Oldalak

2014. nov. 26.

Adventváró muffin

A várakozásban az a jó, hogy közben tervezgetni lehet, milyen lesz, amikor megérkezik az, amire vártunk :-)
Ezt találtuk ki Manóval a "pohár mindig félig tele van" elv alapján arra, hogy kevesebbnek tűnjön az advent kezdetéig tartó néhány nap.
S mivel a várakozás is könnyebb finom falatok mellett, egy adventváró muffint találtam ki.

A muffin tésztája ugyanaz, mint a Márton napi libák az őszi avaron tortáé, azzal a különbséggel, hogy sárgarépa helyett döblecet (lánykori nevén sütőtök) reszeltem hozzá. Az eredmény fenomenálisan finom, légiesen könnyű, ugyanakkor szaftos süti lett. Tényleg nagyon finom :-)
Ha már muffin, legyen kövér :-) alapon, a főzött, mascarpones krémhez is kevertem egy kis sült döblecet és az egészet mézeskalács fűszerrel bolondítottam.
Nyammmmmmiiiiii! :-)
Manó ilyet rendelt uzsonnára, most már harmadik napja, hogy sem ő, sem az osztály nem unja :-)
Holnap azért már mást visz majd az uzsonnás dobozban, jóból is megárt a sok.

Mivel a tészta eredetileg nem muffinhoz való, nem csak egyszerűen összekevertem a nedves- és száraz hozzávalókat, de első lépésként a tojásokat alaposan kidolgoztam a cukorral, a lisztet, kakaóport pedig átszitálva forgattam a masszába.
A krémnél a mascarponet, sült döblecet és cukrot nem méricskéltem, érzésre tettem mindenből a kihűlt főzött krém alaphoz.
A lenti mennyiségből 12 normál méretű és 4 mini muffint sütöttem.


Advent-váró muffin - sütőtökös-diós tészta, mascarpones-mézeskalács ízű krém

hozzávalók - tészta

12,5 dkg barna cukor
2 tojás
1,5 dl olaj
20 dkg nyers, reszelt sütőtök
15 dkg liszt
1 ek kakaópor
2 bő ek darált dió/mogyoró
1/2 cs sütőpor (6 gr)
1/2 tk szódabikarbóna

hozzávalók - krém

12 gr étkezési keményítő
3,5 dl tej
4 nagy ek cukor
mascarpone (kb 4 ek)
sült sütőtök (kb 3 ek)
mézeskalács fűszerkeverék
esetleg porcukor, ha nem elég édes

 A krémmel kezdek, azaz a sütőtököt beteszem a forró lerbe és a darabok nagyságától függően 20-30 perc alatt puhára, omlósra, illatosra sütöm, majd hűlni teszem.
Az étkezési keményítőt, tejet és cukrot simára keverem, lassú tűzön sűrűre főzöm, folpackkal (vékony nylon zacskó) letakarom és ezt is hűlni teszem.

Tipp & trükk: mikor főzött krémet hűtök, nem az edényt takarom le folpackkal, de magát a krémet, így egyáltalán nem bőrösödik kihűlés közben.


A sütőt 170 fokra melegítem.
A muffin tésztához a tojásokat és a cukrot habosra, fényesre keverem (kézimixer max fokozaton néhány perc), beleöntöm az olajat és még 1-2 percig tovább keverem.
A keverőtálba szórom a reszelő legkisebb lyukán finomra reszelt nyers sütőtököt, a darált mogyorót, összeforgatom.
A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és sütőport átszitálom, elkeverem, így teszem a tojásos-sütőtökös masszához, kézimixerrel keverem.
A muffinsütő forma mélyedéseit formaleválasztóval kifújom (vagy egy kis vajjal kikenem), bő kétharmadig kanalazom a tésztával, majd a forró lerben nagyjából 20 perc alatt készre sütöm.
A kész muffinokat néhány percig a formában pihentetem, majd kiveszem és rácsra állítva teljesen kihűtöm.


Az időközben kihűlt krém alapot és a szintén kihűlt sült döblecet, a mézeskalács fűszerkeveréket kézimixerrel alaposan eldolgozom. Kanalanként hozzáteszem a mascarponet és már csak finoman keverem, a mascarpone hajlamos kicsapódni. Jó tartású, sűrűbb krémet akarok, hogy a muffinokban szépen megálljon. Ha kell, kevés porcukrot még teszek a krémhez. Letakarom és felhasználásig hűtőbe teszem.


A kihűlt muffinok tetejét levágom, a kalaptalan sütikék belsejét kiskanállal kiszedem.
Előveszem a sütőtökös, mézeskalács ízű krémet, habzsákba kanalazom, vagy kiskanállal adagolva megtöltöm a muffinok mélyedéseit, bőven halmozok felfele is a krémből.
Visszaillesztem a levágott kalapkákat és ezeket is megpöttyözöm a krémmel.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: