Oldalak

2015. ápr. 23.

Keksz-mesék: Minnie egér, a Hercegkisasszonyok és a mogyoróvajas keksz

Minnie egér egy napsütéses kedden, miután a tükör előtt csinosra igazgatta pöttyös masniját, a kekszes dobozért nyúlt és arra gondolt, biztos jól sikerül majd a délutánra tervezett parti a Hercegnőkkel. Mivel a Hercegnők négyen voltak és sok időbe telt volna egyenként felsorolni a nevüket, Minni egér így szokta emlegetni őket saját magának, a Hercegnők :-)
Egyszóval Minnie egér éppen a kekszes dobozt emelte le a polcról és közben azon tűnődött, milyen könnyű a doboz, ahhoz képest, hogy tegnap pakolta meg frissen sült finomságokkal: pisztáciás keksz, tesó keksz, a hajnali konyhamesék második felvonásából zabpelyhes-gyömbéres keksz és viking keksz is került a nagy hasas dobozba.
Igen ám, tegnap.
Csakhogy azóta a kekszesdobozt éhes keksz-eltüntető-csenőmanók látogatták - vagy esetleg Mickey egér "szorgoskodott" éjszaka -, mert bizony csak néhány morzsa árválkodott az alján.
Ajaj! kiálltott fel szegény Minnie egérke és nagyon szerencsétlennek érezte magát, hiába viselte legszebb fehér babos, rózsaszín ruhácskáját. Ajaj, bajban vagyok! Nemsokára megérkeznek a Hercegnők és nincs mivel megkínálnom őket a nagy keksz partin!
Szerencsére Minnie egér talpraesett egérke volt, pár pillanatnyi pánik és fejvesztett toporzékolás után gondolkodni kezdett, milyen kekszet is süthetne, ami mind a négy Hercegnőnek ízlene. Hófehérke azt szereti, ha roppanós a keksz - gondolta Minnie egérke -, Aranyhaj a diós/mogyorósat kedveli, Szépség a különleges kekszeket szereti, és Csipkerózsika azt, ha sok van belőle :-)
Minnie egérke szélsebesen lapozta végig sütis könyvét. Megvan! kiáltott fel örömmel rövid idő múlva. Arra gondolt, a kiválasztott mogyoróvajas-mogyorós keksz minden kívánalomnak megfelel, hiszen különleges a mogyoróvajtól, roppanós-ropogós, telistele van mogyoróval és egy adagból rengeteg illatos, zamatos kekszet tud sütni. Ráadásul gyorsan kész van, hiszen mindössze pár perc összeállítani és tíz perc sütés után már kapkodhatja is a frissen sült finomságokat.
Így történt, hogy mire a Hercegkisasszonyok megérkeztek, a szorgos Minnie egér telepakolta az asztalkát mogyoróvajas-mogyorós kekszekkel.

Minnie egérke, a Hercegkisasszonyok és a mogyoróvajas-mogyorós kekszek :-)
Volt ám dínom-dánom, a keksz parti végére a Hercegkisasszonyok kioldották addig szorosra húzott fűzőjüket, és hát úrilányokhoz nem illendően, bizony pukkadásig ették magukat Minnie egérke finomságos kekszeivel. A nagy bulit még az sem tudta elrontani, hogy a mesebeli óriáslányka :-) és óriásfiú :-) is elcsentek néhányat az illatos, roppanós kekszekből :-)

Jó étvágyat mindenkinek! :-)

Mogyoróvajas-mogyorós keksz

hozzávalók ~70 db-hoz

8 dkg vaj
14 dkg mogyoróvaj
15 dkg cukor
1 tojás
15 dkg liszt
5 dkg durvára aprított mogyoró
3/4 kk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja

Óriáslányka és óriásfiú kekszet lopkod :-)

A sütőt 170 fokra melegítem, két tepsibe sütőpapírt simítok. Ha lenne három nagy tepsim, mindhármat kibélelném, de csak kettő van, így felváltva töltöm meg őket.
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, durvára vágom.
A puha vajat, a mogyoróvajat, cukrot és tojást összekeverem. A keverékhez öntöm a lisztet és a szódabikarbónát, a tálba reszelem a megmosott és szárazra törölt citrom héját,és beleszórom a felaprított mogyorót.
A masszát összedolgozom, kiskanállal apró diónyi adagokat veszek belőle, tenyér között "meggombócolom", a sütőpapíros tepsibe teszem, ujjacskáimmal kicsit ellapítom (vagy villával, akkor mintát is nyomok bele).
Az előmelegített sütőben 10 percig sütöm, fél perc hűlés után óvatosan rácsra kapkodom a még forró kekszeket és ehetőre hűtöm.
Amíg az egyik tepsivel sül, a másik tepsit telepakolom.
Nagyjából 70 db kerek, illatos, zamatos, roppanós, finomságos kekszet sütök.
Pontosabban, nem is én, hanem Minnie egérke :-)

Mindenki kidőlt :-)

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: