Oldalak

2015. okt. 7.

Bármiből lehet torta - kelkáposzta

Bizony, még kelkáposztából is lehet tortát készíteni, csak egy kis fantázia kell hozzá.
Meg némi darált hús, bulgur, murok és petrezselyem, tejföl. És egy kerek tortaforma.

Manapóval mi nagyon szeretjük a kelkáposztát, főzeléknek, levesnek, töltött tekercsnek és rakottan is. Készítem hússal, hús nélkül, sok zöldséggel, rizs helyett általában bulgurral.

Egyik szombat délelőtt a gyerekek ötpercenként megkérdezték mi lesz ebédre, a sokadik kérdés után azt találtam válaszolni, torta. Na, azt a viháncolást rajzolni kellene :-), hurrá, torta lesz ebédre! :-) Kissé ugyan lehervadt a mosolyuk, mikor leves után tálaltam a kelkáposzta tortát, de aztán jóízűen eltüntettek egy-egy emberes szeletet. Természetesen mindketten kaptak a "dísz gombócot" is :-)

Ez a mostani rakott kelkáposzta kevés hússal, de sok zöldséggel készült. Mint egy (nálunk) megszokott rakott kel, csak éppen tortaformában sütve. Félig-meddig kihűlés után tejföllel vontam körbe az oldalát. A díszítő gombócokhoz kevés reszelt sajtot dolgoztam.


Rakott kelkáposzta torta

hozzávalók

1 közepes fej kelkáposzta
10 dkg darált hús
2 nagyobb murok
1 kisebb petrezselyem
1 kis fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
kb 20 dk bulgur
4 ek olaj
só, bors
őrölt köménymag
csipetnyi pirospaprika
csipetke szódabikarbóna


tejföl
maréknyi reszelt sajt

A kelkáposzta külső, nagy leveleit leszedem, a káposztát megmosom, lecsöpögtetem, a nagyobb leveleket leormózom. A káposztát kockára vágom. Egy lábasban vizet főzök, kevés sót és csipetkényi szódabikarbónát szórok bele, majd a lobogó vízben nagyjából 5 perc alatt félpuhára főzött kelkáposztát szűrőbe öntöm (a főzővizet felfogom), hagyom lecsepegni.

Egy serpenyőt felmelegítek, beleöntöm a 2 ek olajat, üvegesre pirítom rajta az apróra vágott hagymát. Beleteszem a darált hús, rányomom a fokhagymát. Fűszerezem: só, bors, őrölt köménymag és csipetnyi pirospaprika. Időnként megkevergetve morzsásra pirítom a darált húst.
Közben a murkot, petrezselymet megpucolom és a reszelő legkisebb fokán finomra reszelem. A zöldségeket a húshoz teszem, kevéske főzővízzel felöntöm, elkeverem. Fedő alatt 8-10 perc alatt puhára párolom.


A maradék olajat egy lábasban felhevítem, rászórom a bulgurt, 1-2 percig keveregetem, felöntöm szűken mérve háromszoros mennyiségű főzővízzel, kicsit megsózom, lassú tűzön puhára főzöm.
Amikor kész, a bulgurt a zöldséges darált húshoz keverem. 6-8 ek-nyit félreteszek.

Egy kerek tortaformát kikenek (vagy befújom formaleválasztóval).
Rétegezem: kelkáposzta, zöldséges-bulguros-darált hús, tejföl, újabb kelkáposzta réteg, rá a zöldséges húsból, ismét tejföl. A tetejére kelkáposzta és tejföl kerül.
A tortaformát forró (180 fok) sütőbe tolom és nagyjából 25-30 perc alatt készre sütöm.
Amikor félig-meddig kihűlt és a forma oldalát lekapcsoltam, körben bevonom tejföllel.


A félretett zöldséges-bulguros-darált húsos elegyhez maréknyi reszelt sajtot és 1-2 kiskanál sűrű tejfölt keverek, összedolgozom és a masszából diónyi gombócokat formálok.
Ezekkel díszítem a tálaló tálcára csúsztatott rakott kelkáposzta tortát.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: