Oldalak

2009. máj. 28.

VKF! XXV - levél és pörgés

Meglehet, lemaradtam, nem tudom biztosra, tart-e még az étteremalakítás, de mivel szakállas évek óta nem vacsoráztunk kettesben, házon kívül Manapóval, hát írogatom szorgalmasan, ki tudja, vak nem vagyok, s talán tyúk sem, de szemet még találhatok :-)

Kedves Cukroskata!

Szívből remélem, hogy tizedannyit sem csuklasz, mint ahányszor mostanában napjában emlegetlek. Pontosabban a csillagos ötöst érdemlő ötletes VKF! XXV. - Krumpli! kiírásod óta.
Oh, hiszen látszatra oly egyszerű! Leves, vagy főétel, netán köret, a felsorolható ételek végtelen sora kering fejemben s már álmaimban is láthatárig érő krumpliföldeket látok, s a mezsgyéken végigüldöz egy termetes héjában főtt pityóka.

Azt hiszem megfertőztél és függővé tettél. De a gasztro-bloggerek fényességes habverőjének áldása szálljon rád ezért! Talán, még egyetlen VKF! kiíráson sem törpöltem ennyit, pedig mindenik igencsak kedvemre való volt.

Kedves Kata, remélem nem unod meg VKF! posztjaim hosszú sorát. Ígérem, az alant következővel együtt, csupán néhány van még hátra.

Oldalamon egyre nagyobb lyuk tátong. Furdal igen, szerencsére nem lelkiismeret, de a kíváncsiság, vajh a többi lelkes bloggert milyen ínycsiklandó remekművek megalkotására késztette az általad feldobott magas labda. Illetve krumpli.
Az előreláthatóan töméntelen VKF! post összesítéséhez jókedvet és türelmet kívánok :-)

Köszönöm az inspirációt, legyen csodaszép napod!
Szerettel,
Garffyka



Édesburgonyás zsömlék

hozzávalók - tucatnyi

20 dkg főtt édesburgonya
210 ml víz
50 dkg liszt
3 bő ek pehely - lehet pehelykeverék: zab, búza, rozs, árpa, de lehet csak zabpehely
2 ek tejpor - lehetőleg sovány, zsírosból 1,5 ek
1,5 tk só
1,5 ek cukor
40 gr vaj
1,5 tk szárított élesztő

kenéshez-szóráshoz
1 ek víz
2 ek tej
pelyhek

Az édesburgonyát meghámozom, kockára vágom és nagyon-nagyon kevés vízben, jól illesztett fedő alatt, nagyjából 6-7 perc alatt megpárolom-főzöm. Azonnal leszűröm és hagyom alaposan lecsöpögni, a főzés után maradt kevéske levét felfogom. Ezt a levet vízzel felengedve kiegészítem 210 ml-ig. Az édesburgonyát, ha jól lecsepegett, villával összetöröm és hűlni hagyom.
Kimérem a hozzávalókat és a kenyérsütő gépbe pakolom, úgy, hogy a víz alólra kerüljön, rá a liszt és a pelyhek, majd az édesburgonya. Jöhet a só, cukor, vaj a liszt-batáta tetejére, a forma külön sarkaiba, középre a szárított élesztő. Dagaszt-keleszt programot indítok.
Másfél óra múlva a szálasra kelt tésztát lisztezett lapítóra veszem és gyengéden, de alaposan átgyúrom. Jó állagú, könnyen kezelhető, rugalmas tésztával dolgozom.
Tizenkét egyforma darabra vágom, ezeket egyenként zsömlének, kiflinek formázom és sütőpapíros tepsire sorakoztatom, viszonylag tisztes távolságra, mert még így is kelesztem 30-40 percig, míg szemmel láthatóan megnőnek.
A lert 200 fokra előmelegítem, a megkelt, sütésre váró pékáruk tetejét tej-víz keverékkel* gyengéden átkenem, megszórom a pelyhekkel és máris a sütőbe tolom, ennek hőjét visszaveszem 180 fokra. A zsömléket 20-25 percig sütöm, próbaképp egyet kiemelek és az alját megütögetem, ha kongó hangot ad, akkor jól átsült.
Az illatos, forró zsömléket rácsra szedem és türelmetlen malmozással várom, hogy ehetőre hűljenek.
Valami gond lehet a recepttel, ugyanis a batátától aranyos-narancs színű, édesen illatozó, könnyű, foszlós belű zsömlék rettentő gyorsan elillannak :-) Amit sikerül másnapra átmenteni, az is kellemes puha marad, nem szárad ki.



Jó étvágyat!

Tipp & trükk:
* A péksütemények tetejét lehet csak vízzel átkenni, így a héja ropogósabb lesz, míg a bele ugyanolyan kellemes, foszlós állagú marad.

6 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Köszönöm szépen Garffyka. Eddig még nem csuklottam :-) Nagyon jól néznek ki a zsömlécskéid, szívesen megkóstolnék egyet.

Chef Viki írta...

Nagyon ötletes! Képzelem, milyen fini lehetett!

trinity írta...

Guszta, ahogy meghintetted a zabpehellyel!!!
Várom ám amit tegnap beharangoztál-kilukad az oldalam:))))
Na jó, még azért 1-2 napot kibírok:))

Garffyka írta...

Kata, szívesen látlak, saját újhagymát és zöld fokhagymát is kínálok mellé :-)

Trinity, már csak egy nap :-) Kell egy bodzavirágot vadásznom a fényképhez ...

CV, nagyon, enyhén édeskés a batátától.

Kata írta...

Én elrettentem az árától, mikor láttam, de nagyon furdalja az oldalamat...
A zsömlék viszont naggyon jól néznek ki:)

Garffyka írta...

KataKonyha, igen, a kilónkénti ára valóban szívenütő, viszont elég ha egy kb 30 dkg-s darabot veszel és így egyszer kivitelezhető. Nálunk sem olyan gyakori vendég, mind szeretném.