Oldalak

2009. jan. 31.

Nagymama fánkja és szarkaláb - Gyöngyi konyhájából

Kedves Barátném,

Gondoltam, mivel a farsang küszöbén állunk, és, ha most készítenéd el, a csodálatos ízű Palócleves ne csak magára árválkodjon az ember gyomrában, gyorsan készítek valami kis finomságot mellé.
Ezért készítettem egy kelt tésztát, több tojássárgával és megspékeltem egy kis rummal is, vagyis Nagymamám farsangi fánkját.
Nálunk egy adag kevés volt, nagyon finom és férfiembereim újrázást kértek belőle.

Nagymamám farsangi fánkja

hozzávalók

60 dkg liszt
4 dl tej
4 tojássárgája
3 evőkanál cukor
4 dkg friss élesztő - vagy a szárítottból 1 csomag 11gr-os
8 dkg olvasztott langyos margarin vagy vaj - foszlós lesz tőle a fánk
egy lapos tk só
2 evőkanál sütőrum - nem aroma!!!

A lisztet, sót, egy ek cukrot szárazon összekevertem.
2 dl tejben egy csipetnyi cukorral és gondolatnyi sóval kályha szélén felfuttattam az élesztőt.
A maradék 2 dl tejet meglangyosítottam és elkevertem benne a tojássárgákat és a rumot.
A vajat/margarint felolvasztottam és langyosra hűtöttem.
Az élesztős tejet, a tojássárgás-rumos tejet és a langyos vajat apránként a liszthez dolgoztam és alaposan kidagasztottam.
"Amíg csepeg a padlás" - mondogatták régen, azaz, amíg az ember homloka verejtékezni nem kezd.
Amikor a tészta elvált az edény falától és a kezem is tiszta maradt, kis lisztet hintettem a tészta tetejére, konyharuhával letakartam és meleg helyen duplájára kelesztettem.
(a dagasztást-kelesztést kenyérsütő gépre is bízhatod; arra kell figyelni, hogy az összes hozzávaló azonos, konyhameleg legyen, azaz a tojásokat ne két perccel dagasztás előtt kapd ki a hűtőből, és liszt se legyen spájsz-hideg; természetesen a hozzávalókat olyan sorban tedd a kenyérsütő gépbe, ahogy a használati utasítás rendelkezik, pl az enyémben alólra a folyékony és felülre a száraz hozzávalók a sorrend; a sót, cukrot a liszt tetejére, a forma két ellentétes sarkába teszem, az élesztőt pedig a liszt közepébe kialakított kis mélyedésbe, úgy, hogy ne érjen a folyadékhoz; dagaszt-keleszt programot indítok, a legtöbb kenyérsütő gépnél 7-es vagy 8-as program, teigt vagy donugh néven)

Ahogy a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítottam és finom mozdulatokkal egy ujjnyi vastagságúra kinyújtottam, kiszaggattam és még egy fél órát kelesztettem.



Miután szépen kigömbölyödtek, bő olajban, közepes lángon kisütöttem.
A SÜTÉSnél nagyon fontos, hogy a fánk közepébe, 2 hüvelykujjammal kicsit széthúzva, mélyedést nyomtam és ezzel a lyukkal lefelé fordítva tettem az olajba, a lisztes része így felül maradt.



Fedővel letakartam, majd megfordítva a másik felét is megsütöttem, DE már NEM FEDŐ ALATT.



Lyukjával lefelé csepegtettem le, rácson, de papíron is lehet.
Miután egy kicsit kihűlt, tálaló tányérra tettem, a mélyedésbe barackpálinkával elkevert barackízt tettem (Manóra való tekintettel kihagyhatod) és megszórtam vaníliás porcukorral.



A tésztából, ami szaggatás után maradt, gyerekkori szép emlék, szarkaláb készült. Ehhez a tészta darabokat összedolgoztam, rudacskákká sodortam, majd középen meghajtva összefontam, végét kicsit összecsippentettem, hogy kelés-sütés közben ne nyíljon szét.
Vaníliás porcukorral megszórva tálaltam.



Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Mi a szarkalábat párnacsücsöknek hívtuk anno mamival - még talán jobban is szerettem, mint magát a fánkot :-)

Nyami...