerem, majd a kalács-kígyót sütőpapírral bélelt, kerek jénaiba igazgatom. Folpackkal (vagy vékony nylon zacskóval) és konyharuhával lazán letakarva bő fél órát kelesztem.


Mielőtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tenném, a kalács tetejét átkenem egy kis tejszínnel (vagy felvert tojással, de akkor már nem teljesen tojás nélküli :-). Nem légkeverésen sütöm, mert az erős levegő elnyomná a kalácskámat. Nagyjából 30-35 perc alatt készre sül, ha a teteje nagyon pirulna, egy sütőpapírral lazán letakarom.
Az illatos, aranybarna, forró kalácsot pici vajjal lehetvékonyan átkenem, ettől kihűlés után is fényes lesz a teteje, néhány percig a jénaiban pihentetem, majd rácsra teszem, konyharuhával lazán letakarom és hagyom teljesen kihűlni.

Egyszerűen, finom. Foszlós, puha, csodálatosan illatos, enyhén almaízű, zamatos kalács.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: