Oldalak

2009. máj. 14.

Apróság a VKF égisze alatt

Kata, a negyedszázadik fordulóját ünneplő VKF-hez igazán méltó, bár látszólag egyszerű kiírást tett közzé - VKF! XXV - Krumpli. (étteremalakítás -kor is gyakran feltűnő zöldség)

Na hiszen, mindenkinek van a tarsolyában tucatnyi kedvenc krumplis étel, lévén egyike a legalapvetőbb zöldségeknek. Még fogyókúrát is alkottak a krumplira alapozva! És pont ettől lett a VKF, számomra mindenképpen, hihetetlenül izgalmas. Hiszen jöhet a fejtörés, vajh melyik kedvencet nevezzem? Alkossak valami újat? Legyen leves vagy főétel? És a desszert? Van krumplis desszert a nudlin, gombócon túl is?
Azt hiszem, nem csak az én fejem főtt VKF ügyben a bőség zavara miatt :-)

Ez az étel, ami krumplin és sok színes zöldségen alapszik, mondhatnám, mellékesen készült, aztán nagy sikert aratott és felkerült az ilyet még mindenképpen készíteni listánkra.
Zöldséges rizstortát készültem sütni, mikor is szerencsére eszembe jutott, lapul a hűtőben négy szép darab, héjában főtt krumpli. Ezeket a fehérmártásos, csirkés rakott krumplihoz főztem, de már sehogy se bírtam beletuszkolni az ahhoz kiválasztott jénaiba, úgyhogy egy napig a hűtőben kuksoltak. Kis konyhai matek következett, azaz készen lévő alapanyag (krumpli) + készülőben levők (zöldségek) = zöldséges krumplitorta! Tejszín helyett tejjel és krémsajttal.



Zöldséges krumplitorta


hozzávalók

4 nagyobb krumpli, héjában főzve
kukorica - konzerv, ebből kivételesen nem szeretem a fagyasztottat, a kiskertben pedig még nem terem
zöldborsó
gomba
húsos paprika - piros a látvány kedvéért
hagyma, zöldhagyma - illetve, zöldhagyma zöldje
fokhagyma
kevéske olaj
só, bors
mexikói fűszerkeverék - á la Max, köszönöm drága barátom!
tojás
tej
natúr sajtkrém

A héjában főtt, kihűlt és meghámozott krumplikat a reszelő nagyobbik fokán lereszelem.
A többi zöldséget, igény szerint, megpucolom, nagyobbra kockázom, karikázom (paprika, gomba, hagyma).
A kukoricát leöblítem, lecsöpögtetem. A zöldborsót sós vízben 4-5 percig főzöm és szintén csöpögni teszem.
Serpenyőben kevéske olajat melegítek, rádobom a hagymát és a zöldhagyma fehér részét, aranyszínűre pirítom, jöhet a zöldhagyma felkarikázott szára és az elnagyoltan darabolt fokhagyma, majd a paprika és a gomba. Fűszerezem: só, kevéske frissen őrölt bors és bő csipetnyi mexikói fűszerkeverék. Mikor a gomba eresztette lé elpárolgott, hozzáteszem a kukoricát és a zöldborsót is. Párszor átkeverem és félrehúzom, hogy kezelhetőre hűljön. Hozzáteszem a lereszelt krumplit és kézzel, hogy a zöldségek ne törjenek, lazán összekeverem.
A tojást egy edénykébe ütöm és simára keverem egy tubus natúr krémsajttal és szűken egy deci tejjel. Ezt is fűszerezem: só, bors és szintén teszek bele egy csipet mexikói fűszerkeveréket.
Tűzálló edényt - jelen esetben 6 kisméretű kerámia sütőformát - bőven kivajazok, majd beleadagolom a krumplis-zöldséges keveréket. Nem töltöm csurig a formákat, hogy jusson hely a tojás-krémsajt-tej triónak is. Ezt az elegyet igyekszem igazságosan és testvériesen elosztani a formákban (vagy egy nagyobb formában, nem törvényszerű kis adagokban sütni).
Előmelegített, 180 fokos sütőbe teszem és 20 percig sütöm (ha egy nagy forma, akkor kb 30 percig).
A fűszeres, illatos, zöldségektől duzzadó, krumplis ételt durvára őrölt színesborssal megszórt tejföl kíséretében és frissen reszelt parmezánnal körbeszórva tálalom. Magában vagy zöldsalátával könnyebb főétel, de akár natúran sütött csirke köreteként is az asztalra kerülhet.



Jó étvágyat!

Tipp & trükk:
Miután teljesen kihűlt, a kis formákból szépen kivehető, ha nagyobban sütöm (pl levehető oldalú tortaforma), akkor kockára vagy tortacikkekre szeletelhető.
A krumplis nem, de a rizses változata jól bírja a fagyasztást.

8 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Milyen jó ötlet!! Nagyon finom lehet :)

trinity írta...

Igen gusztusos, piciben meg kifejezetten látványos !
Te már 2 héttel beelőztél a VKF-re??Nem semmi:)))

Gabojsza írta...

Hmmm...ez nekem is nagyon tetszik!

Cukroskata írta...

Nekem is :-)

erős ildikó írta...

Csodálatos és nagyon ötletes étel!

Névtelen írta...

Rákattantam a receptre, kérdésem az lenne hogy ezt a mennyiséget hány tojás fogja össze ? Előre is köszi a választ, üdv.: Judit

Garffyka írta...

Szia Judit, elnézést, csak most látogattam ide vissza. A leírt krumplishoz két tojást ütöttem fel. Lehet többet is használni, akkor a tojás íze jobban átjön a krumpli-zöldség ízkavalkádon.

Névtelen írta...

Szia ! Köszönöm a választ, megcsináltam egy tojással, valóban kellett volna bele még egy. No majd legközelebb. Mégegyszer köszönöm:
Judit