Oldalak

2009. máj. 15.

+ spenót - hús = paprikás

étteremalakítás

Egyik kedves Morzsika barátom eszembe juttatta a fűszeres, dús szaftú, ínycsiklandó csirkepaprikást. Nokkedlivel. Bár ebéd után voltam, azonnal éhes lettem. A nap többi részében azon töprengtem, hogy tudnám összeházasítani a paprikást a kiskertben éppen termő, zsenge spenóttal. Miután a legvadabb variációkat elvetettem - spenót hagyma helyett, spenót paprika helyett, ... - megszületett AZ ötlet. Gondolatban összeállítottam, ízlelgettem és az egyszerű, húsmentes, könnyű, de mégis laktató étel sikeresen átment a szűrővizsgán, mind íz, mind látvány szempontjából. Este gyorsan megfőztem. Így született a spenótos galuska paprikás szósszal.

A húsmentes, laktató főételt selymes, mézes almaleves kísérte. Ehhez két nagyobb almát meghámozok, cikkekre, majd kockára vágom és annyi vízben, ami egy ujjnyira ellepi főni teszem (csupán 4-5 percre). Fűszerei picurka csipetke só, 2 bő ek méz, darabka fahéj és néhány szegfűszeg (utóbbi kettőt teatojásba zárom), valamint egy bő csipet mézeskalács fűszerkeverék és egy kisebb citrom reszelt héja. Egy bőven púpozott ek főzős vaníliapudingport simára keverek durván fél dl tejjel és a levesből mert forró lével, majd a lassan fövő leveshez öntöm. Elkeverem, visszaforrósítom és 1-2 percig főzöm.



Spenótos galuska paprikás szafttal


hozzávalók - paprikás szósz

2 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
olaj
só, bors, pirospaprika
csirkealaplé - pontosabban a zacskós csirkesültből visszamaradt, lefagyasztott szaftos lé
1 kis doboz tejföl
2 ek étkezési keményítő

hozzávalók - spenótos galuska

tojás
liszt
10 szép levél spenót
1 gerezd fokhagyma
só, bors
kevéske olvasztott vaj

A hagymákat megpucolom és egészen apróra vágom - hála Manapótól kapott szorgos aprítómnak, ez csupán pillanatok kérdése.
Kézügybe készítem az alaplevet (vizet) és a fűszereket.
Serpenyőben 2 ek olajat melegítek, rádobom a hagymákat és aranszínűre pirítom. Megszórom 1 bő kk pirospaprikával, nagyon gyorsan összekeverem és azonnal felöntöm egészen kevés alaplével. Azért kell itt gyorsnak lenni, hogy a pirospaprika ugyan alaposan befogjon minden egyes illatos hagymadarabkát, de ne legyen ideje megkeseredni.
Ezután többé-kevésbé türelemjáték következik (25-30 perc). Közepes tűzön tartva a rotyogó és sűrűlő hagymát, apránként felöntögetem az alaplével. Egyszerre mindig keveset teszek hozzá (fél dl), elkereverem és, félrebillentett fedő alatt, hagyom, hogy szaftosodjon. Összesen bő 8 dl alaplevet használtam el.
Mikor a hagyma teljesen megpuhult, jó szaftos és az összes alaplevet elhasználtam, a tejfölt simára keverem az étkezési keményítővel és nyakonöntöm vele a paprikás alapot. Elkeverem, egy-kettőt még rottyantok rajta, majd félrehúzom. (Igen, természetesen lehet ezt hagyományos módon hússal is készíteni, de mivel előtte három nap húsos étel volt ebédre, gondoltam, beiktatok egy mentes menüt.)



Amíg a paprikás szaft készül, van időm kifőzni a galuskákat. Duplán többes számban a galuska, mert készült spenótos, és a színhatás kedvéért, félig kukoricalisztes is.
A kukoricaliszteshez egy tojást felütök, és fele-fele arányban kukoricaliszttel és normál liszttel sűrű masszává keverem. Só, őrölt bors is megy bele, majd csipetnyi sóval ízesített, fövésben lévő vízben, nagyobbra szaggatva kifőzöm.
A spenótleveleket megmosom, kevéske lobogó vízbe teszem és 3-4 percig főzöm. Leszűröm, a szitában hagyom kezelhetőre hűlni, majd egészen apróra vágom.
A tojást felütöm, kicsit elkeverem, sózom, borsózom, hozzáteszem az aprított spenótot, belenyomom a fokhagymát és annyi lisztet adagolok, hogy sűrű állagú masszát kapjak.
Vizet forralok, kicsit megsózom és egy kiskanál segítségével beleszaggatom a galuskát, ezúttal szándékosan nagyobbakra hagyva, és közepes tűzön készre főzöm (főjjön, ne lobogjon, mert, főleg az elején, galuska-truty lehet az egészből).
A kétféle galuskát ugyanabban a vízben főzöm, a kukoricásat először, így nem veszi át a spenótos színét-ízét.
A kifőtt galuskákat szűrőkanállal kiszedem, lecsepegtetem, kevéske olvasztott vajjal megcsöpögtetem és lazán összeforgatom.

Tányérra szedem a kukoricaliszttől egészen enyhén sárgás és a spenóttól üdítően zöld galuskákat, köréjük merem a kellemesen piros paprikás szaftot és tálalom.



Jó étvágyat!

Tipp & trükk:
A galuskák fűszeres főzővizét nem öntöm ki, átszűröm, hagyom kihűlni, lefagyasztom. Zöldségleveshez, zöldséges mártáshoz, főzelékhez használom.

1 megjegyzés:

trinity írta...

Ez igen jó!!!!Számomra abszolút a spenótos gnocci-ra hajaz, és azt imádom!!!!(ugyanakkor mégis más...Grat!!!!!)