Oldalak

2013. dec. 29.

Zöldségek a sütőből, céklacsipsz


Eredetileg köretnek szántam a sült zöldségeket, aztán hamar kiderült, hogy nasinak is remek. Hetente egyszer biztos megkapakolok egy tepsit murokkal, petrezselyemmel, paszternákkal, céklával, döbleccel, s fél óra múlva már tálalhatom az illatozó, ínycsiklandó finomságokat.
Sült hús mellé köret, ropogós zöldsalátával önálló fogás, könnyű vacsora, de tálaltam már sült májjal, tükörtojással, karikára vágott sült virslivel és csak úgy, magában is. Mindenképpen finom és változatosság a párolt zöldség-sült/főtt krumpli/rizs köretek mellett.

A veteménynél (murok, petrezselyem, paszternák) érdemes arra figyelni, hogy lehetőleg egyenletesen vaskosabb darabokat kezdjek pucolni, így szép, egyforma hasábokra tudom vágni.




Zöldségek a sütőből

hozzávalók
...



1-2 nagyobb murok
1-1 nagyobb petrezselyem, paszternák
1 nagy fej cékla
1-2 ujjnyi vastag döblec karika
2 ek olivaolaj
1 kk balzsamecet
fűszerek tetszés szerint - ha van, zöld, ha nincs, szárított: bazsalikom, oreganó, rozmaring, kakukkfű
bors

A sütőt 180 fokra állítom, bekapcsolom.
Egy nagy tepsibe sütőpapírt simítok.
Az összes zöldséget megpucolom, a céklát is nyersen.
A murkot, paszternákot, petrezselymet hasábokra vágom, a céklát vékonyabb cikkekre, a döblecet szintén hasábokra.
Az olivaolajat, balzsamecetet, frissen őrölt fekete borst és az apróra vágott zöld fűszert (vagy elmorzsolt szárítottat) alaposan összekeverem.
Kis kacsóimmal beletapicskolok az olivaolajos-fűszeres pácba - Tücsike nagyon szeret ebben segíteni :) - és egyenként végigsimogatom a feldarabolt zöldségeket, majd a sütőpapíros tepsibe sorakoztatom, a döblecet kivéve, ennek elég 15 perc sülés.


Igen, lehetne úgy is, hogy a zöldségeket beleszórom a páclébe, átforgatom és úgy teszem a tepsibe, de akkor több zsiradékot venne fel, márpedig célom, hogy alig zsiradékkal süljenek; így elég a 2 ek olivaolaj.
Az olajtól enyhén csillogó, fűszeres zöldségek a tepsiben sorakoznak, tepsi mehet a sütőbe nagyjából 25 percre.
Ezalatt van időm elmosogatni a pácleves edényt, kezet mosni, megteríteni.
Az illatosra sült zöldségeket tálaló tányérra szedem, s igyekszem igazságosan elosztani, hogy mindenkinek jusson mindenből :)

Manapó kedvéért egy adag céklát egészen vékonyra szelek és kicsit tovább sütöm, ebből lesz a céklacsipsz, amolyan "ennék egy falat valamit, de nem tudom mit" alkalmakra.



Jó étvágyat !

szószedett:
vetemény - minden olyan kiskerti zöldség, amit magról vetnek, pl. murok, paszternák, petrezselyem
murok - sárgarépa
döblec - sütőtök

Nincsenek megjegyzések: