Oldalak

2015. ápr. 22.

Tízórai börze_mi kerül az uzsonnás dobozba?_1

Manó mesélte, hogy az osztályban tízórai börze van :-) - azaz, akik otthonról visznek tízórait, uzsonnát - és a gyerekek jelentős része visz pótlékot az iskolai menü mellé -, a tízórai szünetben kipakolnak a padokra és kezdődik a cserebere :-)
Mint megtudtam, azok az ételek, amiket Manó visz, nagyon jó helyezéssel szerepelnek a napi börzén, például egy tortilla-szendvics szeletért egy egész! Túró Rudit lehet cserélni :-)

Szintén népszerű a nálunk majdnem napi szinten az uzsonnás dobozba kerülő murok (lánykori nevén sárgarépa). A murok csíkok egy paraszthajszálnyival még a cikkekre vágott, pici citromlével átdörzsölt almát is ütik :-)

Tortilla szendvics sok reszelt sárgarépával

A tortilla-szendvicsnek története van, először kényszerűségből pakoltam ilyet Manónak, ugyanis a legutolsó pillanat után vettem észre, hogy elfogyott a kenyér :( Frisset sütni nem volt idő, és a kisboltban sem volt értékelhető (értsd: ehető) állagú kenyér/péksütemény.
Aztán a tortilla szendvicseknek olyan sikere lett, hogy Manó egyik nap a következő üzenettel jött haza, "édesanya, a lányok azt mondták, olyan finomat csinálj uzsonnára, különben visítani fognak" :-) Miközben másnap reggel újabb adag tortilla-szendvicset sütöttem, mondtam Manónak, adja át az én üzenetem a lányoknak, "nagyon szívesen és egészségükre, de a kérem szépenre jobban hallgatok" :-)

Frissen szoktam készíteni, mert az egész "macera" nem tart tovább tíz percnél és amilyen hűvös, szeles reggelek ébresztenek mostanság, a kész tortilla szendvics öt perc alatt kihűl.

Sült csirkehússal, paprikával

Tortilla-szendvics

hozzávalók

2 tortilla lap - lehet otthon sütött vagy boltban vett
sajt
maradék sült hús, felvágott, rántotta, fasírt, stefánia szelet, ... - inkább vagy, mint és :-)
julienre vágott zöldség, pl. murok, paprika, savanyú káposzta
vagy vékonyra szeletelt gomba

Egy palacsintasütőt melegedni teszek.
Az egyik tortilla lapot befedem sajttal (reszelt vagy szeletelt, mikor hogy).
Ráteszem a kockára vágott maradék sült húst vagy felvágottat vagy rántottát vagy amiből éppen készítem. Volt már olyan is, hogy milánói makarónihoz készített darált húsos raguból tettem félre néhány evőkanálnyit és másnap ezzel a raguval töltöttem a tortilla-szendvicset.
Megszórom julienre vágott zöldségekkel, pl. murok, paprika. Nálunk a kifacsart savanyú káposzta is nagyon jól bevállt; nem egyszer többféle zöldség is kerül a tortilla lapok közé.
Ismét egy réteg sajt, majd az egészet befedem a másik tortilla lappal.
A pakolmányt átemelem a meleg palacsinta sütőbe. Amíg az alsó tortilla lap kicsit átsül, kézzel vagy fakanál hátával finoman lenyomogatom a felső lapot. Lapos fakanállal ügyeskedve az egészet megfordítom, hogy mindkét oldalán átsüssem és a sajt mindenhol megolvadjon.
Gyakorlatilag bármit lehet a tortilla lapok közé pakolni, a ragasztó a megolvadt sajt.


A kész tortilla-szendvicset sütőrácsra teszem, mikor kihűlt nyolc cikkre osztom, így pakolom Manó uzsonnás dobozába.
Délután bezsebelem a dícséreteket és meghallgatom, hogy aznap a tízórai börzén mire lehetett elcserélni ötöt a nyolc tortilla-szendvicsből :-)

Vendégvárónak, party falatnak, kirándulásra is ideális.


A mogyoróvajas kekszek is az uzsonnás dobozba kerültek :-)

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: