Oldalak

2010. márc. 17.

Rizstorta sajtmártással - Zila formában

Van a Zila formám, most éppen a kis kockás. Mióta Manapó meglepett a két formával, elég gyakran nézegetem úgy a recepteket, át lehetne-e variálni Zila formára.
+
Hétvégére csirkepaprikás volt, mellé színes tészta, mert Manó azt nagyon szereti. De szerettem volna még valamit, ami illik akár paprikás mellé is, de akár magában is megállja a helyét.
+
Csodaszép gombát és harsogó paprikát vettem a zöldségesnél.
=
Összeadva a fentieket, megszületett a zöldséges rizstorta, petrezselymes sajtmártással, Zila formában.
Embernek falatnyi, aprótalpúaknak két-három harapás, vidáman színes, ha akarom húsmentes főétel, ha akarom köret, de harsogó salátával akár vacsorára is tálalhatom.



Zöldséges rizstorta sajtmártással - Zila formában


hozzávalók - rizstorta

1 dl rizs
2 ek margarin
1 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4 fej gomba, szép húsos, zárt kalapú
fél piros, fél TV paprika
1 kis kukorica konzerv
2 marék fagyasztott zöldborsó
só, bors, szerecsendió
petrezselyemzöld
pici citromlé
sajt (eidami, gouda, trappista, ami van)
2 tojás
1 dl főzőtejszín

kevéske tojásfehérje a Zila formához

A rizset 1 kk forró margarinon megfuttatom, felöntöm 2,5-szeres mennyiségű vízzel, sózom, borst tekerek rá, evőkanálnyi citromlével ízesítem. Félrebillentett fedő alatt, kis-közepes lángon puhára főzöm, ha kavargatni akarom, akkor villával, hogy minnél kevésbé törjön össze.

A zöldségeket megmosom/megpucolom, nagyobb darabokra vágom - kivétel ugye a kukorica, amit szűrőbe borítok, hideg vízzel átöblítek és lecsepegtetek, illetve a zöldborsó, amit a fagyasztóból veszek ki.
A margarint serpenyőbe teszem, mikor forrón habzik közepesre állítom alatta a lángot, a serpenyőbe szórom a hagymát, egy percig kevergetem, jöhet a fokhagyma és fél perc kevergetés. Sorba teszem a serpenyőbe a paprikákat (2-3 perc) és a gombát (4-5 perc). Fűszerezem: só, bors, frissen aprított petrezselyemzöld. Felöntöm kb fél dl vízzel, beleszórom a fagyott zöldborsót és hagyom halkan rotyorászni (6-8 perc).
Hozzákeverem az átöblített, lecsöpögtetett kukoricát és nagyjából még két percig kevergetem.



hozzávalók - sajtmártás

~ 1 bő ek margarin
2 ek liszt
tej
só, fehérbors
szerecsendió
1-2 macisajt
petrezselyemzöld

A sajtmártás alapja az egyik legegyszerűbb és leggyakrabban készített mártás, magyarul :) besamell.
A margarint felhabosítom, közepesre állítom a lángot, a margarinra szórom a lisztet, elkeverem és folyamatos keverés közben felöntöm a tejjel.
Nem kell megijedni! Az először menthetetlenül csomósnak tűnő mártás szépen homogenizálódik és sűrűsödik, csak nem szabad abbahagyni a kevergetést :) Én ovális fémhabverőre szavazok, jobban bevállt a mártáshoz, mint a fakanál.
A mártásba dobom a két macisajtot, az aprított petrezselyemzöldet, és fűszerezem: só, fehérbors, sok frissen reszelt szerecsendió.



A zöldséges rizstorta összeállításához a zöldségekhez teszem a rizset, óvatosan összeforgatom (óvatosan, hogy lehetőleg se a zöldségek, se a rizs ne törtjön össze). Megkóstolom, hogy mennyire sós, fűszeres, ennek alapján fűszerezem majd a tojás-tejszín keveréket.
A kockás Zila formába állítom a fémkeretet és ott, ahol a forma pereme és a keret találkozik átkenem tojásfehérjével. Száradni hagyom. A megszáradó tojásfehérje "szigeteli" a forma és keret közötti rést, nem engedi majd kifolyni a tojásos tejszínt. Kifújom a leválasztó sprayel körben a formát is és a fémkeretet is. A formát tepsibe állítom.
Kanalanként a formába teszem a zöldséges rizset és jó alaposan lenyomkodom. Nem töltöm tele a formát, nagyjából fél centinyit szabadon hagyok.
A tojásokat összekeverem a tejszínnel, a rizs-zöldség fűszerezésétől függően sózom, borsózom. Szintén kanalanként a formában lévő keverékre teszem, úgy, hogy mindenhova jusson.
A tepsit kis mozdulatokkal a konyhapulthoz ütögetem, így segítem a keveréket, hogy biztosan mindenütt kitöltse a formát.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem, nagyjából 20-25 percre. Ezután kiveszem, megszórom reszelt sajttal és további 8-10 percre visszateszem.
Miután kiveszem néhány percig a tepsiben hagyom pihenni, majd két lapos fakanál segítségével rácsra emelem át a formát. Hűlni teszem.
Mikor teljesen kihűlt átfordítom egy nagy tányérra, tálcára, amin tálalni fogom. Óvatosan leemelem a keretet és a formát is.
A kihűlt sajtmártás habkinyomóba teszem és a zöldséges rizstortát megtöltöm vele; lehet kiskanállal is tölteni.



Éles késsel kockákra szelem és tálalom. Friss, ropogós salátával főételnek, vacsorának, vagy sült hús, hal mellé köretnek.
Vidám, üde, változatos, a sokféle zöldségtől minden falat más :)
Zila forma hiányában kerek tortaformában vagy tepsiben sütöm és a sajtmártást külön tálalom.

Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon egészséges

Bianka írta...

lemaradt és finom

Edit (Esc) írta...

Ez csudajo! Micsoda otlet. Pont nekem valo :D

Garffyka írta...

Bianka - köszönöm :)

Edit - miközbe készítettem rád és Imora gondoltam :) talán neki is ízlene, nincs benne semmi hús.

Chef Viki írta...

Hú, a mindenit! Fantasztikus lett!!!

Salátával kérek szépen 1-2 kockát :-)))

Ízlésszindróma írta...

Tényleg nagyon jó ötlet, én is kérek ilyet vacsira!!!

Liza írta...

De jól néz ki és biztos fincsi lehet!

Bea írta...

Szia! Köszi a receptet, ki fogom próbálni. Valami hasonlót kerestem éppen...

Garffyka írta...

Bea, örülök, ha megtetszett a recept :) Remélem ízleni fog :), írd majd meg, kérlek.