Oldalak

2009. máj. 20.

Mikor az ebéd mosolyog

étteremalakítás

A kertben nő a spenót. Mit nő, egyenest virul, s ha nem is percről percre, de napról napra szebbek, nagyobbak a friss, ropogós levelek. Amiket aztán kegyetlen módon leszedek, alaposan megmosok, 3-4 percig forró vízbe dobom, felaprítom, ... szóval mindenféle válogatott kínzást kell kiállnia szegény spenótnak, mire a tányérunkra kerülhet. Frissen, üdén, illatosan, kívánatosan.

Nagyon szeretjük, (majdnem) klasszikus főzeléknek, rántottába, palacsintába, tészta közé töltve, s még ezer formában.
A főzelék azért csak majdnem klasszikus, mert sem rántás, sem ereszték (habarás) nincs benne, mindössze egy kis tej és natúr krémsajt. És sok fokhagyma. És még több spenót. :-D

Spenót krémsajttal

hozzávalók

durván fél kg spenótlevél - megmosva, blansírozva
1 bő dl tej
1,5 tubus natúr krémsajt - a vékony műanyag fóliás, kolbászka formára hajazó
4-5 gerezd duci fokhagyma
só, bors

A spenótleveleket - frissen szedve - bő vízben megmosom, lerázom, 3-4 percre lobogó vízbe teszem, majd leszűröm - hozzáteszem, ezeket a műveleteket jelen esetben elhagytam, mert ÉAnyám leszedte-leszűrte, s én már a konyhakész spenótot kaptam kézhez.
Hagyom kezelhetőre hűlni majd egészen apróra vágom. Kicsit rusztikusra hajazó lesz, nem olyan, mint a mirelit pultokban árult spenótkrém, de pont ettől az enyhe "darabosságtól" lesz dús és harapható a főzelék.
A megvágott spenótot serpenyőbe teszem, apránként hozzáöntöm a tejet és állandóan keverem, mert nagyon poszog és randa zöld pacát tud ejteni (nincs! az a fehérítő, ami nyom nélkül kimosná). Sózom, megszórom frissen őrölt borssal és belenyomom a megpucolt fokhagymagerezdeket. Nagyjából 8-10 percig rotyogtatom, majd hozzáadom a sajtkrémet. Most már csak addig kevergetem, amíg a sajt elolvad. Megkóstolom, ha kell utánnaízesítem.
Nyammmmmi!

Egy-egy vékonyka szelet sonkával kibélelek két muffinformát (ha nem szilikonos, akkor kivajazom), beleütök egy-egy tojást és forró (180-200 fok) sütőbe tolva addig sütöm, amíg a tojás láthatóan megkeményedik. A sült tojást lehet snidlinggel, hagymával, sajttal gazdagítani.



Az egyszerű és nagyszerű sült tojással, virslivel tálalt sajtkrémes spenótot könnyű, tejfölös-tárkonyos pityókaleves előzte a mai ebédnél.
A leveshez megpucolok 1 szál murkot, 1-2 zöldhagymát, 4-5 szem pityókát, előbbi kettőt karikára, utóbbit kockára vágom. Annyi lében*, ami ellepi főni teszem, beledobok egy babérlevelet és levescsontot (2 csirkecomb csontja). Só, frissen őrölt is dukál bele. Félrebillentett fedő alatt, közepes lángon főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak, nagyjából 20 perc.
* Korábban egy zöldséges galuska főzéséhez használt vizet leszűrtem és lefedve a hűtőbe tettem, most ezzel öntöttem fel a levest.
Egy csapott ek étkezési keményítőt simára keverek 1 púpozott kanál tejföllel, felengedem a levesből mert forró lével, majd visszaöntöm a levesre. Megszórom két bő csipet tárkonnyal (szárított), visszaforrósítom, de már nem főzöm.



Jó étvágyat!

Szószedett:
murok - sárgarépa
pityóka - krumpli

4 megjegyzés:

Ancsika írta...

Tök édi ez a spenót baba! :) Gondolom Manóka szívesen kebelezi így a spenótot :)

Garffyka írta...

Mian, szerencsénk van, Manó pici korától nagyon szereti a spenótot, minden formában; igaz, látta tőlünk a jó példát :)

trinity írta...

Ilyen vidám spenóttal még nem találkoztam:)))
Finom krémes lehet-ki kell próbálnom így is!
Jó példa ide-oda-4-en szeretjük, gyakran főzök-Andris évek óta nem bírja megenni:(

Karulino írta...

Nahát, pont ma készítettem egy bejegyzést a spenótról, és mit adj Isten hasonlóan készítettem a tojást hozzá. Talán így holnapra halasztom a közzétételét. Mára jutott más. Puszi