Oldalak

2009. máj. 30.

VKF! - valami édeset

bodza, étteremalakítás, krumpli

Nagyon bosszantott, hogy Cukroskata VKF! XXV. - Krumpli kiírására csupa előétel, leves, főétel és köret jutott eszembe, de semmi sütemény vagy édesség. Pedig biztos van olyan nyalánkság, amihez krumplit kell, lehet használni.
Háááát persze! Krumpli ... gombóc ... nudli, vagy angyalbögyörő, ahogy Mami nevezte. A gombóc! Hogy is nem jutott eszembe!
Manót ismerve, inkább nudlira szavaztam, mert első szava az lett volna, hogy a tölteléket szedjem ki a gombócból. Tehát nudli és mellé gnocchi nagyságú gombóckák. S hogy ne csak úgy, á la natúr krumpli-nudli legyen, hát került bele illatos bodzavirág, szóráshoz pedig pirított, darált dió és búzacsíra dukált.



Bodzavirágos nudli

hozzávalók

3 nagyobb, héjában főtt krumpli
1 tojás
liszt, amennyit felvesz :-)
6 tenyérnyi nagy bodzavirág
csipetnyi só
víz

dió
búzacsíra
porcukor
bodzaszörp

Ehhez csak régi krumpli jó, az újpityóka nem eléggé "lisztes" a gombóchoz. A krumplikat héjában megfőzöm, kihűtöm, héjuktól megszabadítom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Igen, tudom, még melegen szokták pucolni és áttörni, nekem viszont úgy volt időm, hogy reggel megfőztem a krumplit és este összeállítottam, kifőztem a nudlit.
A krumplihoz teszek egy csipetnyi sót, hozzáütök egy tojást és rendre adagolom a lisztet. Nem tudom megmondani, pontosan mennyi lisztet használok, mert mérőkanalanként teszem és közben dolgozom össze. Mikor már minden reményem feladom, hogy a ragadós, nemszeretem állagú masszából valaha gombóc lesz, a tojással összefogott reszelt krumpli és liszt kezd összeállni. A bodzavirágokat óvatosan megrázom, hogy az esetlegesen rajtuk vendégeskedő bogárkákat kiköltöztessem, majd a hófehér virágokat leszedem, a tésztába szórom, és jól beledolgozom. Rugalmas, jól kezelhető állagú tésztát kapok. Kisebb adagokba veszem, ujjnyi vastag rudacskává nyújtom és nagyjából kétcentis darabkákra vágom.
Nagy lábasba vizet teszek főni, mikor forr, picit megsózom és beleszórom a nudlikat, illetve a hüvekujjbegy nagyságúra böngyörgetett gombóckákat (amolyan gnocchi nagyságúak) és rendre kifőzöm. Hogy biztos legyek a dolgomban, egyet-egyet próbaképp kiveszek és kettévágom, kész van-e.
A diót száraz serpenyőben megpirítom, ledarálom, összekeverem búzacsírával és porcukorral.
A nudlikat, gombóckákat szűrőkanállal kiszedem, lecsöpögtetem és beleforgatom a dió-búzacsíra-porcukor keverékbe.
Tálra rendezem a bodzavirággal dúsított krumpli-nudlikat, szórok még rá az illatosra pirított, búzacsírás dióból és aranyló bodzaszörppel meglocsolva tálalom.



Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

trinity írta...

Hát ez valóban nagyon izgalmas, jól kiötlötted!!!!

Chef Viki írta...

Zseniális! Szívesen bevállalnék belőle egy adagot!

lúdanyó írta...

Mennyire lehet érezni a bodza ízét a nudliban? Nagyon tetszik különben :)

Vesta írta...

Szerintem is nagyon finom lehet !

Garffyka írta...

CV - ha találok még szép bodzavirágot, szívesen látlak :D

Lúdanyó, egészen kellemesen, nem tolakszik a bodzaíz, de érezni, hogy ott van.

Trinity, nem is a bodzával házasítás volt sok törpölés, de míg a nudli eszembejutott :)