Oldalak

2015. okt. 28.

Duplán döbleces muffin

Az őszben az is a jó, hogy van döblec, ez a gyönyörűséges narancssárga húsú, zamatos, ezerféleképpen elkészíthető finomság.
Egyik kedvenc sütink is döbleccel készül, de az ízéről senki meg nem mondaná, hogy mi van benne.
Manó is jó étvággyal ette, pedig amúgy a sült vagy főtt döblecet csak Tücsi szereti. Igaz, nem mondtam, hogy mi van a tésztában, krémben :-). Nem is kérdezték :-).
Könnyű, foszlós, zamatos, finom. Krémmel vagy krém nélkül, reggelire, nasinak, uzsonnára.

Tavaly adventváró muffinnak sütöttem, idén Mindenszenteket vártuk vele.
A tészta remekül működik döbleccel vagy sárgarépával vagy céklával is. Mindhárom esetben nyers zöldséget keverek a tésztába, az eredmény ugyanolyan finom, laza, puha sütemény.

Dőre módon nem a megszokott mascarponet vettem, gondoltam, kipróbálok egy új fajtát. Nem kellett volna, ízre nem volt rossz, de semmi tartása nem volt. Így, hogy a krém tartson, kénytelen voltam egy főzött alapkrémmel megerősíteni a már bekevert döblec püré-mascarpone krémet. Alapesetben a mascarponenak van annyi tartása, hogy habzsákból formázható legyen néhány kanál porcukor és kézimixerrel pürésített, sült döblec hozzákeverése után is.


Döbleces muffin sütőtökös-mascarpone krémmel

hozzávalók, tészta - 12 normál + 2-3 pici muffin

12,5 dkg (barna) cukor
2 tojás
1,5 dl olaj
20 dkg nyers, reszelt sütőtök
15 dkg liszt
1 ek kakaópor
2 bő ek darált dió/mogyoró
1/2 cs sütőpor (6 gr)
1/2 tk szódabikarbóna

Szószedet:
döblec = sütőtök

hozzávalók, krém

5-6 ek sült döblec püré
szerecsendió
fahéj
25 dkg mascarpone
4-5 ek porcukor
4 dkg étkezési keményítő
2 dl tej


A tésztához habosra, fehérre keverem a tojásokat a cukorral, majd hozzádolgozom az olajat is.
A hámozott, nyers sütőtököt a reszelő legkisebb fokán lereszelem, a masszához forgatom.
Összemérem a lisztet, cukrozatlan kakaóport, sütőport és szódabikarbónát és a szárazakat is a tojásos-cukros-döbleces masszához keverem. Végül a darált diót forgatom bele.
Formaleválasztóval kifújt muffin formába kanalazom a tésztát.
Előmelegített sütőben, 175 fokon, nagyjából 20-25 perc alatt készre sütöm. A ler alsó-felső sütés beállítását használom, légkeveréssel néhány perccel hamarabb megsülnének a muffinok, de az erős légáramlat eldeformálná a könnyű tésztát.

Amíg a muffinok hűlnek, összeállítom a krémet.
A sült döblecet bő csipet fahéjjal, kicsit kevesebb, frissen reszelt szerecsendióval pürésítem (botmixer), majd összekeverem a mascarponeval és kóstolás után 4-5 ek porcukorral.
Az étkezési keményítőt és tejet simára keverem, lassú lángon, állandó keverés mellett felfőzöm, két percig poszogtatom. Vízfürdőn, kevergetve hűtöm. Mikor már kihűlt, de még nem nagyon kemény, ovális habverővel hozzákeverem a sütőtökös-mascarpones krémet. Megkóstolom, ha kell édesítem, ízesítem.


A muffinok tetejét levágom és a lekanyarintott részt félbe, negyedbe vágom.
A krémet csillagcsőrös habzsákba teszem, bőven adagolom a muffinok tetejére, majd a krémbe állítom a fél, negyed tésztadarabkákat.

Jó étvágyat ! :-)

Nincsenek megjegyzések: