2010. márc. 26.

Pestos halkarika murokágyon

Tavaly a cukkinis-chilis pesto nagyon jól bevállt, az volt az első pesto próbálkozásom, aztán valahogy úgy alakult, hogy azzal a recepttel játszottam, de más pesto nem készült.
Egészen pár nappal ezelőttig. Beruháztam ugyanis egy zacskó fenyőmagba. Rettentő drága, de azt mondtam egyszer élünk, legalább kipróbálom. És ott volt a NL-ban meglátott pestos halrecept is.

Nagyon jó lett, s a fenyőmagos pestonak köszönhetően érdekes ízű is, érdekes és finom. Manapónak készült vacsorára, aztán úgy kellett elparancsolni saját magam a serpenyő mellől :)



Pestos halkarika murokágyon


hozzávalók - pesto

~ 5 dkg fenyőmag
parmezánsajt
4 gerezd fokhagyma
zöldfűszer - 2 kötés petrezselyem
só, bor
olivaolaj

A hozzávalókat az olivaolaj kivételével késes aprítóba teszem és egészen apróra vágom.
Kikanalazom egy tálkába, majd apránként keverek hozzá olivaolajat.
Sűrű, de nagyjából kenhető állagú masszát kapok.
A fenyőmag részben vagy akár teljes egészében is kiválható dióval, vagy dió-mogyoró keverékével.

hozzávalók - hal, murokágy (2 személyre)

2 nagyobb szelet tengeri halfilé (tenyérnyi egy)
4 nagy szál murok (aka sárgarépa :)
1 szál petrezselyem
margarin
bors, szerecsendió
1-2 ek szójaszósz
fogpiszkáló
fél citrom

A halszeleteket nagyjából 2 ujjnyi széles csíkokra vágom.
Megkenem a pestoval, hosszában feltekerem, fogpiszkálóval összefogom. Kicsit meglocsolom-megkenem a citromlével.
A murkot és petrezselymet megpucolom, felaprítom, lehet 4-5 mm vastag, ferdén szelt karikára, vagy vastagabb "julienre", azaz 3-4 mm széles hasábokra.
A margarint megforrósítom, mikor elmúlt a habzás, rádobom a murkot és petrezselymet; a serpenyőt nagy lángon tartom.
Megszórom frissen őrölt borssal és szintén frissen őrölt szerecsendióval.
Falapáttal forgatom, míg a forró margarin mindenütt bevonja, gyakorlatilag karamellizálom.
Kicsit pirulni hagyom, majd meglocsolom a szójaszósszal, átforgatom.
Kész is, az egész nagyjából 10 perc alatt, szűrőkanállal tányérra szedem.
A visszamaradt forró margarinra teszem a halkarikákat és néhány perc alatt köröskörül átsütöm-pirítom.

Tálaláskor a murokágy tetejére halmozom a pestos halkarikákat.
A murok és petrezselyem kissé édeskés, nem is sózom, enyhén roppanós még, jól illik a pestótól fűszeres, falatnyi halkarikákhoz.



Gyors & könnyű - Ha nem aprózom el a murok és petrezselyem felaprítását, akkor fél óra se kell a finom, ízletes ebédhez/vacsorához.

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Mennyei lehet a hal :) A sárgarépát kihagyom, csak nyersen szeretem ;)

Hugi írta...

Sziaaaa!

megint egy tuti főnyeremény, amit felraktál!
Áprilisi menűbe bepakolva :)))

Beszámolok majd a blogon róla.


Üdv.: Hugi

Chef Viki írta...

Azt a receptet én is láttam :-)

Hát gyönyörű lett! Nagyon szívesen belevilláznék :-)

Altair írta...

Ez nagyon jól hangzik. Mhm! Imádom a sárgarépát sütve. :o)

Gizi írta...

Nagyon guszta, feltétlen elkészítem én is.

Szeretnélek meghívni egy játékra, ha lenne kedved hozzá!!

shamu írta...

Kedves Garffyka!
Van nálunk valami számodra!
http://kulonckonyha.blogspot.com/2010/03/dijat-kaptunk.html