Oldalak

2009. máj. 29.

Csirkemájas színkavalkád

étteremalakítás

Most nézem, a rest gazdasszony leves egyik címkéje 'menü', de a hozzá tartozó második fogást bizony elfelejtettem posztolni. Nahát, nahát, és ez így is van - mondaná Manóm, a tényállást megerősítendő, s mellé komoly arcocskával bólogatna.

A gazdag és mégis könnyű levest tehát egy színpompás, illatozó második fogás kísérte. Semmi extra, fél óra alatt összeraktam és már villáztuk is. Pontosabban ketten, mert Manó kézzel ette.

Csirkemáj fokhagymás tejben, színes salátával

hozzávalók

60 dkg csirkemáj
4 duci gerezd fokhagyma
tej
olaj

piros és sárga húsú paprika
zöldsaláta - fejes és rongyos levelű (ez utóbbinak nem tudom, mi a hivatalos neve)spenótlevél
murok
gomba
zöldhagyma szárastól
zöld fokhagyma
kígyóuborka
gomba
bébikukorica
só, bors

A csirkemájat megtisztítom, a vele járó szívet levágom és külön teszem; ezt majd paprikásba, levesbe fogom elhasználni. A gerezd fokhagymákat megpucolom és a májra nyomom, majd felöntöm annyi tejjel, ami éppen ellepi. Jól összeforgatom, lefedem és pihenni hagyom.
A színes saláta hozzávalóit megmosom. A zöldsalátákról és spenótról lerázom a vizet és laskára vágom. A hagymákat felkarikázom. A többi zöldséget igyekszem vékonyan felcsíkozni. Nem mondom, hogy julienre, annál kicsit ducibb csíkokra. Egy ideig gondok okozott, hogy csíkozzam a henger alakú zöldségeket, aztán nemes egyszerűséggel előbb karikázom, majd a karikákat csíkozom.
Az összes zöldséget egy tálba teszem, csipetnyi sóval és frissen őrölt borrsal megszórom, jól összeforgatom.
Olajat teszek melegedni, annyit, hogy májakat nagyjából félig érje. A csirkemájat lecsepegtetem, s mikor eléggé forró az olaj*, beleteszem és minden oldalról megsütöm. Ha nem vagyok biztos benne, mikor sült át, egyet kiveszek és kettévágom. A megsült májat papírtörlőre szedem, lelapogatom róla a fölös zsiradékot. Sózni csak sülés után szabad, különben összeugrik és kemény lesz, mint a cipőtalp.
1-2 ek olajat a sütés után kihűtök és megcsepegtetem vele a színes salátát.
A májat a zöldségkavalkád tetejére halmozom, és voilá, máris kész a könnyű, színpompás, ízletes ebéd.



Jó étvágyat!

Tipp & trükk:
* Az olaj a legritkább esetben szól, ha sütéskészre melegedett. Egyet cseppentek a tejből, amiben a máj pihen, s ha az olaj mozgolódni kezd és elkezdi "sütni" a tejet, akkor elég meleg a májhoz.

3 megjegyzés:

Ancsika írta...

Jöhetek vacsira? Imádom a csirkemájat!!! :)

Garffyka írta...

Mian, szívesen látlak! Már készítem is a májat!

trinity írta...

Én is futok-nagy kedvencem a csirkemáj!!!!