2013. ápr. 22.

Saláta ezerrel: rakott, sült saláta


Többek között azért szeretem a tavaszt, mert végre-végre friss, zsenge, ropogós, hazai fejessaláta halmok között válogathatok a piacon.
Minden formájában szeretem, levesnek, főzeléknek, zöldsalátában, szendvicsekben, vagy csak úgy, magában ropogtatni.
Egyik kedvencem a szupergyorsan összerakható és csudafinom rakott, sült saláta. Évek óta rendszeres vendégünk hétvégi reggelikre, ebédre, vacsorára, esetenként bűntetlen esti nassolnivalóként :)

Alapváltozatban saláta-paradicsom-fokhagymás tejfölből rakom össze, de dúsítható szinte bármilyen zöldséggel, sajttal, zabpehellyel, tehén- vagy juhtúróval. Minden változatban zseniálisan finom!
Legutóbb "de luxe" változat készült, az alaphozzávalók mellet zsenge cukkinivel, póréhagymával, hars zöld karalábé- és reteklevéllel, illatos medvehagymával.




Rakott, sült saláta

hozzávalók




1 nagyobb fejessaláta
2-3 paradicsom
1 kicsi cukkini
6-8 cm póréhagyma (fehér része) - vagy zöldhagyma
6-8 karalábélevél - a kisebb, zsengébb levelek
1 kis kötés retek levele
8-10 medvehagyma levél
2-3 gerezd fokhagyma
1 nagy doboz tejföl
kb 6 dkg sajt - most füstölt sajtot használtam
fűszerek: minimális só, bors
1 ek vaj

A salátát leveleire szedem, a többi zöldséggel, levéllel együtt megmosom, alaposan lecsöpögtetem.
Egy tepsit alaposan kivajazok, az oldalait is.
A saláta leveleket félbe, negyedbe, majd kb 2 cm széles csíkokra vágom. A paradicsomot felkarikázom. A zöld leveleket (karalábé, retek, medvehagyma) vékony laskára vágom, majd tovább aprítom. A póréhagymát vékonyra karikázom. A cukkiniből (héjastól) zöldségpucolóval leheletvékony karikákat szelek.
A fokhagymát a tejfölbe reszelem (nyomom), majd picike sóval és frissen őrölt borssal összekeverem.
A tepsibe szórok egy adag saláta levelet, ráhalmozok a paradicsom és cukkini karikákból, majd megszórom  póréhagymával, végül az apróra vágott zöld levelek keverékével.




Bőven kanalazok rá a fokhagymás tejfölből.
Újabb réteg saláta levél, karikázott paradicsom és cukkini, póréhagyma, zöld levelek, fűszeres tejföl.
Addig folytatom a rétegezést, amíg a hozzávalókból tart.
A tetejére a széles laskára vágott saláta és tejföl kerül, majd a reszelt sajttal zárom.




180 fokra előmelegített sütőbe teszem és nagyjából 10-12 percig sütöm.

Tálalás előtt 2-3 percig pihentetem. Friss korpás kenyérrel kínálom, magában, vagy köretnek.

gyors és könnyű  Előkészítéssel, sütéssel együtt 20-25 perc alatt kész van.

Friss, üde, tavaszi.
Kihagyhatatlan és abbahagyhatatlan!




Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: