2013. ápr. 8.

Pulykamell almás-mézes-rozmaringos mártásban


Ahogy elnézem a blogon megjelent utolsó posztokat, mi nem is eszünk "normális" ételt, csak tortát és sütit. Meg aprónépség kívánságára tojást hámozunk tudományosan és éjjel-nappal Segítsütizünk.


Ma 16:00 óráig lehet még licitálni a Segítsüti sütiárverésen!

 Nem mintha ez ellen az aprónépnek lenne bármi kifogása, mindketten kijelentették, hogy akár egy hétig is ennének csak nyuszisütit :)

Ezzel szemben hétvégén mindketten nagykanállal (bocsánat, villával :) ették azt az almás-mézes-rozmaringos pulykamellet, ami úgy indult, hogy még én sem tudtam, milyen étel kerekedik belőle.
Úgy kezdődött, hogy almás szószt álmodtam meg a husihoz és mindenképpen szelet húst terveztem. Aztán felrémlett előttem legrosszabb rémálmaim egyike, miszerint a gyerekek (főleg az egyik :) ide-oda tologatják az almadarabokat a tányéron, miközben huszadszorra is kijelentik, hogy "ezt én nem szeretem". Bár a nem szeretem ellen rég feltaláltuk az "akkor szerelem nélkül eszed" választ, úgy döntöttem, inkább nem adok magas labdát és az almából egynemű mártás lesz.
Mivel még főzés előtt meglocsoltam a teraszra kitett fűszerkéim, muszáj volt meglátnom és szagolgatnom kicsit a csoda illatos rozmaringot. Ez meg is adta a fűszerezésre az ötletet, rozmaringos-almás mártás lesz. A többi "ment magától", menet közben találtam ki, hogy a mártást turmixolom, így belecsempésztem egy szép szál murkot és egy kevéske petrezselymet is. Mivel nagyon ritkán használom, nem volt itthon főzőtejszín, így a mártást kevéske étkezési keményítővel és tejjel sűrítettem. Na ja, kreatív főzés :)

Hát nagyon finomságos lett, a vasárnapi családi ebéden is megállta a helyét, sőt.
Finomsága mellett vitathatatlan előnye, hogy fél óra alatt elkészült, húsostól, mártásostól, rizs köretestől.




Pulykamell almás-mézes-rozmaringos mártásban

hozzávalók

12 szelet pulykamell - ujjnyi vékony, felnőtt személyenként kettőt számoltam + gyerekek 1-1 kisebb
1 nagy fej hagyma
kb 10 cm póréhagyma  - lehet a zöldes részéből is
1 szál murok
fél szál petrezselyem
4 nagy alma
4 ek méz
1 ek étkezési keményítő
kb 1 dl tej
3-4 ek olaj
só, bors
frisszen reszelt szerecsendió
10-12 levélke rozmaring

Az olajat melegedni teszem kedvenc teflon serpenyőmbe (kedvenc, mert ebben valóban ragad le semmi).
A hagymát megpucolom, félbe vágom, majd vékonyan felszeletelem. A póréhagymát alaposan megmosom, félbe vágom, ezt is vékonyra karikázom.
A hagymákat a kellően meleg, de nem égető olajba szórom, 2-3 perc alatt aranyszínűre üvegesítem.
Ezalatt megpucolom a murkot, petrezselymet, reszelő legkisebb fokán lereszelem (lehet egészen apróra vágni is, reszelve hamarabb elkészül), majd a hagymákhoz szórom. További 2-3 percig, időnként megkevergetve, pirítom.
Az almákat megpucolom, kis kockára vágom, a serpenyőbe szórom, az egészet alaposan átkeverem.
Fűszerek só, bors, frissen reszelt szerecsendió és a 10 levélke - megmosott, lerázogatott - rozmaring apróra vágva.
Összesen kb 2 dl vízzel apránként felöntöm a serpenyőben piruló zöldségeket és fedő alatt nagyjából 6-8 perc alatt szószósítom.

A hagymás-almás fűszeres keveréket egy edénykébe kanalazom, hozzáadok 1 ek étkezési keményítőt, nagyjából 1 dl tejet és a mézet, majd merülő botturmixal simára dolgozom. Megkóstolom, ha kell fűszerezem vagy még egy kis mézzel édesítem. Nem kifejezetten édes, a rozmaring-méz párosítástól fűszeres-édeskés, pikáns mártás lesz.




A mártást kicsit magára hagyom. A pulykamellet felszeletelem. Az üres serpenyőt visszateszem a tűzre, amint felforrósodott beleteszem a hússzeleteket. Én a 12 szeletet két menetben sütöttem ki. Amíg a szeletek egyik oldala sül-pirul, a másikat megszórom frissen őrölt borssal, majd fordítás után a már megpirult oldalt is. A kész szeleteket tányérra szedem, letakarom (különben keményedik).
A serpenyőbe visszaöntöm a pikáns, simára turmixolt mártást, 1-2 percig alacsony lángon rotyogtatom, közben lapát fakanállal felszedegetem a hús pirításakor keletkezett és a serpenyőben maradt "javarészt" (mi itthon így nevezzük).
A hússzeleteket visszateszem a mártásba, fedő alatt további 2-3 percig, csendes tűzön összerotyogtatom.
Mindezalatt megfőzöm a rizset.




Tálaláskor kis műanyag pohár segítségével csinos rizstornyot készítek, mellé teszem a mártással bevont pulykamell szeleteket és a rizstornyot is megkoronázom a pikáns, almás-rozmaringos mártással.

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez pont az én szájízem - is :-)))

Garffyka írta...

Ha errefele jártok, kedvedért elkészítem :)