2010. márc. 29.

Mustáros-sörös ...

... kenyér.
Roppanós héjú, foszlós belű, ízletes, zamatos kenyér.

Szombaton reggelire készült. Nem bírtuk kivárni, amíg teljesen kihűl, olyan isteni illat szállt a sütőből, aztán a hűlni tett kenyér felől, hogy félig langyosan ettük. Aztán vasárnapra sütöttem még egyet :)



Mustáros-sörös kenyér


hozzávalók - közepes (nagy)

280 (360) ml állott sör*
1 ek (2 ek) olaj
3 ek (4 ek) mustár**
45 dkg (57,5 dkg) liszt
5 dkg (10 dkg) teljeskiőrlésű liszt
1 1/2 (2 ek) tejpor
1 1/2 tk (1 1/2 tk) só
2 tk (1ek) cukor
1 tk (1 1/2 tk) szárított élesztő
bors, szerecsendió
1-2 gerezd fokhagyma

kenéshez: tojás+tej vagy víz vagy tej

Ebbe a kenyérbe nagyon jól el lehet "rejteni" maradék sört.
* Ha világos, ale típusú sört használunk, ennek az íze csak finoman érezhető, átleng a kenyéren. Erősebb ízű, barna sörnek átütőbb zamata van, ilyen sörtől karakteresebb lesz a kenyér is.
A sört felhasználás előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

** A mustár lehet dijoni mustár, akkor a fokhagyma és a fűszerek nem feltétlenül kellenek.
Ha ízesítés nélküli mustárt használok, akkor érdemes fokhagymával, borssal, szerencsendióval fűszerezni.

A folyékony hozzávalókat - sör, mustár, olaj - a kenyérsütő gép tartályába teszem. Mustártól függően belenyomon a fokhagymát. Szintén mustártól függően fűszerek: bors és szerecsendió, majd a formába szórom a liszteket és a tejport. Só, cukor a lisztek tetejére, a forma különböző sarkaiba, középre a szárított élesztő.
Dagaszt-keleszt programot indítok. (Lehet a gépben sütni, alap/normál programon).
Másfél óra múlva lapítóra szedem a megkelt tésztát, finoman, de határozott mozdulatokkal átgyúrom, négybe osztom, megfonom, a végeit eldolgozom, majd a fonatot kikent-lisztett (vagy sütőpapírral bélelt - formába igazgatom.
Tiszta konyharuhával letakarva langyos-meleg helyen nagyjából fél órát kelesztem.
Tetejét átkenem kevéske tejjel és forró (180 fok) sütőbe tolom. 30 percnyi sütés elég.
Hogy ellenőrizzem, megsült-e, konyhai kesztyűvel felszerelkezve, a lerből frissen kikapott kenyeret kiborítom a formából és megütögetem az alját. Ha kongó hangot ad, akkor megsült. Amennyiben szükséges, már forma nélkül, néhány percre még visszateszem a sütőbe.
Formából kivéve, rácsra téve hűtöm.

Roppanós héjú, nagyon zamatos-ízletes, foszlós, puha belű kenyér. Másnap is, már amennyiben marad :)



Jó étvágyat!

Tipp & trükk:
Azért kell formából kivéve, rácson hűteni, mert így az alja is szellőzik, nem szalonnásodik be a gőztől.

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szép és milyen finom lehet

családi tűzhely írta...

Ez a kalács férjuramnak is nagyon tetsze reggelire.

Chef Viki írta...

Eccer régen én is sütöttem hasonlót, messze-messze nem lett ennyire gyönyörűséges!

Mert ez valami gyönyörűség...

Maimoni írta...

Hú, de jól néz ki, és milyen jól hangzik!

Andi írta...

Gyönyörű!!!

Garffyka írta...

Köszönöm :) Finom is volt :)

Családi tűzhely, nem kalács. De kenyérnek roppant finom.

Lizann írta...

Hú, megvan, hogy mit csinálok a nagy ritkán otthagyott, "döglött" sörökkel. És a Manód is megkóstolta?

Garffyka írta...

Lizann, persze, sőt a kenyér két végét, ami jó ropogós külön neki kellett levágni. A sör alkoholtartalma teljesen kimegy sülés közben, úgyhogy nem alkoholos kenyér sül :)
Amennyire mi sörösek vagyunk ... úgy született ez a kenyér is, hogy sörös karajhoz vettem egy doboz sört és már három napja tettem-vettem a maradék sört.

Killjoy írta...

Másodszor csinálom, és másodjára sem kel meg a tészta. Mi a fenét ronthatok el?