Oldalak

2015. okt. 20.

Modern festőművész leves

Egyik kedvenc őszi-téli alapanyagom.
Formája változatos, színe csodálatos, hihetetlenül sokoldalú, szinte csak fantázia kérdése, hogy mi kerekedik ki belőle a kezünk közül.
A gyerekek is szeretik, no meg mi is, legyen a végeredmény édes (itt, itt , itt és itt) vagy sós (itt, itt, itt és itt) vagy foszlós-ropogós (itt, itt) vagy látványos-emlékezetes (itt), esetleg ezek kombinációja :-)

Na, mi az? :-)

Segítek, ennek a finomságnak is ez az alapja :-)



A leves kifejezetten pikáns, a zsálya jól illik hozzá. Sajnos nem volt friss zsályám itthon, ezért a szárítottból használtam egy mokkáskanálnyit. Tálaláskor saját magból sajtolt olajjal és kevés tejföllel bolondítom. A gyerekek nem, de mi felnőttek megszórtuk kevés őrölt chiliphellyel is.
Nagyon finom!


Döblec leves - pikáns, zsályás

hozzávalók

~ 40 dkg döblec
1 nagyobb murok
1 kisebb petrezselyem
~ 10 cm póréhagyma
4-5 dagi fokhagyma gerezd
2-3 kápia paprika
1 tv paprika
1 közepes krumpli
2-3 ek vaj
só, bors
szárított zsálya
1 ek tejföl

tálaláskor tökmagolaj, tejföl, chilipehely

A paprikákat kivéve a zöldségeket megpucolom, a paprikákat kicsumázom, mindet nagyobb kockára, a póréhagymát karikára vágom.
A vajat egy lábasba teszem, habzásig melegítem, majd rászórom a póréhagymát, fokhagymát és a döblec kockákat. 3-4 percig kevergetem, majd hozzáadom a többi zöldséget is és, időnként átforgatva, további 4-5 percig "karamellizálom".
Felöntöm annyi alaplével/vízzel, ami két ujjnyira ellepi a zöldségeket. Fűszerezem: só, bors, majd fedő alatt nagyjából 10-15 percig főzöm, kihalászok egy krumpli kockát, ha puha, minden egyéb zöldség is megpuhult. Beleszórom a szárított zsályát, a leveshez adom az 1 ek tejfölt, majd botmixerrel az egészet selymesre, krémesre mixelem. Ha túlságosan sűrű, alaplével/vízzel hígítom.


Tálaláskor kiskanálnyi tejföllel, tökmagolajjal, chilipehellyel bolondítom.
Nagyon jól illik hozzá a döbleces grissini :-)

Szószedet:
döblec - sütőtök
murok - sárgarépa

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: