Oldalak

2009. jan. 28.

Pizzzzzzzza!

Idejét sem tudom, mikor ettünk utoljára ... mármint a mostani sütés előtt.
A rendelt pizzákkal általában az a gondunk, hogy belekerül valami fűszer, amit nem szeretünk, a feltétek nem feltétlenül frissek, a tészta hol túl vastag és sületlen, hol túlságosan vékony és ropogós, mint a kétszersült ... szóval, nem az igaziak.

A receptjeim böngészve rábukkantam egy fél papírcetli alján hevenyészve rótt sorokra: pizza, vékony tésztájú, jól fagyasztható.
Ez az!
Nem csalódtunk.

Pizza

hozzávalók - tészta

4 dl víz
4 ek olaj
60 dkg liszt
2 mk cukor
4 ek só
2 cs szárított élesztő (2db 5keres)

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe pakolom - alólra a folyadék, rá a liszt úgy, hogy befedje a folyadékot, egyik sarkába a cukor, másik sarkába a só, középre a szárított élesztő.
Elindítom a dagasztó programot. Amint a program lejár a tésztát kiveszem a formából és enyhén lisztezett lapítón átgyúrom. Négy felé veszem, egyenként cipót formálok belőlük és olajjal vékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen, fél órát pihentetem, kelesztem.



A fél óra leteltével, a cipókat egyenként kör formára nyújtom, pizzasütőre teszem (ennek hiányában tepsibe, sütőlapra).



Jöhet az alap - paradicsomos vagy tejfölös - és a feltétek.
Végül, előmelegített sütőben kisütöm. (300 fok: 10 perc, 240 fok: 15 perc).

hozzávalók - paradicsomos alap

hámozott paradicsomkonzervből a paradicsomok + 1 ek szósz
1 kisebb pirospaprika
fél fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
2-3 kk cukor
bazsalikom, oregano, borsikafű, kakukkfű (vagylagos, ízlés szerint, el is hagyható)
1 ek olaj

Amíg a tészta cipókra osztva pihen, elkészítem a paradicsomos és a tejfölös alapot, felvágom a feltétnek valókat.
A hagymát egészen apróra vágom, a paprikát szintén. Egészen picurka forró olajon megfuttatom, amíg a hagyma szép üveges lesz. Hozzáteszem az átnyomott fokhagymát, párszor átforgatom, majd a villával kissé összetört, hámozott paradicsomokat és egy kanálnyi paradicsomszószt. Kevergetés közben elpárologtatom a levét, fűszerezem. Kicsikét hűlni hagyom, mielőtt a tésztára kenem.
A paradicsomos alapot előre is el lehet készíteni és adagonként lefagyasztani. Használat előtt, akár mikróban is, hamar kiolvad, egy kicsit felforrósítom, hogy a fagyasztás közben keletkezett víz elpárologhasson.

paradicsomos alappal; a sajtköpeny alatt sonka, sok póréhagyma és rengeteg gomba lapul

hozzávalók - tejfölös alap

tejföl
fokhagyma
só, bors
egyéb fűszerek ízlés szerint (lsd fentebb, paradicsomos alapnál)
a tejfölös alaphoz jól illik egy kevéske reszelt szerecsendió

A tejfölt sűrű szitán vagy gézen át kicsit lecsöpögtetem, majd összekeverem az átnyomott fokhagymával és a fűszerekkel.

tejfölös alappal; a sajt alól sonka, szalámi, apróra vágott chili, fűszeresen főtt szemesbab, póréhagyma kandikál ki

A fel nem használt pizzatésztát kinyújtás nélkül lefagyasztom. Felhasználás előtt kiolvasztom, lisztes kézzel kiveszem a fagyasztó zacskóból és lisztezett lapítóra teszem. Átgyúrom és innen ugyanúgy dolgozom vele, mint a friss tésztával. Nagyon jól bírja a fagyasztást.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Kivételes helyzetben vagyunk, a városban van egy olyan pizzázó, ahonnan az olasz partnereink is szent áhítattal szoktak rendelni, olyan fantasztikus!

De ezek itt kérem, csorog a nyálam, még az illatát is érezni vélem :-)

trinity írta...

Na tessék és még mondja valaki, hogy nincs telepátia...Mindhárman egy napon főzünk-sütünk olaszosat:)) Én mostanában a "fehér" pizzára kaptam rá, most jobban bejön a paradicsomos alapnál...Kérhetek egy kicsit?:)

Max írta...

Bocsi, de én pont most sütöm, míg itt olvasgatok, tehát a fantasztikus 4-es ismét alkotott.

Garffyka írta...

:-) Ez tetszik, Fantasztikus 4-es! Trinity, máris küldök felhőpostával (merthogy már sötét van, fényposta nem működne :-)