Oldalak

2009. jan. 28.

Karamelles pezsgőszín üde zöld kerettel

Karácsonyra kaptam tizenkét aranyos, üde zöld, kis kerek sütőformát. Nem tudom van-e, mi a "hivatalos" megnevezése, én egyszerűen "kis zöld"-nek hívom.
Régóta vágytam ilyenekre, de valahogy mindig kimaradt a bevásárló kosárból. Angyalkámnak feltűnt a hiányuk és mosolyogva becsempészte a fa alá :-)
Örömködés után előállt a nagy kérdés - mivel avassam fel? Milyen finomság lenne a legméltóbb erre feladatra?
Hát persze!
Créme Caramell - azaz, a mindenkit meghódító karamell krém.
Gyors körbekukkantás a mindenttudó hálózaton, receptek, ajánlások, hozzászólások átböngészése után, három receptből az alábbit ollóztam össze.

Karamell krém

hozzávalók

3 dl tej
3 dl tejszín
20 dkg + 10 dkg cukor
egy vaniliarúd
4 tojás
2 cs vaniliás cukor

A vaniliarúdat felhasítom, belsejét kikaparom és a tej-tejszín keverékhez adom. Lassú tűzön felmelegítem, majd félreveszem, hogy hűljön.
A 20 dkg cukrot lassú tűzön felmelegítem, karamellizálom, majd nagyjából arányosan elosztva, gyorsan az előkészített nyolc tálkába öntöm. Azért gyorsan, mert pillanatok szilárdulni kezd, és ilyen formában elég nehéz önteni, arról nem is beszélve, hogy csomó az edény oldalára ragad. (végső soron nem veszteség, mert tejet forralok az edényben, a forró tejbe visszaolvad a karamellizált cukor, s máris kész a karamelles tejital)
A tojásokat a maradék cukorral (10 dkg) és a vaniliás cukrokkal habosra keverem, majd hozzászűröm a még langyos tej-tejszín keveréket. Ezt az tojásos-tejes-tejszínet keveréket testvériesen-igazságosan elosztom a nyolc, már karamelles, tálkába.
Egy tepsibe sorakoztatom az üde zöld edénykéket, felöntöm vízzel a tepsit, nagyjából a tálkák pereméig, majd az egészet előmelegített (170 fok, légkev.) sütőbe teszem és nagyjából 45-50 percig gőzölöm. Bekukkantva a krém állagán látszik, hogy összeáll.
Óvatosan (hogy a víz ne locsogjon se a tálkákba, se a kezemre) kiveszem a tepsit a sütőből, a tálkákat egyenként a tepsiből, rácsra és hűlni teszem, végül a hűtőbe sorakoztatom.
Minnél tovább hűl, annál finomabb. Igazság szerint az első adagokat alig hűvösen ettük, mert nem volt türelmünk (nekem) kivárni, amíg teljesen áthűl.



Tálalható a tálkákban és tányérra borítva is. Az utóbbihoz egy vékony pengéjű késsel kicsit körbelazítom a krémet, majd tányért teszek az edényke szájára, gyors mozdulattal átfordítom és picit megkopogtatom a tálka alját.



ez a valami jól néz ki, de nem kaptam kanalat hozzá ...

végre! kiskanállal sokkal jobban tudom enni, bár kicsit így is maszatol ...

elfogyott ...

de édesanyám szed még a tányérkámra ...

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Max írta...

Ühhümmm, erre csak azt tudom mondani, ilyen van a nagykönyvben megírva!

Chef Viki írta...

Nem fogod elhinni, ma néztem körbe creme brulee témában, hogy hétvégén végre ki kéne próbálni :-)

Mi lett volna, ha még össze is beszélünk? Szuperjól néz ki, biztos nagyon finom volt :-)

trinity írta...

Na, ma a 3.blog amit megnéztem, és mindegyiken elcsábítás folyik ellenem:))))
Gyönyörű!!!
Ma ilyen formát akartam hozatni az Ikeából a párommal...Nem volt.(Itt meg hiába keresem hónapok óta....)De nem adom fel:D

Max írta...

Szia!

Körkérdést intéztem Hozzád, légyszi nézz be konyhámba. Köszönöm.