Oldalak

2015. ápr. 24.

Kosár torta, citromos-maracujás krémmel

Ez volt az idei tortánk húsvétkor. Pille-könnyű, enyhén citromos piskótalapok között üde, tavasz-ízű citromos-maracujás krém.
A piskótát húsvéti kosarat formázó szilikon formában sütöttem, kihűlés után két rétegben írókával kentem át. Az első réteget egészen hígra kevertem, és a tészta teljes felületét bevontam vele, majd száradás után, egy sűrűbb, színes írókával "kiszíneztem" a kosár tortát.
A süti tetejét cukormázzal is be lehet vonni - ebben az esetben mindkét megmaradt tojásfehérje mehet a fagyasztóba - vagy a krémből elcsenni és azzal díszíteni.
Sikere volt, az üdítő citromos-maracujás krém még Mikipapának is ízlett, ami pedig nagyon nagy szó :-)

A kosár tortánál a díszítés-színezés tartott a legtovább. "Egyszerű" tepsis sütinek készítve egy viszonylag hamar elkészülő, zseniálisan finom, könnyed, üdítő citromos-maracujás krémmel töltött süteményt tálalok.

  
Citromos piskóta citromos-maracujás krémmel

hozzávalók - tészta

30 dkg puha vaj
20 dkg cukor
4 tojás
0,8 dl tej
2 ek házi vanília kivonat
2 nagy citrom reszelt héja
30 dkg átszitált liszt
2 cs sütőpor (14 gr)

hozzávalók - krém
    lemon curd:
2 tojássárga
1 ek cukor
2 citrom reszelt héja
1,5-2 citrom leve
2 ek puha vaj
2 maracuja
    puding:
40 gr étkezési keményítő
2 tojás
4-6 ek cukor
0,7 dl tej
2 ek puha vaj

hozzávalók - díszítés

1 tojásfehérje (abból, ami kimarad a lemon curd-ből)
20 dkg átszitált porcukor
1 kk citromlé
ételszínezék
szórócukor
5 ek a kész krémből


A piskótához a porcukrot és a vajat habosra keverem, egy-egy kanál átszitált liszt kíséretében egyenként beledolgozom a tojásokat, majd a vanília kivonatot. Felváltva adagolom a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a tejet, legvégül a reszelt citromhéjat. A tésztát habosra keverem.
Formaleválasztóval kifújt (vagy kikent-lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt) formába simítom a tésztát és előmelegített lerben tűpróbáig sütöm (nagyjából 20-25 perc).
Az illatos, készre sült piskótát a formában hagyom hűlni 10-15 percet, majd rácsra fordítva teljesen kihűtöm.

Tipp & trükk: A vajas-cukros massza "grízesedését" (mikor a tojásokat beledolgozom) úgy előzöm meg, hogy a tojások előtt egy-egy ek lisztet dolgozok a masszába.


A krémet két részletben készítem.
Első lépésként az étkezési keményítőt és cukrot simára keverem a két egész tojással és a 7 dl tejjel, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett, sűrű pudingot főzök belőle.
Pár percnyi poszogtatás után lehúzom a tűzről és azon forrójában hozzáadok 2 ek habosra kevert vajat. A pudingot simára dolgozom a vajjal, majd folpackkal lefedve - a pudingot takarom le, nem az edényt! - hűlni teszem.
Második lépésként a citrom krémet készítem el - lánykori nevén lemon curd :-).
A két tojássárgát mélyebb fém tálba teszem, hozzáadom a cukrot és vízgőz fölött, állandóan kevergetve besűrítem. Félrehúzom, hozzáöntöm másfél citrom levét és beleszórom a reszelt héjat, majd simára, egyneműre dolgozom. Megkóstolom, ha nem elég citromos, hozzáöntöm a megmaradt fél citrom levét is. A még forró lemon curd-höz teszem a 2 ek habosra dolgozott vajat és simára keverem. Letakarom, mint a pudingot, és szintén hűlni teszem.


Amikor minden kihűlt, a piskóta és a kétféle krém, előveszek egy tálaló tálcát, a piskótát két lapba vágom és sütőpapírból, körben a tálcán, keskeny csíkokat csúsztatok a tészta alá. Így töltés, díszítés közben a sütőpapír lesz maszatos, nem a tálca :-)

A pudingot és a lemon curd-t összedolgozom. A maracujákat félbe vágom, a belsejüket kiskanállal kivájom, a krémhez keverem.
Az eredmény egy kellemesen savanykás, pikáns, könnyű krém, a maracuja finoman kiemeli a citrom ízét.

A kész krémből  5 ek-nyit félreteszek, a többit a tálcára tett piskótára kenem. Befedem a második lappal, majd a torta oldalát körbekenem 3 ek-nyi krémmel.
Az alakuló tortát fél órára hűtőbe teszem, addig bőven van időm írókát keverni 1 tojásfehérjéből, 1 kk citromléből és az átszitált porcukorból. Az így kevert sűrű írókából néhány kanálnyit kiveszek, apránként kevéske vizet keverek hozzá, majd a felhígított mázat ecsettel a tortára kenem.
Hűtőbe vissza fél órára, hogy a felkent íróka megszikkadjon, addig a megmaradt porcukros-tojásfehérje keveréket adagonként megszínezem.
Utolsó lépésként a tortát "kifestem", a félretett 2 ek krémet habzsákból körbe a szélére nyomom, a sütőpapír csíkokat óvatosan kihúzom a kész remekmű alól.


Voilá! :-) Húsvéti kosár hímes tojásokkal, masnival, zamatos piskótával, üde, friss citromos-maracujás krémmel.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: