Oldalak

2010. márc. 1.

Márciuska

Ma reggel láttam bolgár kollegám kabáthajtókáján ... egek! ... hosszú évek óta nem láttam a tavasznak ezt a kedves jelképét ... pedig gyerek- s tinikoromban büszkén viseltem s mi, lányok titokban "versenyeztünk", ki kap többet s szebbet :) ...
Ez a kis dísz egyben a tavasz jelképe is.
A márciuska, vagy román nevén martisor.

A márciuska az életöröm megtestesítője, az élet szeretetének egyik jele, mellyel az emberek köszöntik a természet újjászületését.



A "márciuskák", többek között, a román néphagyomány féltve őrzött kincsei - s mint tegnap megtudtam, nemcsak a románoké, hiszen Bulgáriában és Macedóniában is nagy hagyománya van.
Március első napját a tavasz kezdeteként tekintik. Dák és trák hagyományként tartják számon ezt a szokást a néprajzkutatók. A trákok Marsyas Silen, tavasz- és virághozó istenüknek, a természet megtermékenyítőjének hódoltak a márciuskákkal.
Számos, Romániában talált régészeti lelet is bizonyítja, hogy a márciuskák 8000 évesek. A földből kiásott márciuskák zsinorra felfűzött, apró, piros és fehérre festett, folyami kavicsok voltak, amit nyakláncként hordtak a lakók. A piros szín a tűz, a nap és a vér jelképe volt, a nő tulajdonságainak a kifejezője. A férfi eszességét pedig a fehér szín tükrőzte.
A napjainkban használt márciuska zsinór, a fehér és piros szálak szabályos összeserülése, az anyag állandó mozgásának a jelképe.
A népszerű néprajzkutató, Simion Florea Marian mutat rá a bukovinai márciuskák jellegzetességeire.
A bukovinai márciuska tulajdonképpen egy arany vagy ezüst érme, amit egy fehér és piros színű, összesodort cérnára kötöttek, és ezt a gyerekek a nyakukban hordták, amolyan szerencsehozó amulettként. A lányoknak tizenkét napig kellet viselniük a nyakukban, majd a hajukba tűzték mindaddig, míg a gólyák meg nem érkeztek vagy míg ki nem virágzott az első fa. A zsinórt ekkor a kivirágzott fára bogozták, levették róla az érmét, és sajtot vásároltak rá, hogy egész évben hamvas bőrű, szép lányok maradjanak.
Dobrogea-ban a lányok nem a fára akasztották a márciuskát, hanem felhajították a felhők közé. Bihar környékén az a szokás járta, hogy, ha a lányok esővizzel mosakodtak meg tavasszal, egészségesebbé és széppé váltak. Bánát vidékén az a hajadon, aki az erdei szamóca levelei alatt összegyűlt esővizzel mosakodott, abban az évben férjhez ment.
Erdélyben a márciuskáknak gonoszűző szerepük van, a kapura függesztik őket, kiteszik az ablakba, vagy az állatok szarvára kötik.
Az együtt élő nemzetekre jellemzően, az erdélyi magyarok is átvették ezt a tavaszváró-köszöntő szokást, s így egyre több erdélyi magyar lányka és nő kiskabátján, óraszíján lehet látni a vidám piros-fehér zsinórkát.



Egy másik forrás - inkább legenda - szerint, a márciuska elnevezése a március hónap nevéből jön, ami a Marte Isten nevéből ered.
Több, mint 1000 évvel ezelőtt a márciuska egy arany vagy ezüst érme volt, melyet egy piros- fehér zsinórral kötöttek a gyerekek nyakába.
Az ide vonatkozó legenda szerint egy sárkány ellopta a Napot, de egy daliának sikerült legyőznie a gonoszt. A Nap ismét feljött az égre, de a sárkánnyal való küzdelem közben megsebesült hős vére pirosra festette a havat. A nap elolvasztotta a havat, és kibújt az első virág, a hóvirág. Azóta fonták össze a piros és fehér selyemszálat, a tél és tavasz jelképeként, rá pedig az érmét, a nap jelképét, mely nélkül nincs élet.


forrás
Edit barátném, aki a két márciuskáról a képet küldte, köszönöm :-)
http://imolka.wordpress.com/
http://www.scoaladavidprodan.ro/

8 megjegyzés:

Max írta...

Nagyon aranyos hagyomány, engem teljesen megfogott.

Garffyka írta...

Köszönöm, Max :)

Judit írta...

No ezt nem is tudtam, hogy ilyen régi hagyományai vannak a marcisor-nak.Köszi!
Régen vártuk, hogy kapjunk és minél többet lehetőleg.

Chef Viki írta...

Teljesen elérzékenyültem!

Szeretnék itthon is egy ennyire tiszta, kedves hagyományt, aminek semmi hátsó szándéka és üzenete nincs, pusztán csak a szeretet!

Garffyka írta...

CV, sajnos, mint sok más néphagyomány, ez is elindult az elüzletiesedés útján ... tegnap olvastam, amíg keresgettem a neten, néhányan keseregtek, hogy egyesek mindenből üzletet csinálnak és lassan-lassan az eredetét, jelentését, mondanivalóját már nem is értékelik, tudják.

De tény, valóban nagyon kedves hagyomány és Erdélyben (is) nemcsak gyerekek, de felnőttek is ajándékozzák, viselik. Jó lenne ilyen dolgokat átvenni :)

Edit (Esc) írta...

:D Majd kuldok nektek!

szepyke írta...

Garffyka, lesz minimuffin sütő a Coraban akciósan! Nézd meg, bemásoltam az újságot!

http://szepsegtar.blogspot.com/2010/03/szolgalati-kozlemeny-penztarcakat.html

Mondjuk, nem szilikon, de 24 db-os és ennyiért nagyon jó ára van!

Garffyka írta...

Szepy, köszönöm, aranyos vagy.