Oldalak

2010. márc. 15.

Tésztaszobrászat - Visszatapsolt briós

Ezt a pillekönnyű, foszlós brióst, amit még Mikipapa is megdícsért! :) Limara pékségében láttam meg, spanyol briós néven. Legelőször designosra tekert formája ragadott magával, aztán a post alján rábukkantam vaníliás változatára is.
Kis morforndírozás után hűséges kenyérsütő gépem már dagasztotta is a vaníliás briós tésztáját, amiből spanyol briós tekertem, s hogy életem ne legyen olyan egyszerű diós-marcipános és mákos-marcipános tölteléket kaptak a fantasztikus briósok.
Bemutatkozásuk annyira sikeres volt, hogy egy hét leforgása alatt háromszor is megsütöttem. Azt hiszem, ez jelent valamit. Manapóm elismerő mosolya mellett nemcsak Mikipapa dícséretét zsebeltem be, de azt az elégedettséget is, hogy Manó uzsonnára egy-egy hatalmas brióst szinte együltében eltüntetett.



A vaníliás briós tésztáját használtam spanyol briós formára tekerve.
A vaníliarúd magjától és a házi vaníliás cukortól a tészta magában is fantasztikusan finom, illatos. A diós/mákos-marcipános töltelék, ha lehetséges, még zamatosabbá, szaftosabbá teszik a pillekönnyű péksüteményt, ami a vajnak köszönhetően foszlós, ruganyos, másnap is friss-puha.



Spanyol briós diós-marcipános, mákos-marcipános töltelékkel


hozzávalók - tészta, 12-16 db

1 tojás
1 tojás sárgája
3 ek olaj
2,8 dl tej
1 vaníliarúd kikapart magja
60 dkg finomliszt
1 tk só
7 dkg cukor - ennek nagyjából fele házi vaníliás cukor, ennek hiányában burbon vaníliás cukor
4 dkg friss élesztő

~ 15 dkg margarin, puha, kenhető

lekenéshez
1 tojássárga
2-3 ek tejszín
~ fél ek margarin, a végén

hozzávalók - töltelékekhez

2 tojásfehérje - ami a tésztából és a lekenésből megmaradt
~ 5-6 ek darált dió + 1 ek cukor
~ 2-3 ek darált mák + 1,5-2 ek cukor
~ 12 dkg marcipánmassza

A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép formájába teszem, alólra a tojást, tojássárgát, olajat és a tejet, a vaníliarúd kikapart magját, majd a lisztet, cukrot, sót. A friss élesztőt a liszt tetejére morzsolom, lehetőleg úgy, hogy ne érjen a cukorhoz vagy sóhoz.
Dagaszt-keletsz programot indítok.

Amíg a gép dolgozik, elkészítem a kétféle tölteléket.
A két tojássárgát kicsit felverem, majd szemre kétharmad-egyharmad arányban szétveszem (ha csak egyféle töltelékkel készíteném, akkor nem veszem ketté; én több diós-marcipános brióst terveztem sütni, mint mákos-marcipánosat).
A diót, még darálatlanul, a cukrot és a marcipánmassza nagyjából kétharmadát késes aprítóba teszem, megdarálom. Kanalanként a kétharmad tojásfehérjéhez teszem. Sűrű, ragadós, de kenhető masszát kapok. Ha kicsi a tojás és nem használom el az összes cukros-marcipános-darált diót, üvegbe teszem, lefedem, hűtőben nagyon jól eláll.
A darált mákot és cukrot összekeverem, majd az egyharmad tojásfehérjéhez keverem.

A gép jelez, enyhén lisztezett gyúródeszkára szedem a hatalmasra kelt, ruganyos tésztát.
Gyengéd, de határozott mozdulatokkal átgyúrom, majd 12-16 darabra vágom. Az egyes darabokból gombóckákat sirítek és konyharuha alatt pár percig pihentetem.
Az egyes darabokat oválisra nyújtom (2-3 mm vastagra), majd megkenem az egészen puha margarinnal.
Az eredeti recept szerint 15 dkg margarin kell a kenéshez, bevallom, nem mértem, szemre kentem, minden tésztadarabra vékonyan, egyenletesen.
Ha töltelék nélkül készíteném a vaníliás spanyol brióst, akkor a rákent margarinra szórnék egy kis cukrot és hosszanti oldalától feltekerném, mint a beiglit.



A töltelékes brióshoz, a margarinnal megkent tésztára kenem a tojásfehérjés tölteléket, kanálháttal, kis adagokban. A mákos-marcipános töltelékühöz, miután a cukros-tojásfehérjés-mákos masszát elkentem a brióson, a marcipánt kicsit nedves kézzel, borsónyi darabokban a mák tetejére szórom.



A töltött briósokat is hosszanti oldaluktól kezdve, mint a beiglit, feltekerem.
A tekercseket tiszta konyharuhára teszem, s hogy ne száradjanak meg, egy másikkal letakarom.
Mikor az összes tésztadarabot kinyújtottam, megkentem, feltekerem, elkezdem a tésztakígyókat briósnak tekerni. Tekerés előtt a tésztakígyókat a gyúródeszkán átsodrom, kicsit nyújtok rajtuk, nagyjából 40 cm hosszúra.
A spanyol briós attól is ilyen látványos, hogy a tésztakígyót a hajtott részével felfele tekerem. A tésztakígyó végét ujjal ellapítom és behajtom a tekercs alá, így a briósom nem nyílik majd szét és a közepe szépen megemelkedik.
A készre tekert briósokat egymástól tisztes távolsága, sütőpapírral bélelet tepsire ültetem és meleg-langyos helyen duplájára kelesztem (30-35 perc).



Mielőtt a 180 fokos forró sütőbe tolnám, minden briós tetejét megkenem a tejszínnel elkevert tojássárgával, majd nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sütöm őket.
A sütőből kivett briósokat még azon forrón átkenem kevéske puha margarinnal, ettől fényesebbek lesznek.
A meglepően könnyű, hatalmasra kelt, aranyszínűre sült, vajtól csillogó, eszméletlenül illatos briósokat rácsra kapkodom és hűlni teszem.

Figyelem! A diós/mákos-marcipános spanyol briósok elkészítése és egyszeri megkóstolása is azonnali függőség kialakulásához vezet! Mondom, egy hét alatt három adag sült. És el is fogyott!
Fontos! A briósok, még langyosan is, hajlamosak elcsatangolni, ezért érdemes hét lakat alá zárni és őrséggel vigyáztatni! Különösen akkor, ha a vendégeknek is szeretnénk tálalni belőlük :)



Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Thrini írta...

Szeretem a kalácsot. Ezt a spanyol verziót én is láttam Limaránál, de még nem készítettem el. Ötletes a marcipános töltelék. :)

Ms. Poppy írta...

Micsoda forma, micsoda töltelék! Lehet ezt még fokozni?:)

Dóri írta...

A képeket nézve szinte az orromban érzem a fenséges illatukat. Nagyon szépek és magakelletőek. Egyet-egyet elmajszolgatnék belőlük én is.

trinity írta...

Anyám....ez nagyon ott van! Gratula!!!

Bianka írta...

Csodás

Chef Viki írta...

A mindenit... Most érek csak ide! De gyönyörűek lettek!!!

Mikipapa ha dicsérte, na az külön hatalmas elismerés!

:-)

Jade írta...

Gyonyoruek!!! Biztosan finomak is voltak. En is azert szerettem meg ezt a kalacstesztat, mert annyira pillekonnyu. Volt mar azota belole tobbfele suti is...