Oldalak

2009. máj. 18.

Házitündér (félig) sikeres varázslata

Egy nagyon kedves Morzsika még étteremalakítás előtt osztotta meg a Házitündér sajtos pogácsája néven ismert receptet Morzsika City minden lakójával. Ajánlotta szívből, a ráfordított idő és energia fordított arányban áll az illatozó pogácsák sikerével. Igaza volt, sőt, még annál is igazabbja :-) Könnyű, hamar megvan és valami eszméletlenül gyorsan elillan. Szoba- és kinti hőmérsékleten egyaránt.

Eredetileg egy adagot készültem sütni, de az első sütés megkóstolása után máris kevertem a következő ... két adagot, így lett együttesen három. Mit ne mondjak, miután elkövettem azt a hibát, hogy sütőforrón nem fényképeztem le, mindössze pár darabot tudtam e célra megmenteni. S ha jól nézem az asztalt, ezeknek is csupán hűlt helyük van már. Úgy tűnik, a házitündérkedést még gyakorolnom kell ... az első része, hogy gyorsan valami nagyon finomat varázsoljak, sikerült ... a folytatással vannak gondok, az üres pogácsás dobozt elnézve, vagy lyukas valahol, vagy a csiribi-csiribá nem megy annyira, hogy reggelre újra felteljen :-), ezért lett hát félig sikerült e varázslatom.
Gabi, köszönöm!

A sajtos nem a klasszikus pogácsát célozza, könnyed, mégis laktató tésztájával, eredetileg gombócka alakjával puffancskákra hajaz. De nevezzük akárhogy is, három adagból a második nap estéjén alig árválkodott egy pár. Pedig olyan sokan nem is voltunk rá.
Az eredeti receptet kicsit megbolondítottam, őrölt bors, fokhagyma őrlemény, zöldhagyma sűrűn felaprított szára, durvára vágott pirított napraforgómag, leheletnyi pirospaprika is került bele.



Házitündér sajtos pogácsája


hozzávalók

2,5 dl tej
8 dkg margarin
16 dkg liszt
3 tojás
12 dkg reszelt sajt (jelen esetben fele-fele parmezán és trappista)

A margarint a sóval és a tejjel felforralom, s mikor szépen jön felfele a lábosban, hozzáöntöm a lisztet és keverem, keverem, keverem. Az elegy azonnal összeugrik és menthetetlenül csomósnak látszik, no para, néhány gyors mozdulattal szép simára lehet keverni a sűrű masszát.
Egyenként beleütöm és beledolgozom a tojásokat, a tészta könnyedén felveszi mind a hármat.
Hűlni teszem, időnként párat keverek rajta.
Közben felaprítom a hagyma zöldjét és megpirítom, majd durvára vágom a napraforgómagot - amiből pucoltat nem kaptam, így Manapó szorgalmának köszönhető, hogy ez került bele, ugyanis ő bontogatta.
Megreszelem a sajtot, a parmezánt is frissiben, mert így az igazán finom, majd a kétféle sajtot (lehet egyféle is) hozzádolgozom a kihűlt masszához. Nemszeretem és ragacsos állagú, de én kézzel dolgoztam bele a sajtokat, majd a kezemre jócskán ragadt tésztát kés fokával lehúztam, a veszteség egészen minimális. Az első adagot az eredeti recept szerint készítettem, a többiekhez felváltva kevertem csipetnyi pirospaprikát, hagyma zöldjét, aprított szotyit, mexikói fűszerkeveréket, a sajttal egyidőben.
A sütőt 180 fokra melegítem és enyhén nedves kézzel, kiskanálnyi adagokból, elkezdek gombóckákat formálni.
Mivel másfél adag gombócolása után megunom a böngyörgetést, előkapom a habkinyomót, belepakolom a tésztát és a legnagyobb lyukú fejet használva csinos tornyocskákat nyomok a sütőpapírra.
Egy-egy tepsinyit a forró lerben 35 percig sütök. Egy adagból 38-40 falatnyi, csábító puffancska lesz.
Csak azért nem sült negyedik adag is, (mert egyrészt elfelejtettem, hogy margarin készletünk kimerülőben van itthon) mert a maradék margarinnak a törökmogyoróval, fehércsokival dúsított brownie-ban szántam szerepet.



Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

Max írta...

Aha tehát nem maradt:((

Garffyka írta...

:-(
de már kilátásban van a következő adag :-)
igaz, nagyon kacsintgatok a te féle krékerre is :-)
szóval, a bőség zavara

Max írta...

A kréker? duplával kezdj, és vedd elő azt a tepsit, amit le lehet lakatolni:))

Karulino írta...

Én is bolondítottam már rajta a blogbejegyzésem előtt. Mivel még mindig burjánzik a snidlingem, így én azt tettem bele. Úgy is nagyon finom volt. Jó kísérletezgetést.

Garffyka írta...

Karulino, nagyon finom az alaptészta és rengeteg lehetőség van benne :-) köszönöm!