Oldalak

2009. máj. 11.

Manó pillanatok

étteremalakítás

Manapó azt monda, a szomszédok egy rossz napjukon fel fognak jelenteni minket. Gyerekmunkáért. Késő délután, miután majd az egész napot a kertben töltöttük, próbáljuk rábeszélni Manót, hogy ideje lenne bemenni. Áll a kert közepén és már-már síráshatáron, teli torokból zokogja világgá: nem mehetek be! le kell nyíjni a füvet! locsolni kell! gazolni kell a kiskejtben! ki kell tejegetni a ruhát! nem mehetek be!

Bár két lábbal - Manapó szerint néha többel is :-) - állok a földön, néha ijesztő belegondolni, hogy az a csöpp kis csomagocska, akit csak a minap hoztunk haza a kórházból és pólyástól elfért Manapó tenyerén, sok mindenben önálló emberkévé cseperedett és alig pár hónap múlva bizony már óvodás lesz.

Tavaly jártunk hetente egyszer zeneovi foglalkozásra. Tündéri óvónéni, Eszti néni, sok gyerek, anyukák, mondókák, dalocskák. Úgy tűnt akkortájt Manót jobban érdekli, melyik gyerek mit csinál, ki milyen cipőben jött, kinek milyen kocsija van, s úgy egyáltalán, a környezete jobban lekötötte, mind a mondókák. Aztán a zeneovi elmaradt, "hála" a helyi önkormányzat teljesíthetetlen helyiségbérlési feltételeinek. Múlt héten irattuk be Manót az "igazi" oviba, ahova majd ősztől járt, immár természetesen naponta. A beiratás előtti napokon meséltünk neki az oviról, mi is az, mi történik ott. Manó lelkesen hallgatta majd, mintegy összefoglalva megjegyezte: oviba megyek, lesz majd ott másfajta Eszti néni.

Sokan, hozzáértők, elismerően mondták, hogy korához képest igen fejlett az aktív szókincse. Mindemellett egy költő veszett el benne. Ha egy-egy szó nem jut eszébe, nyugodt szívvel behelyettesíti.
A jókának nincs nadjága / Mejt a posztó ... sok pénzbe kerül (nagyon drága) / Ha a posztó olcsó volna / A jókán is nadjág ... lenne (volna)

A közelmúltban Miskolcon jártunk, családi eseményen, a képek ott készültek, nem a ballagási ceremónián - Emő, gratulálunk! :-) -, de "szabadidőben". Manó és a tündérien szőke fürtös Dorottya nagy egyetértésben fogtak hozzá a sóderhalom átrendezéséhez, elszállításához, kitermeléséhez. Még a homokozó formákon sem kaptak össze és a teljes növényzetet is ketten öntözték végig, háromszor is :-)

Taktikai megbeszélés a sóderhalom tövében.

Látod, így lapátoljuk a traktor pótkocsijába.

Nézd, itt a zöld lapát, ezzel könnyebb.

Egy lapáttal te, ...

... egy lapáttal én.

Nemcsak a sóder, de a kilátás is jobb a halom tetejéről.

Kár, hogy nincs nálam zászló, kitűzhetném.

Ajjaj, majdnem elfelejtettünk virágot öntözni.

Hatékony és gyors öntözés.

Gyerekvonat nyugágy matracon.

Csak heverészek.

Pici segítséggel, már bukfencezni is tudok.

Sikerült! Átfordultam!

A jó öreg kockás takaró.

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Gonosz szülők, gyerekmunka :-DDD

Tündériek a gyerkőcök! Manó logikája meg hihetetlen! Nem jut eszembe? Nem baj, hát van rokonértelmű szó is :-))

Másfajta Eszti néni, megzabálom :-)

trinity írta...

Jajj, de jó...már úgy hiányoztatok!!!
Hmmmm, nálunk kamaszkor óta azért néha másfajta kiabálást is hallanak a szomszédok..Mindent nem lehet csendesen megbeszélni velük:)De mi is hallunk ám ilyet a szomszédból, ez olyan olaszos utca lehet:)))

Gizi írta...

Szia Garffyka!

Nagyon édesek a gyerekek, a kisfiad pedig egy tündér lehet!!!!
Szeretném megkérdezni tőled, véletlenül nem tudod-e mi lett Bercilláékkal?? Már nagyon régen nem jelentkeztek, és láttam te is figyelemmel kisérted őket.Bocsánat ha zavarlak ilyen kérdéssel.

Ancsika írta...

Nem semmi egy Manóka! :) A képek írtó édesek :)

Garffyka írta...

Lányok, köszönöm :-D

Gizi, sajnálom, nem tudom, pedig a MM-én mindig nézem, van-e új bejegyzés róluk, de mostanában csak Mirza jelentkezett Dorka baba hírekkel. Sajnos, azt sem tudom, hogy lehetne felvenni velük a kapcsolatot, régi bejegyzéshez, gondolom, hiába írnék megjegyzést.

Gizi írta...

Garffyka!

Köszönöm!! Reméllem nincs semmi baj náluk és majd csak jelentkeznek. Mirzát is olvasom, és alig várom az új bejegyzéseket. Őt végig olvastam annak idején mikor felfedeztem a legelejéről, és nagyon szinpatikus család. Tudom te (vagyis ti többen) jó kapcsolatban vagytok vele.