Oldalak

2013. ápr. 25.

Csokisztikus


Manó volt a névadója a múlt hétvégi tortának. Találó nevet választott :)
Levendulás meggylekvárral borított mogyorós keksztalpon magas csokihab, tetején fehér- és étcsoki forgácsokkal.
Sütés nélkül, nagyjából 20 perc összeállítással és további 3 óra hűtéssel.
Szeretettel ajánlom CV barátnőmnek, valamint csokifüggők figyelmébe :)
Csokisztikus!

A keksz talphoz most korábbi sütésekből maradt tésztát (pl tortának sütött tészta teteje óhatatlanul púposodik kicsit, ezt ugye levágom, mert egyenes tetejű tortát szeretnék; nos, a levágott tészta darabokat, mint a prézlinek szánt kenyeret, megszárítom, majd papírzacskóban tárolom felhasználásig) használtam, de sima (pl háztartási) keksszel is finom.
A lekvárnak története van, tavaly készítettem először levendulás meggylekvárt és minden várakozást felülmúlóan eszméletlenül finom lett. Érezhető, de nem tolakodó levendula illat és íz keveredik az édeskés, mégis kissé fanyar darabos meggylekvárral. Kamrapolcról lekapva, sebtében kinyitva, kiskanállal á la natúr csemegézve is abbahagyhatatlan.
A tortához "valódi" étcsokoládé kell, ez a finomság nem alkalmas a megmaradt csokinyuszik és csokitojások eltüntetésére.
A csokisztikus torta nemigazán illeszthető diétás, fogyózós étrendbe. Cserébe zseniálisan finom, az enyhén érződő pörkölt mogyoró, a bolondítóan mélyvörös, illatos levendulás meggylekvár és a sűrűn csokis csokihab igazi ízorgia.




Csokisztikus - csokihab torta

hozzávalók- 28 cm tortához



15-20 dkg darált keksz
5 dkg sótlan, pörkölt mogyoró
1-2 ek porcukor
kb 10 dkg margarin
1 kis üveg meggylekvár - vagy 1 üveg meggybefőtt

40 dkg étcsoki
4 dl tej
1-2 ek sütőrum - ha gyerekek nem esznek belőle, akkor lehet rum
5-6 dkg margarin
2 csomag lapzselatin (12 lap)
6 dl habtejszín
5 dkg porcukor

a torta tetejére fehér- és étcsoki forgácsok

A kekszet ledarálom vagy erős zacskóba teszem és potyolóval (klopfoló :) vagy sodrófával morzsásítom.
A pörkölt, sótlan mogyorót szintén ledarálom.
A margarint megolvasztom.
A kekszet, mogyorót, porcukrot (ha nagyon édes a keksz, kihagyható), olvasztott margarint alaposan összekeverem, majd egy tálcára állított, összekapcsolt tortaforma aljába nyomkodom.
Rákenem az illatos levendulás meggylekvárt, illeve, ha befőttet használnék, a keksztalpra szórnám az alaposan lecsöpögtetett meggyszemeket.
Hűtőbe teszem.




A csokit mélyebb tálba tördelem, hozzáteszem a sütő/rumot, a puha margarint és kb 1 dl tejet. Mikróban, kiolvasztó fokozaton, időnként átkeverve, nagyjából 40 mp alatt megolvasztom és simára, fényesre keverem a csokis egyveleget.
A maradék 3 dl tejet egészen kis lángon melegítem, beleteszem a lapzselatinokat és állandó keverés mellett, teljes feloldódásig keverem. A zselatinos tejet vékony csíkban a csokis egyveleghez öntöm, közben állandóan keverem (kézi mixer, alacsony fokozat, hogy ne spricceljen szerteszét), hogy a zselatint szépen eldolgozzam az olvasztott csokival. Az egészet hideg vízfürdőbe állítom, időnként átkeverem. Nem megdermeszteni, egyelőre csak hűteni akarom.
A hideg habtejszínből és az 5 dkg porcukorból kemény habot verek.
A tejszínhabot két-három részletben a kihűlt, de nem dermedt csokikrémhez keverem, majd a csokihabot ráöntöm a meggylekváros keksztalpra.




A tortát visszateszem a hűtőbe, 3 óra a hidegen kifejezetten jót tesz neki, ezalatt szépen összeáll a csokihab, de az sem árt a tortának, ha több ideig marad a hűvösön.
Tálalás előtt vékony szilikon lapot futtatok át a tortaforma és a csokihab között, így megakadályozom, hogy a forma kinyitásakor a hozzátapadt hab berepedjen.
Nem túl hideg ét- és fehércsokiból zöldségpucolóval vékony forgácsokat vágok, ezekkel díszítem a csokisztikus tortát.

Kevés munkával, kis türelemmel (azt a három órányi dermedést csak ki kell várni :) fantasztikusan finom, igazi csokisztikus csokihab torta kerülhet az asztalra!





Jó étvágyat !

3 megjegyzés:

GasztroManó írta...

Nagyon jól néz ki :)

Chef Viki írta...

Ez valami egészen elképesztően fantasztikus! Akarom mondani csokisztikus :-)))

Csodás, és a neve telitalálat :-)))

Millye írta...

Csábító! :) Nagyon guszta lett! :)