Oldalak

2013. ápr. 27.

Datolyamézes ampal


Volt szerencsém tavaly kis időt egyik kedvenc helyemen tölteni (ismét :), az Egyesült Arab Emirátusokban.
Anélkül, hogy tudatosan terveztük volna, sikerült az EID fesztivál idején érkeznünk, ekkor mindenhol - de szó szerint mindenhol, a legkisebb családi bolttól kezdve a hiperszuper, óriási méretű, lenyűgöző és top világmárkákat felvonultató bevásárló központokig - óriási árleszállítások vannak.
Nagy vásárlást nem terveztünk, de már jóval indulás előtt tudtam, ha semmi mást nem is, datolyamézet mindenképpen veszek.
Jópár évvel ezelőtt, mondhatni véletlenül láttam meg ezt a finomságos kincset, a Souq egyik kis boltjában. Mivel láthatóan tépelődtem, vajon vegyek-e egy üveg datolyamézet vagy sem - s mivel előtte jópár dologra lelkesen alkudtam majd egy órán keresztül -, az árus felajánlotta: kibont egy üveggel, kóstoljam meg, ha ízlik, elviszem, ha nem, az ő vesztesége. Mit mondhatnék? Már az illatától elkábultam, -csábultam, s azóta lelkes datolyaméz rajongó vagyok.
Állagra sűrűbb, színre sötétebb, mint az itthoni mézek, íze is erőteljesebb. Selymes, datolyás, mézes, finomságos.

Ettük á la natúran, kiskanállal egyenest az üvegből, datolyamézzel készült a Mici torta, és ezt csorgattam a reggeli amerikai palacsintára is.
Hmmmmmmmmmmmmmmmmm :)

Amerikai palacsinta, rövidebb nevén ampal, viszonylag gyakran kerül az asztalra, jellemzően hétvégi reggeli, bőven belefér a reggeli kávé és a gyerekek ébredése közötti időbe.
Bár legutóbb új receptet próbáltam - ez is bevállt és felkerült az ilyet-még-mindeképpen-készíteni listára, akárcsak az eddig használt -, a tésztához kevert, picurka forró vajban elősütött, összetört banán maradt a hozzávalók között. A banán, azonkívül, hogy kellemes állagúvá teszi a tésztát, kicsit édesíti is, így a tésztába nem teszek cukrot.




Datolyamézes amerikai palacsinta

hozzávalók



20 dkg liszt
10 dkg tk liszt
3 nagy tojás
3,5 dl tej
6 dkg vaj
1 cs sütőpor
1 nagyon érett banán+1 kk vaj
csipetke só

kevés vaj a sütéshez

A vajat megolvasztom, hűlni hagyom.
A banánt villával összetöröm, a kk-nyi forró vajon 1-2 perc alatt megforgatom.
A tojásokat kettéveszem, a csipetkényi sóval kemény habot verek a fehérjékből.
Kimérem a liszteket, rászórom a sütőport, összeforgatom.
A tojássárgákat, tejet, a kihűlt olvasztott vajat és a banánpépet összekeverem, majd simára dolgozom a lisztes keverékkel. Két-három részletben hozzáforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot.
Kb 10 percet pihentetem.




Egy (kettőt, ha van) serpenyőt picurka vajjal átkenek. A forró serpenyőbe kb 2 bő ek-nyi adagokat halmozok a palacsinta tésztából (van egy bejáratott ampal mérő kanalam, kb 2 ek-nyi tészta fér bele). Nem lapítgatom, sülés közben kicsit elterül a palacsinta. Oldalanként kb 2 perc alatt aranybarnára sütöm.
Az elkészülteket úgy szoktam melegen tartani, hogy mélytányérba szedem, majd egy másikkal lefedem.


Manó: édesanya, sokat és juharsziruppal :)


Juharsziruppal, házi lekvárral, frissiben kikevert narancsos mézzel, házi befőttel elkevert mascarpone öntettel, jelen esetben datolyamézzel! tálalom :)
Mindenki megelégedésére :)


Reggeli elmélyült figyelemmel :)


Gyors és könnyű, ha két nagy serpenyőt használok, serpenyőként 4-5 palacsinta sülhet egyszerre, nagyjából fél óra alatt kész a fenséges reggelink.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: