Oldalak

2009. máj. 5.

Kiflit kiflivel

Hmm, azok a boldog gyerekkori évek, mikor étteremalakítás ugyan nem volt, de a sarki pékségből olyan, de olyan illatok szálltak, hogy ötfogásos ebéd után is megkordult az ember gyomra. Frissen sült kenyér, ropogós héjú zsömle, foszlós belű, puha kifli. A péksüteményekből érdemes volt eggyel-kettővel többet venni, különben hírmondó sem maradt volna a kosárban, mire hazaérünk.

Na, ezt a hangulatot és kifli-ízt kerestem sokáig ... s a gyerekkori gondtalanság érzését leszámítva, meg is találtam :-), mégpedig Limara "egyszerű tejfölös kifli"-jének nevezett péksüteményében.
Az "egyszerű" szót kissé sértésnek érzem a kifli finomságát, magát kellető illatát és másnap is - ha marad :-) - puha állagát tekintve. Ezzel szemben tény, egyszerűen elkészíthető.

Eredeti recept itt, és amiben én eltértem tőle:
krumplipehely helyett (ennek hiányában) tejport használtam,
az aszkorbinsav pedig kimaradt,
nyolc helyett tíz kiflit formáztam.
A recept vajat vagy olajat ír, én vajat tettem a tésztához.

Nem sikerült mindenik darabot szabályos négyszögre nyújtani, inkább oválisra sikeredett a tészta, de a feltekerésnél úgy jártam el, mint Limara írja, azaz félúttól kicsit meghúztam a még feltekerendő részt.

A kiflik ínycsiklandóan finomak voltak, s csupán azért maradt belőlük másnap reggelire is, mert a "merényletet a kilók ellen" este követtem el.
Reggelire harsogva roppanó retekkel - retekhagyma, Manó szerint - és körözöttel ettük; ez utóbbihoz fele juhtúrót, fele túrót használtam, selymesítettem néhány kanál lecsepegtetett tejföllel, bolondítottam édeskömény apróra vágott levelével és újhagyma, szintén felaprított, zöldjével.



Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

trinity írta...

Nagyon szép kiflik lettek!!!Ügyes vagy!!!
Látod, előbb szólsz-tudtam volna tegnap burgonyapelyhet küldeni!
De semmi gáz -nekem is nemsokára kell venni, majd veszek Neked is egy csomaggal és valahogy eljuttatom......

Garffyka írta...

Jelszavunk: MP5 - Augusztus 15!
:-D

Chef Viki írta...

Már vágjuk a centit mi is :-)))

Garffyka, enyim pasi ilyenkor szokta megkérni a kezemet sok-sok év után is, ha ilyen finomságok kerekednek ki a kezem alól :-DD

Max írta...

Most akkor kiflit hoztok, vagy burgonyapelyhet?

Ancsika írta...

Hammmmm!!! :))))

Ne is beszéljetek arról, hogy ki, mit visz! Már elöre frászban vagyok miatta :(

Garffyka írta...

Max, én kiflit. Fagyival még nem ettem, de egyik is, másik is nagyon finom, a kettő együtt sem lehet rosszabb :-D