Oldalak

2009. máj. 19.

Csirkefalatok három "sz"-el

Bár még javában tart az étteremalakítás, a virágzó válság (ööö, képzavar?; virágozhat egy válság?) közepette (is) inkább otthon étkezünk, finomat, hazait és házit, mert az biztos, hogy saját szánkíze szerint készül.
Egy tartalmas, sok zöldséges, galuskás, egyszerre édeskés és savanykás leves utánra készültek ezek a csirkefalatok. Friss, balzsamecetes salátával. És három "sz"-el. Úgymint szójaszósz és szezámmag. Meg egy kis méz és picurka olaj.



Szójapácos, szezámmagos csirkefalatok

hozzávalók

1 csirkemell - és/vagy csirkecomb
4 ek szójaszósz
2 ek cukor - lehet barna cukor, ha van kéznél
1 ek méz - sikerült egy ek-nyit összevakarnom a datolyamézes üvegből, de akác- vagy virágmézzel is nagyon finom
2 ek étkezési keményítő
2 ek olaj
2 bő ek szezámmag

A hús leöblítem, papírtörlővel felitatom, lebőrözöm, kicsontozom, majd falatnyi kockákra vágom.
A páchoz valókat - szójaszósz, cukor, méz, étkezési keményítő - összekeverem és beleforgatom a csirkehúst. Negyedóra-húsz perc időre letakarva érlelem a konyhapulton.
Wokban vagy olyan serpenyőben, ami jól tartja a meleget, megforrósítom a kevéske olajat, majd szűrőkanállal belekanalazom a csirkehúst. Közepesnél kicsit magasabb tűzön, állandó és sűrű kevergetés közben megpirítom a húskockákat minden oldalról. A visszamaradt páchoz teszek nagyjából fél dl vizet, elkeverem, és a szépen megpirult csirkére öntöm, kicsit félrebillentett fedő alatt elrotyogtatom - 3-4 perc -, hogy éppen picurka szaftja maradjon csak.
A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítom (vigyázat, könnyen megég), nagyjából egyharmadát a csirkére szórom és az utolsó keveréssel beleforgatom, a többit tálaláskor szórom az illatos, omlós húsra.

A balzsamecetes saláta alkotóelemeit - 4 fej gomba, 6 karcsú zöldhagyma, egy óriási kaliforniai paprika fele, 1 sápadtzöld TV paprika, 8 csövecske bébikukorica, 4 fej zsenge saláta (a kiskertben termő saláta vagy egészen zsenge még, vagy ilyen picurka fejű marad, nagyjából két bő maréknyi salátalevél) - megmosom, leszárítgatom, feldarabolom: a gombát egészen vékony szeletekre, a bébikukoricát és a hagymát zöldjével együtt karikára, a paprikákat kockára, a salátát pedig nemes egyszerűséggel csak kézzel tépkedem, majd minden zöldséget egy mélyebb tálba szórok.
Az öntethez valókat - 1 ek balzsamecet, fél 1k olivaolaj, fél ek víz, 1 mk mustár, só, bors - kisméretű befőttes üvegbe teszem, rácsavarom a fedelét és alaposan összerázom.
A salátára csak tálalás előtt öntöm és lazán összeforgatom.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Ancsika írta...

ffykám ezt most szívesen megkóstolnám! :) Jöhetek?????

Garffyka írta...

Bármikor! :-)

trinity írta...

Andriskám kedvence...a kínaiban régebben mindig ezt ette-most már én is gyakran készítem...Egy adagocska fénypostával???:)))

Chef Viki írta...

Hű de isteni fini lehetett ez a kombináció!

Ki kell próbálnom :-))