Oldalak

2015. okt. 9.

"Gyorskaja" 1. - Spenót & tojás

Időnként rám tör a "nem vagyok kifejezetten éhes, de úgy ennék valamit" érzés. Ilyenkor nem édességre vágyom, de valami sós, fűszeres, karakteres ízű finomságra. Amihez természetesen minden összetevő van itthon, ráadásul pikk-pakk készen van.
Az egyik, ilyen esetekben bevethető klasszikus gyorskaja a tonhalas tészta, amit csúcsra pörgetve nagyjából tíz perc alatt tálalni tudok.
A másik pedig ez a spenótos-tojásos finomság, ami szintén szupergyorsan elkészül. Ráadásul, ha éppen forró a sütő, akkor választhatok, hogy serpenyőben vagy a lerben fejezzem be.
Mivel nyáron sikerült jelentős mennyiségű spenótot lefagyasztanom, ezt a spenótos-tojásos ételt télen is bármikor el tudom készíteni.
Szerencsére mindnyájan nagyon szeretjük a spenótot - nem az összetrutymosított pürét, de a blansírozott, laskára vágott leveleket, ami harapható és sokkal karakteresebb -, ha sikerül álcázni, még Manó is megeszi :-)


Ahogy a tojássárga burkát megrepesztem és a kissé még folyós sárgája összekeveredik a karakteres, fokhagymás spenóttal, priceless :-)



Spenótos-tojásos

hozzávalók - nem szoktam méricskélni, attól is függ, hány személyre készítem

spenót - nem püré, aprított levelek
tojás
fokhagyma
tej
2 ek vaj
túró, juhtúró, sajt
zsemlemorzsa - sütős változathoz
só, bors
chili pehely

Ha a spenót fagyasztott, csak kiveszem a mélyhűtőből.
Ha friss, akkor a spenót leveleket megmosom, lerázom, pár percre lobogó vízbe teszem, majd gyorsan lehűtöm, laskára vágom.
Egy serpenyőt megmelegítek, beledobom a vajat, mikor elolvadt, belenyomom a fokhagymát (sokat!), megkeverem. Rádobom a spenótleveleket, átforgatom, felöntöm kevéske tejjel. Sózom, megszórom frissen őrölt borssal.
A 4-5 percig rotyogtatott spenótot kör alakban ellapogatom a serpenyőben, középre ráütöm a tojást, egyben, mintha tükörtojást készítenék. A fehérjét kicsit összeforgatom a spenóttal, a sárgáját egyben hagyom. Amint a tojássárga kicsit megszilárdult, kész is.
Tányérra csúsztatom, néhány tejföl pöttyöt teszek rá és megszórom chili pehellyel. Barna kenyérrel a legfinomabb :-)



Ha sütőben készítem, akkor a kis kerámia formát kikenem picurka vajjal, körbeszórom zsemlemorzsával. A fokhagymával, tejjel összerotyogtatott spenótot belekanalazom a formába, ráütöm a tojás, megszórom picukra juhtúróval/sajttal és a forró sütőbe tolom. Csak addig hagyom a lerben, amíg a tojássárga kicsit megszilárdul.
Készíthetem úgy is, hogy a formába, még a spenót alá kockára vágott pirítóst szórok.

Lehet ráérősebb reggeli, gyors ebéd, de vacsora is.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: